Krakau, 14° Miezer, regen

Polen, Krakau

Vandaag zijn wij voorrijder naar Krakau. De afstand is slechts 75 km. De kortste afstand tijdens onze reis. Om half 9 vertrekken wij samen met Anton en Agnes. Wij hebben besloten over de tolweg te rijden. Relaxed rijden en alleen de laatste 5 km gaat binnen door, waardoor wij rond 10.00 uur al op de camping waren. En alweer hebben wij vandaag de hele reis door het bos gereden. Wij krijgen een heel groot grasveld voor onze groep aangewezen. Één nadeel het is een beetje modderig en de doucheruimte is boven aan de camping met een trap te bereiken of via een oplopende asfaltweg.
Agnes zet koffie voor ons en de mannen bekijken hoe ze de plaatsen indelen. Bij de receptie probeer ik wat informatie te krijgen over de camping, maar de receptioniste maakt mij duidelijk dat ik 's middags terug moest komen,vondst zij alleen Pools sprak. Rustig koffie gedronken, plaatsen uitgezet en daarna een hapje gegeten. Na twaalven druppelde iedereen binnen.

Krakau wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De fraaie historische stad in het zuiden van Polen, aan de oever van de rivier Wisla, de koningin van de Poolse rivieren. De binnenstad van Krakau, ooit de hoofdstad van het land, staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De prehistorie van de stad
Het gebied van het huidige Krakau is al sinds de prehistorie bewoond. De archeologische onderzoeken hebben aangetoond dat de oudste sporen van mensen dateren uit de Paleolithische periode (ongeveer 100.000 v.Chr.). De vestiging van mensen werd door de gunstige natuurlijke omstandigheden bevorderd. Het gebied is vol met kalksteengrotten die een onderdak mogelijk maakten, bossen en rivieren die rijk en gevarieerd voedsel aan de bewoners boden. Dit alles resulteerde in de relatief vroege transformatie van een nomadische levensstijl in een vaste levensstijl, wat door de opgravingen wordt bevestigd.

28 augustus, 18°, Zonnig

Vanochtend om half 11 hebben wij een fietstoer door de stad samen met Tiny, René, Peter en Els. Vanaf de camping is het 20 minuten fietsen naar de stad. Als wij om half 11 aankomen bij "mijnKrakautours.nl" blijkt dat er maar 2 mensen meer meefietsen. Geweldig zo'n klein groepje. Nikki , een zeer enthousiaste meid, neemt ons mee naar de hoogtepunten van de stad.

Hebben jullie er ook zin in? Wij zijn benieuwd wat ons te wachten staat. En we treffen het want deze week is het muziek festival.

Onze eerste stop is bij het Wawel kasteel. Het kasteel van de oprichter van de stad Krakau koning Krakus.

De legende van de draak van Wawel

Het ontstaan van de stad is gebaseerd op een legende over de legendarische Poolse prins, genaamd Krakus (of Krak). Over deze prins wordt verteld dat hij in 1190 de Romeinse legers, die uit het zuiden kwamen, versloeg.
Lang geleden, toen Krakau nog niet eens een dorpje was, leefde een draak in de grot onder de Wawel heuvel; Smok Wawelski. Hij spuwde vuur en zijn angstaanjagende brul lieten je haren overeind staan. Er bestond geen wapen op de wereld dat hem zou kunnen doden, zo vertelden de bange boeren uit de omgeving elkaar. Om de draak tevreden te houden moesten ze hem regelmatig vee offeren. Lukte dat niet, dan ging de draak er zelf op uit en voerde zich het liefst met jonge vrouwen uit de buurt.

Smok - draak van Krakow
Op een dag besloot koning Krak, die heerste over het gebied, dat het genoeg was. Hij beloofde de hand van zijn mooie dochter aan degene die de draak wist te verslaan. De ene na de andere dappere strijder begaf zich naar de grot, maar geen van hen kwam er levend vandaan. Tot een schoenmakersleerling met de naam Skuba zich opwierp als vrijwilliger. Hij had geen wapens en kon niet goed vechten. Toch wilde hij graag een poging wagen.

