Dag 13, boottocht meer van Annecy

Frankrijk, Lathuile

Dag 13, boottocht op het meer

Het is voor de eerste keer dat het bewolkt is als we opstaan, maar de temperatuur is nog steeds aangenaam en rond de 20 graden. We rijden naar de haven in Doussard om een boottocht over het meer van Annecy te maken. Om half 12 vertrekt de boot op tijd en we zoeken een plekje in het overdekte gedeelte want het waait behoorlijk en Indi heeft het niet echt naar haar zin. Ik zet haar in de hondenrugzak op een stoel en uiteindelijk gaat ze rustig liggen, zodat wij van het uitzicht kunnen genieten. De boot meert aan bij verschillende kleine dorpjes en is redelijk druk bezet. In Annecy blijft de boot bijna 2 uur liggen en wij maken gebruik van die tijd om een heerlijke crêpe te eten als lunch. Jacques neemt een crêpe met gerookte zalm en ik een ouderwetse met boter en suiker. Mmm heerlijk! Om twee uur lopen we weer richting de haven, maar wat zie ik in mijn ooghoeken bij de bakker....? Jazeker meringue!! Ik kan geen weerstand bieden en Jacques gaat naar binnen om er een aantal te kopen. Lekker voor vanavond bij de koffie als ze het redden 🤪.
De boot vertrekt op tijd en ondertussen klaart de lucht op en is de temperatuur omhoog geschoten naar 25 graden, maar met het windje is het goed uit te houden. Een bandje vertelt ondertussen iets over het meer.

Het meer van Annecy (Frans: le lac d'Annecy) ligt in Haute-Savoie en is bekend om zijn zuiverheid.
Kustlengte 38 km
Maximale lengte 14,6 km
Maximale breedte 3,35 km
Gemiddelde diepte 41,5 m
Maximale diepte 80,6 m

Het meer werd ongeveer 18.000 jaar geleden gevormd uit het smeltwater van de grote gletsjers in de Alpen van de laatste ijstijd.
Het meer wordt gevoed door een aantal beekjes die ontspringen in de omringende bergen, zoals de Ire, de Eau morte, de Laudon, de Bornette en de Biolon, en door een krachtige ondergrondse bron de Boubioz.

In de jaren 50 werd het meer bedreigd door eutrofiëring (overmatige algengroei) ten gevolge van de toevloed van afvalwater uit de nederzettingen langs de rand van het meer. Hoewel sommigen daarin een 'natuurlijk' proces zagen, de 'prijs van de vooruitgang' die men aanvaarden moest, werd er vooral door toedoen van een aantal omliggende gemeenten de alarmbel geluid.
In 1957 werd het eerste waterzuiveringsstelsel gebouwd, compleet met opvangbekkens, pompstation en zuiveringsstation. In 1994 werd een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. Het meer ontvangt nu nog slechts regenwater en water uit de erin uitkomende waterlopen en ontleent daaraan zijn zuiverheid en mooie groene kleur.

Het wordt steeds drukker op het meer en waarschijnlijk is er een georganiseerd evenement want tientallen kleine zeilbootjes met jonge kinderen laveren behendig langs onze boot. Vanaf het meer ziet de kustlijn er weer heel anders uit en we genieten van de bergen op de achtergrond en het heldere groene water. Op een gegeven moment komen we langs de berghelling waar ik met parapente vanaf gesprongen ben en zie nu dat het wel erg steil is en slechts een kort stukje om te rennen. Ik beleef het moment weer opnieuw en geniet nog even na. Na een uur varen komen we weer in de haven van Doussard aan en rijden via de supermarché, om goedkoop te tanken (1,45 per liter), naar de camping terug. Tijd voor een glaasje prik en het smaakt nog net zo lekker als gisteren bij het restaurant. Na het biertje draaien we de luifel in, ruimen de tafel en stoelen op en gaan afrekenen. Het weer lijkt om te slaan, het koelt sterk af en het begint behoorlijk hard te waaien. Tijd om te verkassen! We zullen morgen op ons gemak op de terugweg gaan en willen een paar dagen de omgeving van Dôle bekijken. Al met al hebben we hier een heerlijke, zonnige week in een prachtige omgeving gehad en zullen zeker nog een keer terugkeren.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooie verhalen en heerlijke hapjes en drankjes. Fijn dat jullie zo genieten xx

Mariska 2019-09-18 21:51:31

Leuk om weer zo jullie dag mee te beleven. Leren gelijk een beetje geschiedenis.

Carla. 2019-09-18 22:34:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.