Zonnig 24°
Het is saai om te zien, maar alweer een zonnige dag.
Vandaag maken wij gebruik van free tour door het oude centrum.
Je bepaalt zelf wat je de gids geeft aan het einde van de excursie.
Wij starten op het Plaça de la Virgin. Dit plein is achter de bekende kathedraal van Valencia gelegen en is vooral te herkennen aan de grote fontein in het midden van het plein en de basiliek (met de typerend blauwe koepel).
Om precies te zijn in de wijk La Seu. De oorsprong van het plein dateert uit de Romeinse tijd. Nu is het een fijn plein met in het midden een opvallende fontein. Deze fontein (officieel Fuente Del Agua de la Acequia) komt uit 1976 en werd gemaakt door de beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos. Velen denken dat dit een beeld van Neptunes is, maar hier wordt de Turia rivier weergeven met daaromheen acht naakte vrouwen die staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia. Water en irrigatie zijn essentieel voor Valencia!
Ook de gezellige terrasjes rondom het plein zijn kenmerkend voor het Plaza de la Virgen.
Ontstaansgeschiedenis Valencia
Valentia werd als stad nabij de rivier Turia door de Romeinen gesticht in 138 voor Christus, op de plek van oude Griekse en Fenicische nederzettingen.
In de daar opvolgende eeuwen regeerden Visigoten, Byzantijnen en uiteindelijk Arabieren deze begeerde haven aan de Middellandse Zee. De Arabische Moren die deze plek vanaf de 8e eeuw gedurende 500 jaar bestuurden hadden een grote impact, waardoor de stad voor het eerst sinds jaren weer begint te groeien. De regionale leider in die periode was Abd al-Allah en van hem kreeg de stad de Arabische naam "Balansiya".
En nu nog heeft men profijt van het door de Moren aangelegde en belangrijke irrigatiesysteem. Wat in het gebied de teelt van olijven, rijst en de beroemde sinaasappels mogelijk maakt. De Arabische erfenis is nog steeds te bewonderen in de overblijfselen van de oude stadstorens rond de Portal de Valldigna straat, het Banos del Almirante badhuis en de El Micalet toren.
De wijze watermannen van Valencia
El Tribunal de las Aguas (het watertribunaal) van Valencia is het oudste juridische systeem in heel Europa. Tot op de dag van vandaag komen elke donderdag acht rechters van het tribunaal ‘s middags samen om conflicten rond de waterverdeling op te lossen.
Het is het oudste juridisch orgaan van Europa, dat bovendien democratisch is. Vicente Nacher Luz (78) is de huidige voorzitter van het tribunaal. “Het watertribunaal is één van de toeristische trekpleisters van Valencia en heeft prestige in de hele wereld.”
Het watertribunaal zorgde, en zorgt nog steeds, voor een eerlijke waterverdeling tussen de landbouwers. Momenteel worden nog acht irrigatiekanalen op deze manier beheerd. Als er problemen zijn binnen het district, komen de boeren naar de voorzitter om het probleem aan te kaarten. In 2009 werd het watertribunaal door Unesco erkend als immaterieel cultureel werelderfgoed.
Het rechtssysteem vond haar oorsprong meer dan duizend jaar geleden.
Tijdens de 15de en 16de eeuw was Valencia een van de belangrijkste steden in de Mediterraanse regio.
Volgende stop is bij één van de stadstorens. In Valencia zijn er nog twee stadspoorten te bewonderen. De Torres de Serranos is daar één van. Je vindt deze poort aan de rand van de wijk El Carmen. Het indrukwekkende monument is er één om gezien te hebben.
GESCHIEDENIS VAN DE TORENS
De Torres de Serranos is één van de voorheen twaalf oude christelijke poorten die Valencia vroeger tegen gevaar moesten beschermen. Deze toren is in Valenciaanse gotische stijl gebouwd aan het eind van de 14e eeuw. Behalve dat de torens een beschermende functie hadden, werden deze ook gebruikt voor belangrijke en officiële ceremonies van bijvoorbeeld koningen.
EEN KUNSTZINNIG TINTJE
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) hadden de Torres de Serranos nóg een belangrijke functie. In de torens werden namelijk schilderijen verstopt. Deze kwamen uit het Prado Museum in Madrid. Hiervoor moesten de torens wel wat worden aangepast. Er werd een 90 cm dikke laag cement aangebracht aan het plafond van de eerste verdieping. Dit was een extra bescherming voor de schilderijen, die een verdieping lager waren opgeslagen. Ook werd er een meter rijst en een meter aarde opgehoopt die als buffer dienden en om de luchtvochtigheid te beperken. Tot slot werden er nog een meter aarde en een hoop zandzakken op de tweede verdieping gelegd. Alles om de kunstpareltjes met eeuwenlange geschiedenis in goede staat te kunnen bewaren!
DECOR VOOR FESTIVITEITEN
Tegenwoordig worden de Torres de Serranos niet meer gebruikt tegen gevaar van buitenaf, voor het stallen van schilderijen of als gevangenis (ja, daarvoor hebben de torens óók gediend!). Vandaag de dag vinden er gezelligere festiviteiten plaatst.
Eén van de bekendste evenementen waarvoor de Torres de Serranos het decor is, heet La Crida. Dit is onderdeel van het bekende Las Fallas feest.
Mercado Central
De Mercado Central van Valencia is één van de grootste overdekte markten van Europa. Op deze overdekte markt kun je allerlei lokale producten vinden, zoals sinaasappels, olijven, gamba’s, hammen, kazen en meer lekkers. Het gebouw is opgetrokken in art-nouveaustijl.
Geschreven door Ellens.travels