Skuba verzon een list. Hij vulde een dood schaap met zwavel en naaide hem dicht. Toen hij daarmee klaar was, trok hij het dier over zijn schouder en legde het neer bij de ingang van de grot, zodat de draak het zou vinden. De draak scheurde direct het schaap aan stukken en de zwavel in het schaap kwam in aanraking met het vuur uit zijn mond. Het vuur was zo fel dat de draak ernstige brandwonden opliep in zijn mond en keel. Hij sleepte zich naar de Wisla rivier en dronk in één keer al het water op. Zoveel, dat hij ontplofte. De draak was verslagen en Wawel was vrij.
Na de dood van de draak bouwde koning Krak een prachtig kasteel bovenop de Wawel heuvel. Dat was het begin van wat ooit zou uitgroeien tot de stad Krakau.

De Sigismund Kapel in Wawel, waar een gouden koepel overheen zit (zie foto), is de begraafplaats van de laatste koningen van de Jagiellonische dynastie van Polen.

De Middeleeuwen
In de 10e eeuw nam de eerste Poolse koning Mieszko I Krakau op in de grenzen van de Poolse staat. Vanaf dat moment is de geschiedenis van de stad verweven met de geschiedenis van Polen. In de tijd van Bolesław I begon de bouw van het Wawel kasteel. In 1038 besloot Casimir I dat hij in dit kasteel permanent zou gaan wonen, waardoor Krakau de hoofdstad van Polen werd. Krakau was de hoofdstad van Polen tussen 1039 en 1569. In totaal 530 jaar lang, dat is langer dan Warschau nu de hoofdstad van Polen is!

Krakau tijdens het bewind van Casimir III van Polen
De volgende Poolse heersers droegen bij aan de uitbreiding en ontwikkeling van de stad. In de 12e eeuw ontstond een rijke bibliotheek en een universiteit (Paus Johannes II en Copernicus studeerden aan deze universiteit).
De Jagiellonische Universiteit werd in 1364 opgericht door Casimir III. En het is daarmee de oudste universiteit van Polen en na de Universiteit van Praag de oudste van Centraal-Europa. Casimir III was de laatste koning van de Piastendynastie. Onder zijn bewind kende Polen een bloeiperiode op politiek, economisch, cultureel en maatschappelijk vlak. Casimir III wordt tevens de Grote genoemd. Over hem wordt dan ook gezegd dat hij een ‘Polen van hout aantrof en een Polen van steen achterliet’.

Al fietsend komen wij aan bij de Sint Petrus-en-Pauluskerk en de Sint Andreas kerk

Polen ligt in Midden-Europa. Het grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland en Kaliningrad, een stukje land dat bij Rusland hoort. Daardoor is het een land wat veel oorlogen heeft meegemaakt.

Tijdens de tweede Mongoolse invasie van Polen (nov.1259 - maart 1260) werd o.a. Krakau voor de tweede keer door Mongolen geplunderd, platgebrand en beroofd van al hun goud. Vanuit de stenen Sint Andreas kerk (foto) wist men door de schietgaten de Mongolen op afstand te houden, waardoor deze uit de 11eeuw bestaande kerk als enige kerk behouden is gebleven.

De Sint-Petrus-en-Pauluskerk is het eerste gebouw in Krakau dat geheel in barokke stijl werd opgetrokken en misschien zelfs het eerste barokke gebouw van het huidige Polen.
Voor de ingang van de kerk staan twaalf laat-barokke apostelfiguren op de zuilen van een balustrade. In deze kerk worden elke avond klassieke concerten gegeven.

Wij stoppen op de Palace Mariacki (het grootste middeleeuwse marktplein van Europa) voor de gotische Mariakerk.

De Mariakerk heeft twee torens. De noordelijke toren, de zogenaamde Hejnałtoren, is met 81 meter de hoogste toren en heeft een laatgotische spits als afsluiting. Om de spits hangt een vergulde kroon uit 1666. De zuidelijke toren is met 69 meter minder hoog en heeft een renaissance-bekroning. In deze toren hangt het vierstemmige middeleeuwse gelui.

