Kazimierz Dolny, 23° Zonnig

Polen, Kazimierz Dolny

Een zonnige reisdag naar Kazimierz Dolny. Wij rijden 135 km naar het noordwesten over goede snelwegen. Een verademing vergeleken met onze vorige trip. Ook deze dag is voor ons genieten al rijdend langs een heuvelachtig gebied wat naast bossen voornamelijk uit landbouwgrond bestaat. Onderweg komen wij hazelnoot verkopers tegen met wat afgemeten zakjes op het dak van de auto. De laatste 30 km rijden wij een prachtige binnendoor weg waar het wegdek er ook bijzonder mooi bij ligt.

Polen bezet qua landbouwareaal de 4e plaats in de Europese Unie, inmiddels is het uitgegroeid tot de grootste Europese producent van appels, pluimveevlees, bevroren groente en fruit, diverse bessensoorten en champignons. Ook de productie in de glastuinbouw en zuivelsector groeien hard.

Interessant om te vermelden dat je in Polen, Roemenië en Bulgarije je voor een mandje boodschappen 60 tot 70 procent goedkoper uit bent dan in Nederland.

Weer en klimaat Polen
Polen heeft een gematigd landklimaat met lange zomers van mei tot september. Ook in september, de ‘gouden Poolse herfst’ is het meestal mooi weer met temperaturen van gemiddeld 20 graden.

Kazimier Dolny

Het heet „Dolny” (beneden) om het te onderscheiden van de wijk Kazimier in Krakau.

De geschiedenis van dit schilderachtige plaatsje met straatjes met hobbelige kasseien dateert uit de 12e eeuw. De toenmalige kleine nederzetting kreeg in de loop van de 13de en de 14de eeuw stadsrechten.
De naam is afkomstig van koning Kazimierz Sprawiedliwy (de Rechtvaardige), maar wordt wellicht meer geassocieerd met de amoureuze Koning Kazimierz Wielki (de Grote), die een nabijgelegen kasteel gebruikte om zijn legendarische Joodse minnares Esterka te ontmoeten.
Vanaf de 14de eeuw bloeide de Poolse handel met Europese landen in verschillende producten. Hierdoor beleefde Kazimierz Dolny de grootste welvaart door de handel in granen, suiker, wijn en andere goederen via de handelsroute naar Gdańsk. De Poolse Gouden Eeuw duurde tot het begin van de 17e eeuw. De voorspoed van de stad werd sinds die tijd bemoeilijkt door frequente branden, overstromingen en ziektes. Tevens de oorlog met Zweden remde verdere ontwikkeling van Kazimierz af. Het kasteel werd verwoest en de kerken en het klooster werden geplunderd door de Zweden.

Aan het eind van de 17de eeuw begonnen er zich wat Joodse, Griekse en Armeense kooplieden te vestigen. Het bijzondere karakter heeft de stad echter van die Joden gekregen.

Veel van deze huizen werden pas aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd, maar Kazimierz is dan ook een zeldzaam voorbeeld van een stad in Polen, waar de nieuwe architectuur bij de oude past. Het is zelfs moeilijk de oude gebouwen van de nieuwe te onderscheiden.
Sinds de 19de eeuw werd het plaatsje een populaire Poolse vakantiebestemming. Dit dankzij de aanleg van een spoorweg tussen Warschau, Puławy, Lublin en andere oostelijke steden. Al sinds een eeuw is Kazimierz een kunstenaarskolonie. Tijdens het interbellum bracht de directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Warschau met zijn privévliegtuigje veelbelovende studenten naar Kazimierz. Een schilder-in-de-dop vindt er immers de meest diverse landschappen om borstel en palet te beroeren: Renaissancepaleizen broederlijk naast houten huisjes, de meanders van de machtige Wisla, beboste heuvels met diep ingesleten holle wegen.

De Tweede Wereldoorlog eindigde abrupt het hoofdstuk van de Christelijk-Joodse gemeenschap in de geschiedenis van Kazimierz, die hier sinds de Middeleeuwen functioneerde. De Joden vormden meer dan de helft van de inwoners van Kazimierz. In 1942 werden zij door de Duitsers uit de stad verdreven en in vernietigingskampen vermoord.

