Dag 7, Zermatt en de Matterhorn.
De wekker gaat vroeg af en onder het genot van een kopje koffie kijk ik uit over het dal. Het belooft een mooie dag te worden. Om 9 uur rijden we weg en via Visp slaan we af richting Täsch/Zermatt.
Het is een schitterend mooi dal met grillige rotspartijen tegen een achtergrond van besneeuwde toppen. De koeien grazen vredig op de intens groene alpenweide, begroeit met verschillende wilde, kleurige planten en grassen. Aan het eind van het dal zien we het hooggebergte al liggen en parkeren de auto in een immens grote garage in Täsch. Zermatt is autovrij en kan je alleen bereiken met de trein. Het is allemaal perfect georganiseerd en al snel zitten we comfortabel in de trein voor een 10 minuten durende reis.
We stappen uit in het centrum van Zermatt en lopen via kleurrijke straatjes richting het uitzicht op de Matterhorn.
De Matterhorn en Zwitserland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze piramidevormige bergreus, die heel moeilijk te beklimmen is, is een van de meest gefotografeerde bergen ter wereld.
De Matterhorn is een berg gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De top ligt op 4478 m hoogte.
In 1865 zorgde de eerste beklimming van de Matterhorn, die vier van zeven alpinisten het leven kostte, voor enorme veranderingen in de tot dan toe zeer afgezonderde regio. De Matterhorn werd wereldberoemd en daarmee doel van menig ambitieuze bergbeklimmer.
Nog altijd is een beklimming van de Matterhorn behoorlijk veeleisend en alleen te doen voor geoefende bergbeklimmers met een goede uitrusting en competente gidsen.
Na een kwartiertje lopen staan we eindelijk op een plek waar we vol uitzicht hebben op de Matterhorn! Het is een spectaculaire en imposante bergtop en ietwat mysterieus door de wolk die om de top zweeft. We zitten een tijdje op een bankje te genieten van het vergezicht en lopen via een andere route weer richting het dorp. Onderweg horen we het geluid van een alpenhoorn en al snel zien we drie mannen in traditionele klederdracht staan blazen. De alpenhoorn is een 3 tot 4 meter lange hoorn die vroeger in de Alpen werd gebruikt om, door middel van klanken, met elkaar te kunnen communiceren. Het is een geweldig gezicht en gehoor en na luid applaus blazen ze nog een stuk. Op ons gemak lopen we weer terug via het centrum naar het treinstation en onderweg vertelt Jacques nog een grappig feitje.
De Matterhorn is met zijn legendarische bergtop het ultieme symbool van Zwitserland. Sinds de jaren 70 staat de berg al te pronken op elke Toblerone-verpakking. Ik hoor je denken; “waarom wordt de Matterhorn nu plots verwijderd?”
Wel, Zwitserland heeft namelijk strenge regels wat betreft het gebruik van nationale symbolen op verpakkingen met het oog op marketing en verkoop. Toblerone is een merk van Zwitserse origine, maar is al sinds 2012 in handen van Mondelez, een Amerikaans bedrijf. De Matterhorn moet noodgedwongen verwijderd worden van de verpakkingen om in regel te zijn met de recente Zwitserse wetgeving.
Wanneer melk-en zuivelproducten niet voor 100% met Zwitserse grondstoffen worden gemaakt, mogen geen nationale symbolen afgebeeld worden. En exact daar knelt het schoentje. Binnenkort brengt Mondelez een deel van de productie van de chocoladerepen over naar Slovakije. De driehoekige chocolade is dan volgens de wet niet meerZwitsers genoeg.
De trein brengt ons weer naar de parkeerplaats en Rob zet ons veilig af in Veysonnaz. Rond half 5 zitten we aan een glaasje prik en hebben wederom een prachtige dag achter de rug.
Geschreven door Broedersopreis