Volgens een legende zouden de torens door twee elkaar beconcurrerende broers gebouwd zijn. Terwijl de ene broer de toren voltooide en de andere broer nog met de bouw bezig was, stak de ene broer de andere dood uit angst dat zijn toren in hoogte zou worden overtroffen door de nog in aanbouw zijnde toren. Het mes waarmee de moord werd gepleegd is tegenwoordig nog in de lakenhal te zien.

Als gevolg van de Poolse delingen viel Krakau in de handen van Oostenrijk-Hongarije. Dit was de tijd van een zware beproeving voor de Poolse bevolking. De folteraars waren van plan om de Polen te germaniseren. De Poolse patriotten slaagden erin om geheime scholen en universiteiten te organiseren zodat de Poolse taal en cultuur kon blijven bestaan. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw, na een aantal militaire nederlagen van Oostenrijk, kreeg Galicië meer autonomie. Krakau werd de spirituele hoofdstad van Polen. De hoofdstad van de Poolse cultuur, wetenschap en kunst.

Wij even stil bij het standbeeld op de Grote Markt (Rynek Główny) van de dichter Adam Mickiewicz. Mickiewicz heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van de Poolse taal.

In zijn studentenjaren had hij samen met vrienden en medestudenten een geheime organisatie opgericht, de Filomaten. Deze was opgericht voor zelfeducatie maar had ook banden met een duidelijk pro-Poolse onafhankelijkheidsorganisatie. Toen echter her gezag hiervan te horen kreeg werd er een onderzoek ingesteld, geleid door Nikolay Nikolayevich Novosiltsev. Dit leidde tot het oppakken van vele studenten en activisten, waaronder Mickiewicz. Adam werd ook opgepakt en gevangen gezet en later verbannen naar Rusland in 1924.

De bloeiperiode van Krakau
In de 15e eeuw maakt Krakau een levendige, culturele, artistieke en wetenschappelijke ontwikkeling mee. In die tijd verbleef de Duitse kunstenaar Veit Stoss in de stad. Hij is ook de auteur van het beroemde hoogaltaar in de Mariakerk. Nicolaus Copernicus werd in deze tijd aan de Jagiellonische Universiteit opgeleid.

Bij Palace Sw Ducha staan wij stil bij een paard met 3 poten (Zieme (żiemel betekent 'paard' in het Maltees), van de Maltezer kunstenaar Austin Camilleri.

Dit paard werd voor het eerst geplaatst voor het Maltese parlement in Valletta , tijdens het Valletta International Arts Festival 2014. In 2016 tentoongesteld tijdens The Last Oland Horse, in het Kalmar Konstmuseum, Zweden.

Zieme tijdelijk geïnstalleerd maar permanent van aard, is een werk dat politieke beeldspraak en noties van vergankelijkheid verkent. Het 'gebrek' van het beeld aan een vierde poot in combinatie met zijn duidelijke eerbetoon aan de lange Europese traditie van het ruiterstandbeeld als misschien wel het meest alomtegenwoordige symbool van heersende macht en autoriteit, maakt het een symbool van de feilbaarheid van macht en de uitsluitingen die een dergelijk macht oplegt.

Aan de zijkant van het plein hebben zij als herinnering aan het vroegere busstation de wereldklokken geplaatst. Er tegenover op de plek waar voorheen de 14 eeuwse kerk en het klooster stond, staat nu het prachtige Juliusz Stowacki Theatre. De kerk was omgebouwd tot woongebouw als gevolg van de secularisatie van de Poolse mannelijke tak van het klooster in 1783. Het stadsbestuur van Krakau besloot het in 1886 te slopen om plaats te maken voor een nieuw theater. De kerk werd in mei 1892 ontmanteld - een gebeurtenis die veel controverse veroorzaakte, met name de emotionele verklaring van de Poolse schilder Jan Matejko, dat hij zijn schilderijen nooit meer in Krakau zou exposeren.
Uit protest heeft de plaatselijke bevolking er 30 jaar niet opgetreden.