Na de zware jaren van de oorlog en de communistische tijden bloeide het stadje opnieuw op en is een echte toeristische trekpleister geworden.

Vandaag de dag is het enige dat van de joden over is een houten voormalige slagerij uit het midden van de 19de eeuw en de stenen synagoge uit de tweede helft van de 18de eeuw. De prachtige opslagplaatsen waar de Joodse graanhandelaren hun goederen bewaarden, bieden nu onderdak aan sjieke restaurants en sterrenhotels.

16 september, 22° Bewolkt

De camping ligt op fietsafstand van de stad. Dus besluiten wij met de fiets de bezienswaardigheden te gaan bezoeken, maar als wij in het stadje aankomen en de kasseien zien, lijkt ons dat geen optie. Na een wandeling door het stadje en een kop koffie met een heerlijk gebakje besluiten wij de highlights met een electrische bus voor 8 personen te aanschouwen.

Op de foto's neem ik jullie mee langs een aantal bezienswaardigheden.

De Koopmans woningen van gebroeders Przybył aan het marktplein zijn rond 1615 gebouwd in de Renaissance stijl. Uitgerust in een rijke reliëf decoratie. Krzysztof en Mikołaj Przybył waren een vermogende familie van Poolse handelaren.

De St. Bartolomeüs Parochiekerk is de oudste kerk in dit stadje. De eerste vermelding over de parochie komt uit 1325 en de toenmalige kerk gebouwd van kalksteen was veel kleiner dan de huidige. In de 16e eeuw getroffen door een brand was pas na tientallen jaren herbouwd in de Renaissance stijl. Vandaag siert deze indrukwekkende kerk de oude stad Kazimierz Dolny en vormt het karakteristieke element van het marktplein. Binnenin vind je een imposant barokorgel van 1620.

Driekruisenberg
De 3 kruisen op deze berg zijn geplaatst in 1708 om de slachtoffers van de pest in deze regio te herdenken. De inscripties op de kruisen dateren uit 1930. Op de achtergrond de ruïne van het kasteel.

Oude Joodse begraafplaats
Op de plek waar in de 15e eeuw de oude Joodse begraafplaats was hebben ze nu een "klaagmuur" geplaatst waarin fragmenten van grafstenen zijn ingemetseld. Waar ooit de doden rustten, spelen nu kinderen. Direct aan het begin van de oorlog werd de begraafplaats door Duitse soldaten met de grond gelijk gemaakt. Ze dwongen de Joden de grafstenen naar het klooster van de gereformeerden te slepen om daarmee de binnenplaats te bestraten. Het klooster diende later als Gestapo verblijf, waarin leden van de oppositie werden gefolterd. Na de oorlog werden enkele mazewa (Joodse graven) gered en op de nieuwe Nieuwe begraafplaats opgesteld in de vorm van een "klaagmuur" .

Niet ver van het centrum bevinden zich de beboste heuvels met diep ingesleten holle wegen. Deze kloof is ongeveer 1 km lang.

De haan is het officiëuze symbool van Kazimierz Dolny. De legende die hierover verteld wordt, is helaas te lang om dit hierin mee te nemen.

En gisteren en vandaag veel regen en 12°.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Weer met plezier gelezen.Wat een werk maak je ervan.

Janny van de Pol. 2021-09-18 17:48:17

Leuk reisverslag iedere keer! Veel reisplezier verder.

Riet Lenten 2021-09-18 22:21:33

Wat is het nog druk in het stadje, allemaal toeristen?? Weer een mooi uitgebreid verslag El.

Thea 2021-09-18 22:40:00

Iedere keer weer leuk om je verslag te lezen. En uiteraard de foto’s, die je erbij plaatst zijn mooi. Goeie reis nog.

Truus van Alphen 2021-09-18 23:57:50

Weer een mooi en interessant verslag Ellen. Groetjes uit Belt Schutsloot

John en Marianne 2021-09-19 11:16:04

Deze reis wordt door het verslag zo mooi weergegeven. 10 ++. We genieten ervan.

Jules en Rini 2021-09-19 19:33:01

Goed beschreven ellen

Tiny 2021-09-27 19:37:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.