We staan vroeg op want we hebben een reisdag voor de boeg van 200 kilometer. Meteen vanaf de camping rijden we de 24,5 kilometer lange Laerdaltunnel in. De Lærdalstunnel is de langste autotunnel ter wereld. Hij is onderdeel van de hoofdroute van de hoofdstad Oslo naar Bergen, de E16, en is aangelegd omdat de oude route van Oslo naar Bergen 's winters vanwege de sneeuw vaak afgesloten was.
De tunnel loopt van Lærdal naar Aurland. Deze plaatsjes liggen aan de Sognefjord, die met 204 km de op een na langste fjord ter wereld is.
De bouw van de tunnel begon in 1995 en werd op 27 november 2000 door koning Harald V geopend. De kosten bedroegen 930 miljoen Noorse kronen (circa 120 miljoen euro). De tunnel is tolvrij.
De tunnel heeft verschillende veiligheidsvoorzieningen:
* elke 6 km speciale ruimtes met nagebootst daglicht voor variatie en om bestuurders wakker te houden.
* Bij het ontwerpen van de tunnel werden ook lichte bochten aangelegd om de bestuurders alert te houden en verveling tegen te gaan.
* In de tunnel bevindt zich op elke kilometer een bord dat aangeeft hoeveel kilometer al afgelegd is en hoeveel kilometer nog te gaan.
Het is rustig in de tunnel en het blauwe licht om de 6 km is fabelachtig mooi en we wanen ons in een ijsgrot. Als we eruit rijden, zijn we blij weer daglicht te zien maar rijden haast direct weer een tunnel van 6,6 kilometer in. Pff dat is toch wel heftig en het vergt Jacques veel concentratie om op de tweebaansweg met tegenliggers in het donker met de caravan te rijden. Opeens houdt de snelweg op en gaan we met de veerboot het fjord over. Even in de relax stand en een sanitaire stop. Het is maar een korte overtocht en aan wal rijden we direct weer een tunnel in! Het zal niet de laatste zijn en er volgen nog vele tunnels van ruim 6 kilometer. Helaas begint het te regenen en de wolken hangen laag rond de toppen van de vele bergen langs de weg. Onderweg zien we allerlei verschillende landschappen en een prachtige gletcher. Ondanks de wolken en de regen is het een wonderschone natuur.
Opeens stoppen voor ons de auto’s en we verwachten wegwerkzaamheden maar het blijkt een grote kudde geiten te zijn. Ze lopen over en langs de weg en zijn niet van plan weg te gaan. Geweldig! Ik stap uit en probeer ze rustig een beetje opzij te duwen, maar ben ook voorzichtig want straks word ik op de horens genomen door een bozige geit. Een aantal lopen langs de caravan naar achter en beginnen opeens aan de roosters van de koelkast te knabbelen en dat is mij toch te gortig, dus jaag ze weg. Jacques kan inmiddels een beetje optrekken en ik stap snel weer in de auto. Zo goed en zo kwaad heb ik het gefilmd en stuur het door naar de familie, want het was heel komisch.
Bij Byrjelo houdt de E39 op en slaan we af naar de Rv60. Nu eens geen tunnel, maar een bergpas over met behoorlijk steile stukken van 8%. Jacques is allang blij dat er geen tunnel is en stuurt behendig door de haarspeldbochten. In de afdaling moet hij veel gebruik maken van de flippers om op de motor af te remmen. We komen bij het Nordfjord uit en genieten van het uitzicht op het water. Het is inmiddels droog en de zon doet goed zijn best om door te komen. Nog een goede 15 kilometer langs het fjord en we komen aan bij de Tjugen camping in Loen. Via de mail heb ik twee plekjes gereserveerd en we worden allervriendelijkst ontvangen door de eigenaresse. De caravan en camper worden neergezet, luifeltjes uitgedraaid, stoeltjes neergezet en klaar. Het is half 3 en Jo en ik besluiten nog een was in de machine te laten draaien, want na 11 dagen moet er toch even gewassen worden. Het droogt super goed in het zonnetje en na het eten ligt alles weer droog en schoon in de kast. Voor de eerste keer kunnen we buiten eten en we genieten van de omgeving. We hebben zicht op de skilift boven Loen en gedurende de middag en avond springen tientallen paragliders van de berg en zweven boven de bergen en door het dal. Prachtig gezicht. Het is nog lang licht en om 22.30 uur maak ik nog een foto van de ondergaande zon.
Loen is een dorp in Noorwegen, in de gemeente Stryn, regio Nordfjord, provincie Vestland. Het ligt aan het einde van het Nordfjord en bij het meer Lovatnet. Ten zuiden van het Lovatnet ligt de zijarm Kjenndalsbreen.
Een groot deel van de vallei van Loen werd verwoest door twee vloedgolven die werden veroorzaakt door een val van een rotsblok in het meer van Loen, Lovatnet, één op 15 januari 1905 en één op 13 september jij 1936. De golven verwoestten grote delen van de bebouwing van de dalen Nesdal en Bødal. Ook de vegetatie werd zwaar beschadigd en meegesleurd. Bij de rampen kwamen in totaal 135 mensen.
In 1950 is er nogmaals een rotslawine opgetreden, deze keer zonder slachtoffers.
Geschreven door Broedersopreis