Wij gaan verder naar de Florianuspoort tegenover de Barbakan is één van de mooiste gotische torens in Krakau. De Florianuspoort werd in de 14de eeuw gebouwd in opdracht van prins Leszek Czarny, nadat de Mongolen tot 2 keer toe erin geslaagd waren de stad te veroveren. De toren maakte deel uit van het versterkingssysteem van de stad, dat in 1473 reeds uit 17 torens bestond. De poorttoren is 33,5 meter groot. De poort is de enige van de 8 poorten die in de 19de eeuw niet vernietigd werd.

De Florianuspoort duidt ook het begin aan van de koninklijke route, die je langs de mooiste kerken, monumenten en andere bezienswaardigheden van Krakau leidt.
De Barbakan in de Poolse stad Krakau is een barbacane die zich thans bevindt in het stadspark Planty. Het is een van de weinige overgebleven onderdelen van de verdedigingswerken van Krakau en gaf toegang tot de Florianuspoort.

Tijdens de overheersing van de Oostenrijkers is het park Planty aangelegd. Planty werd aangelegd op de plek van de begin 19de eeuw verwijderde fortificaties, bestaande uit stadsmuren en aarden wallen. Het was een moerasachtig, verwaarloosd terrein en werd gebruikt als vuilstortplaats en rioolafvoer. In 1820 werd besloten tot inrichting van stadstuinen ter plaatse. In en na de Tweede Wereldoorlog raakte het park in slechte staat. Vanaf 1989 is het weer opgeknapt.

Het groene park Planty, de stadsring, ligt rondom het centrum en een ontspannende wandeling wordt zo gemakkelijk gecombineerd met een flinke snuf cultuur.

Alle wandelroutes door de Oude Stad leiden naar de Lakenhalle: de 16e eeuwse markthal met nog steeds bestaande koopmanskraampjes waar een allerhande aan souvenirs voor thuis te verkrijgen is. Op de eerste etage bevindt zich de Galerij van Poolse Kunst uit de 19e eeuw en onder het marktplein zijn enorme ondergrondse ruimtes te bezoeken met daar een schat aan kennis over het verleden van Krakau en zijn relaties met Europa. Hier is ook een multimediaal museum, uniek in zijn soort, waar je door het Krakau van de Middeleeuwen loopt, inclusief nog goed bewaarde graven.

Ons laatste hoogtepunt is de Joodse wijk.
Lange tijd was de joodse wijk Kazimierz een aparte stad naast Krakau. In de 15e eeuw moest de Joodse bevolking van Krakau naar dit stadje verhuizen. Sinds 1795 is Kazimierz een wijk van Krakau geworden. We verwijzen nog steeds naar deze wijk als ‘de joodse wijk’, hoewel er nauwelijks Joden meer te vinden zijn. De Duitse bezetters dwongen de Joodse gemeenschap in de stad in 1941 om te verhuizen naar de Getto aan de andere kant van de rivier. De weinigen die dat overleefden, keerden vaak niet terug naar Kazmierz. Tegenwoordig komt de Joodse gemeenschap toch weer een beetje op en in de wijk zelf kun je nog veel herinneringen vinden. Kazimierz is ook bekend van Steven Spielberg’s film ‘Schindler’s List’ die zich oorspronkelijk afspeelt in de wijk Podgórze, maar voornamelijk in de joodse wijk gefilmd is.

Kazimierz is tegenwoordig vooral een gezellig stadsdeel. De joodse wijk staat tegenwoordig bekend om zijn vele cafés, restaurants en in de zomer gezellige terrasjes. Daarnaast zijn er ook een aantal musea, kerken (plus bijbehorende kloosters) en interessante gebouwen die de moeite waard zijn.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag waar geschiedenis een belangrijk onderdeel is. Een mooie en leerzame reis door het mooie Polen. Blijf genieten. O ja, nog een tip voor Wim. Houdt de draken in de gaten want ik heb gelezen dat die zich weleens op mooie vrouwen willen storten.

Jules en Rini 2021-09-02 10:36:23

Weer een interessant verhaal en mooie foto’s!

Thea 2021-09-02 21:51:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.