Het is weer tijd om verder te reizen. Wij gaan langzaam weer richting Slovenië. Vandaag 200 km noordwaarts. Als wij wegrijden van de camping komt eindelijk de al dagen geplande regen. Als je het moet geloven, zou het hier al dagen regenen, maar je hoort het wel in de verte rommelen en donker worden en iedere keer pakt het weer positief voor ons uit. Alleen vandaag hebben wij pech. Onderweg regent het flink en als wij de helft van onze reis er op hebben zitten, stoppen wij voor een kop koffie. Laten wij Alie en Harry daar nou ook tegen komen. Wat een toeval. Na de koffie rijden wij verder en na 70km verlaten wij de tolweg. Nog 30 km en dan zijn wij op de volgende camping. Deze laatste 30 km voert ons langs een troosteloos gebied. Om je heen zie je veel huizen, die nooit helemaal zijn afgebouwd en overal is het wel een bende. Waar komen wij in hemelsnaam terecht? En dan plotseling staan wij voor een groot super de luxe resort. Wij hebben geluk met het trekken van een lootje, want wij hebben een heel ruime plek. Als de caravan weer op zijn plaats staat, verkennen wij de omgeving wat. Wij hebben al ontdekt dat hier vlakbij souvenir winkels, restaurants, kapper en bakker zitten. Het strand aan de Adriatische Zee ligt op steenworp afstand, maar je merkt dat het tegen het einde van het seizoen aanloopt. Overal is het vrij rustig. Wij gaan even een kijkje nemen bij Harry en Alie. Als wij er net zitten barst de regen in volle hevigheid los. Dus tijd om een Canasta te spelen.
Nin, 28 september, Bewolkt/Zonnig 22°
Wij fietsen langs de zee naar Zaton. Eventjes kijken wat er daar te ontdekken valt. Richting centrum brengt ons naar de kerk met erachter een groot kerkhof. Wij lopen over het kerkhof en het valt ons op dat de meeste mensen hier in bombastische familiegraven liggen. 7 personen is geen uitzondering. De familiegraven zijn voorzien van de overledenen met foto en op alle graven staan plastic bloemstukken.
Maar een echt centrum ontdekken wij nog niet. Dan zie ik tourist office staan. Daar moet vast het centrum zijn, maar ook hier geen winkel te bekennen.
2 km verderop ligt het plaatsje Nin. Nin, de oudste koninklijke stad van Kroatië.
Deze oude Kroatische stad ligt op een klein eiland omringd door lange zandstranden.
Archeologisch onderzoek geeft het bewijs van het heden van de mens in Nin , ongeveer 10 000 jaar geleden. In de buurt van het oude gedeelte van de stad bewijzen vondsten dat de mens daar 5000 jaar geleden woonde.
Nin is de afgelopen 3000 jaar verstedelijkt. Nin werd in de 9e eeuw gesticht door de Illyrische Liburniërs. Kroaten kwamen in de 7e eeuw naar Nin, bewoonden het en het werd het eerste politieke, culturele en religieuze centrum van de middeleeuwen in deze regio.
Nin staat ook bekend om twee pre-romaanse kerken, St. Cross (Heilig Kruis) uit de 9e eeuw, die bekend staat als de kleinste kathedraal ter wereld en de kerk van St. Nicholas op een specifieke kleine heuvel uit de 11e eeuw.
Nin, 29 september, Bewolkt 23°
Ondanks dat de camping zegt dat je niet naar het plaatsje Zadar kunt fietsen, trekken wij toch de stoute schoenen aan. Ik heb een weg gevonden, die ons naar Zadar brengt. Het is een 2 baans weg, waarlangs geen fietspad is. Niets om echt enthousiast van te worden, maar ons uitgangspunt was fietsend naar Zadar. En ook de omgeving is niet echt uitnodigend. Na 1 1/2 uur bereiken wij het zonnige Zadar. Het is een gezelligheid van jewelste. Alle terrassen zijn druk bezet. De oude stad ligt op een schiereiland en kun je bereiken via een brug.
