Er wordt vandaag gewaarschuwd voor een extreem harde wind. Tja wij hebben
besloten vandaag te vertrekken. Wij hebben Camping Coll Vert bij Valencia gereserveerd voor helaas slechts 4 dagen, want alles zit vol vanwege de Fallas.
Wij zijn vroeg uit de veren en na het ontbijt verlaten wij om 09.00 uur de camping. De snelheid passen wij aan aan de harde wind. Onze trip (192 km) verloopt goed tot op de helft. Plotseling komen wij in een file terecht. De file is ongeveer 7 km, maar hierover is niets op Waze (GPS) vermeld. Ongeluk? Nee een eind verder worden wij van de weg afgeleid en komen wij in een politie fuik terecht. En niet zomaar eentje. Een man of 20 met geweren in de aanslag houdt iedereen scherp in de gaten als wij stapsgewijs langs rijden. En als wij weer terugkomen op de snelweg kunnen wij onze reis weer op een normale manier voortzetten. Rond 12.00 uur rijden wij Camping Coll Vert op. Elena heeft voor ons een goeie plek gereserveerd waar wij 10 Ampere hebben. Kunnen wij in ieder geval de broodjes afbakken.
Zaterdag, 11 maart, Zonnig 28° Windkracht 5
Nog steeds een harde wind. Wij fietsen naar Plaça de la Reina in Valencia. Het is een drukte van jewelste in de stad, want vanaf 1 maart trilt de stad elke dag met de traditionele mascletà, een concert van buskruitexplosies met een uniek geluid dat dagelijks om 14.00 uur plaatsvindt op de Plaza del Ayuntamiento.
Wij maken eerst een rondje over het gerenoveerde Plaça de la Reina en een rondje over Plaça de la Mare Deu. Het plein waar de prachtige kathedraal aan ligt.
Op een terrasje genieten wij van een glaasje wijn. En dan horen wij om 14.00 uur het vreselijke lawaai van de mascletā.
Van 1 tot en met 19 maart staat Valencia op zijn kop tijdens het vieren van de Fallas, een feest waarin traditie, satire en kunst worden gecombineerd.
De Fallas komen voort uit een oude gewoonte van timmerlieden. Ze vierden de komst van het voorjaar door op de avond van 19 maart buiten voor hun werkplaatsen de stukken hout (parots) te verbranden die ze gebruikten voor het optillen van lantaarns voor verlichting in de winter.
Stukje bij beetje werden aan dit louterende vuur oude spullen en vodden toegevoegd die de parots er menselijk lieten uitzien en waaruit de ninots ontstonden. De humor van de Valencianen gaf al gauw een gevoel van kritiek en ironie aan de ninots en deze is er vandaag de dag nog steeds.
Las Fallas in Valencia is het grootste en meest spectaculaire straatfeest van Europa. Tijdens Las Fallas staan er honderden beelden (de fallas – gemaakt van hout en piepschuim) verspreid door de stad, die tijdens de laatste nacht van het festival allemaal verbrand worden. Met deze verbrandingen wordt de komst van het voorjaar gevierd. Het feest begint op de laatste zondag van februari met La Crida, maar de echte feesten barsten los op 15 maart, de dag waarop alle beelden af zijn en in de straten staan. Het eindigt met het verbranden van alle beelden, in de nacht van 19 op 20 maart.
Activiteiten Las Fallas Valencia
La Plantà
Het hoogtepunt van Las Fallas Valencia zijn de houten poppen, ninots, die je op vrijwel alle pleinen kunt vinden. De meeste poppen zijn zo hoog als kerktorens en sommige kosten meer dan twee ton. De duurste pop ooit werd gebouwd in 2008 en kostte zelfs één miljoen euro. Er zijn ook kleine ‘kinderpoppen’ die Fallas infantiles genoemd worden. Deze zijn niet hoger dan 180 cm. Meestal zijn de fallas satirisch bedoeld en stellen ze politici, sportmensen en andere beroemdheden voor. Op 15 en 16 maart is La Plantà. Dit is de dag waarop de deadline is voor de bouwers van de poppen. Op deze dag moeten de bouwwerken opgebouwd staan op de kruispunten en de pleinen. Meteen hierop volgt de jury die iedere pop beoordeelt en waarna de prijzen worden uitgereikt.
UNESCO
Op 30 november 2016 werd Las Fallas Valencia officieel tot UNESCO Werelderfgoed verklaard. Het staat sindsdien op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Het is uitgeroepen tot Werelderfgoed omdat het onder andere een heel sterk gevoel van saamhorigheid en trots oproept bij de Valencianen, en het een manier is om als gemeenschap traditionele ambachten te blijven uitoefenen, zodat deze niet verloren gaan.
Pinedo, Zondag, 12 maart, 32°
Vandaag blijven wij op de camping vanwege de hitte.
's Avonds gaan wij naar Café del Duende. Een klein café waar op zondag avond een Flamenco show gegeven wordt. Als wij om half 8 aankomen, zit het al helemaal vol. Wij hebben nog net de laatste 2 krukken. Ik schat dat er een man of 40 in kunnen. Wij zitten nog maar net als ze beginnen. Tja, want vol is vol. De show wordt gestart met een gitarist en een zanger en zangeres. Niet veel later volgen de flamenco danseressen. Bij beide dames spat het vuur eraf. Ook geven ze die avond nog alle twee een solo optreden. En als afsluiting treden ze nogmaals beiden op. Het was weer een spetterende show, maar vorig jaar vonden wij deze show beter.
Op de terugweg was het inmiddels donker en zagen we dat veel straten feestelijk versierd zijn vanwege de Fallas. Een kleurrijk geheel. Ook zie je her en der kraampjes waar ze tijdens de festiviteiten van alles verkopen.
Pinedo, Maandag, 13 maart, 28°
Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar de ninots en gaan vroeg op pad, want wij willen eerst bij de tourist office het programma van de Fallas ophalen.
Zij hebben er tevens een plattegrond waarop de plekken van de ninots staan aangegeven. En dat zijn er heel wat. Voordat wij op pad gaan, genieten wij eerst in ons favoriete park "Jardines del Real o Viveros" van onze lunch.
Wij gaan op zoek naar de bijzondere beelden, maar voordat wij de 1e gevonden hebben, zijn wij weer een tijdje verder, want nog niet alle beelden hebben hun eindbestemming gevonden. 15/16 maart is de deadline. Het eerste beeld wat wij vinden is nog verpakt in plastic. De andere beelden die wij tegenkomen, zijn net ontdaan van het plastic en ligt het verpakkingsmateriaal nog op straat. Wat een beetje rommelige indruk geeft. Voor de meeste beelden staan nog hekken, zodat je er niet dichtbij kan komen. En als wij de eerste hebben gevonden, fietsen wij verder door de stad waar het buiten gezellig druk is op de vele terrasjes waar wij langs komen. Er wordt genoten van een heerlijke lunch met bijpassend wijntje.
Wij komen er achter dat wij in de goeie wijk zitten, want op elk pleintje zien wij weer een prachtig beeld staan. Wat een creativiteit is hier aan te pas gekomen. Wij besluiten om volgend jaar wat langer te blijven, zodat wij nog meer kunnen genieten van de Fallas.
Geschreven door Ellens.travels