Catral, 24° Zonnig

Spanje, Valencia

Vandaag wordt er weer een fietstocht gereden. Verzamelen om half 11. Er is weer veel belangstelling deze morgen. Wij rijden richting Elche en Santa Pola langs vele kwekerijen van palmbomen en olijfbomen en langs artisjokplantages. Veel van de palmbomen bossen waar we doorheen rijden, zijn slecht onderhouden. Ook zien wij vandaag de amandelbomen voor het eerst in grote getale in bloei staan. Erg laat dit jaar vanwege de koude winter.
Na de pauze tussen de middag fietsen wij weer terug naar de camping. Voor het eerst komen wij ook langs cactuskwekerijen. Hier staan cactussen in allerlei varianten. Heel bijzonder om te zien.

Eventjes nagezocht wat voor palmen er nu in Elche staan.

Het palmbomenbos in en rond Elche is veel meer dan een natuurverschijnsel dat zijn weerga niet kent in Europa en een van de grootste ter wereld, zelfs groter dan verschillende palmbossen in Arabische landen.
Het oogsten van de dadels, zijn in dit land van groot voedingsbelang.
De circa 200 - 300 duizend dadelpalmen, die gezamenlijk El Palmeral vormen, zijn onderdeel van een ingenieus plan dat zo'n duizend jaar geleden werd bedacht.

Men vermoedt dat de Carthagers zijn begonnen met het planten van palmbomen aan de Costa Blanca en dat de Romeinen, die hierna kwamen, hiermee zijn verdergegaan, al voor de komst van de Arabieren, die de kweek van dadelpalmen flink hebben uitgebreid. Onder de Arabische leider Abd al-Rahman werd een irrigatiesysteem geïnstalleerd en later, in de middeleeuwen, werd er een reeks wetten aangenomen om de plantage te beschermen. De Moren hebben het irrigatiesysteem, dat water uit de plaatselijke rivier Vinalopó gebruikt, verder ontwikkeld, dit systeem wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

De oudste palmbomen bevinden zich in de Huerto del Cura, hier zijn exemplaren van meer dan 300 jaar oud te vinden. Huerto del Cura herbergt ook de mooiste boom van ze allemaal, de keizerspalm, die met zijn 8 stammen lijkt op een soort van kandelaar. De boom is al sinds de 19e eeuw een echte publiekstrekker, onder de bezoekers bevondt zich de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, die de tuin in 1894 bezocht en deze een keizerrijk zeker waard vond.

Onderhoud
Die palmen moeten, om er mooi te blijven uitzien, regelmatig gesnoeid worden door vakmannen, de ‘palmereros’. Het is een beroep dat echter met uitsterven bedreigd wordt en men vindt geen arbeiders genoeg om die palmen te onderhouden en te snoeien. Het is het tweede probleem dat zich in korte tijd voordoet.

Enkele jaren geleden bedreigde de rode palmkever de palmen. De rode palmkever staat bekend als een zeer schadelijke soort omdat de larven het hout van palmbomen aantasten. De kever kan moeilijk bestreden worden omdat de larven in de stam van de palm gangen uitvreten. De rode palmkeverplaag is een aantal jaren geleden naar Spanje gekomen tijdens de grote vraag en gering aanbod van palmbomen. In 2006 werd de kever voor het eerst waargenomen aan de Costa Blanca. Enkele jaren later waren er al tienduizenden besmette bomen. Uiteraard werd in Elche de alarmklok geluid en is dit gevaar ondertussen door doeltreffende behandelingen afgewend.

Maar het snoeien gebeurt nog altijd door specialisten, echte ‘palmklimmers’. Elche heeft twaalf van deze vakmensen in dienst, maar dat is te weinig en er zijn tussen de 70.000 en 80.000 exemplaren van het Werelderfgoed die al vijf jaar op behandeling wachten.

De gemeente heeft daarom besloten om extra krachten aan te werven en heeft beroep gedaan op het gespecialiseerde bedrijf Martín y Paco Carbonell SL om hen uit de nood te helpen. Het departement van Parken en Tuinen van Elche heeft een begroting uitgetrokken van 600.000 euro om de achterstand in te lopen, maar is van oordeel dat dit de moeite loont, want jaarlijks worden de palmtuinen van Elche door meer dan drie miljoen toeristen bezocht.

Olijfbomen

Oorspronkelijk werden de wilde olijfbomen reeds ruim 1000 jaar voor Christus aangewend door de Joden. De godin Athena bracht de boom mee naar de stad, waarna deze later naar haar werd vernoemd Athene (Griekenland).
De boom stond indertijd voor vrede en wijsheid. Van nature komt de boom vanuit het oostelijk deel van de Middellandse Zee en is nu over de ganse wereld terug te vinden.

Soorten olijfbomen:

Origineel zijn er een 30 tal soorten met weinig interessante eigenschappen, maar tegenwoordig zijn er 80 gecultiveerde soorten die voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Voor het maken van zeep, lotions, massageolie, ...
De olijfboom is één van de oudst gecultiveerde bomen ooit.

De bloem en vrucht:
De bloemen hebben een witte tot gele kleur en worden bevrucht met een zeer klein percentage. De bloeiperiode is omstreeks mei. De uitgegroeide vrucht is dan uiteindelijk de olijf.

We onderscheiden volgende olijven:
de groene ofwel onrijpe exemplaren.
de purpere (op punt voor te eten)!
de zwarte olijf die overrijp is.

Weetjes:
• Olijfbomen kunnen erg oud worden, soms wel een paar honderd jaar. (Er bestaan exemplaren van 3000 - 5000 jaar).
• Onderstammen van wilde bomen worden veredeld door te enten met verbeterde soorten. Ze doen dit om bepaalde ziekten uit te sluiten en olijven van betere kwaliteit te produceren.
• Het duurt dan nog eens een 5 jaar tot enige olijven kunnen geplukt worden.
• De boomwortels gaan zeer diep de grond in, dit geeft de boom de mogelijkheid te overleven bij langdurige droogteperiodes.
• Een halve kilo (pers)olijven levert ± 100 ml bruikbare tafelolie.
• Verbruik de olie binnen het jaar en bewaar deze op kamertemperatuur op een donkere plaats.
• De olijfboom gedijt makkelijk tot op 1000 meter hoogte.
• De olijfpluk is erg intens en gebeurt nog steeds met de hand, door gebruik te maken van lange stokken kloppen ze vervolgens op de takken zodat de rijpe olijven eraf vallen. Deze vallen dan op een groot spandoek die de olijven opvangt zonder te beschadigen.
• Soorten olie: Extra virgin wordt gewonnen bij de eerste koude en mechanische persing (Dus zonder te verwarmen).
• Virgin = bij mogelijke 2de persing koud en mechanisch.
gewone olijfolie = vaak een mengeling van olie gedaan door verscheid

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Prachtig al die cactussen, weer een leerzaam verhaal! 🧐

Thea 2023-03-12 22:21:52

Ellen, wat een pracht verhaal jullie genieten ervan.

Rob 2023-03-25 20:57:04
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.