De Land Gate (poort) is de hoofdingang tot de oude stad van Zadar. Hij werd gebouwd volgens een ontwerp van de Venetiaanse architect Michele Sanmicheli in 1543 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste renaissance monumenten in heel Dalmatië.
Na onze fietsen geparkeerd te hebben slenteren wij door de prachtige oude straatjes en zoeken eerst een restaurantje op om onze magen te stillen. Daarna lopen wij via het Romeinse forum langs de boulevard richting het zeeorgel. Een bijzondere ervaring om al zittend op de trappen te luisteren naar hoe de zee een magisch muziekspel produceert. Dit 70 meter lange instrument dat het ritme van de golven verandert in werkelijke muziek is 10 jaar geleden ontworpen door de Kroatische architect Nikola Basic.
Onze terugweg fietsen wij voor een groot deel langs de kust, totdat opeens alle wegen die we tegenkomen doodlopen. Dus toch maar naar de doorgaande weg. En vanaf het moment dat wij daar aankomen, begint er een fietspad. En nu blijkt dit fietspad helemaal tot aan de camping te lopen. Het is hier wel zo, dat als het fietspad eerst links langs de weg loopt het best zo kan zijn dat het een eind verder opeens aan de andere kant verder gaat.
Huidige aantal inwoners Zadar: 70.500.
Geschiedenis van Zadar
Zadar is een stad waarvan het verleden 3000 jaar teruggaat. Het werd een volledig verstedelijkt centrum tijdens de oude Romeinse tijd en bleef als zodanig continu nog twee millennia lang.
Sinds de eerste records is Zadar een van de belangrijkste steden aan de oostelijke Adriatische kust en een onvermijdelijke bestemming voor avonturiers, dichters en schrijvers. Met elke stap die je zet, onthullen de straten, pleinen, de kust, kerken en monumentaal erfgoed zijn oudheid en continuïteit, terwijl moderne installaties de visie van moderniteit tonen en nieuwe reizigers inspireren. Drieduizend jaar geleden werden de fundamenten gelegd en begon het avontuur.
Prehistorische bevindingen
Materiële overblijfselen van het menselijk bestaan en zijn cultuur in de regio van Zadar dateren uit de late steentijd. De oudste Dalmatische man genaamd Šime , en een paleolithische Venus genaamd Lili werden gevonden in de 15.000 jaar oude laag op Dugi otok. Nederzettingen van Puntamika en Arbanasi op het land van Zadar dateren uit het late Neolithicum. Hun huidige bewoners zijn er nog steeds trots op uniek te zijn.
Liburniërs
2.700 jaar geleden was Zadar, als Liburnische nederzetting, al een belangrijk centrum, ankerplaats en haven geworden voor tal van handelsreizen. De Liburniërs waren de tijdgenoten van de Etrusken in Italië en de Levantijnse Feniciërs, en ze waren net zo bedreven in handel en navigatie als de bovengenoemde meest invloedrijke beschavingen van de ijzertijd. De beruchte zeelieden, de Liburniërs, werden later de belangrijkste bouwers van het toekomstige Romeinse Rijk Armada ( Naves Liburnae ) dat de Middellandse Zee beheerste.
Romeinse rijk
De unie met Rome verhinderde niet alleen dat de Liburniërs land verloren in het noordelijke gebied van Dalmatië, dat werd bedreigd door de opmars van de Grieken en het naburige Dalmatae, maar het gaf hun oude nederzetting Zadar ook de laatste hand als stad. In de periode van het rijk werd Zadar gebouwd en verstedelijkt, met andere woorden, het bloeide en beetje bij beetje werd het wat het zal markeren gedurende de hele historische periode van de late oudheid en middeleeuwen, of liever tot het allereerste begin van de eerste wereld Oorlog - het centrum van de oostelijke Adriatische Zee. Het Forum Romanum in Zadar is de getuige van die periode.
Zaton Holiday Resort
Een zeer luxe camping. Luxe sanitair. Een zandstrand en kiezelstrand.
Allerlei winkels en restaurants.
Beoordeling: 5.0
Als wij van de camping vertrekken, worden de poorten achter ons gesloten. Het seizoen is voorbij.
Geschreven door Ellens.travels