Dag 5, Stavanger > Bergen

Noorwegen, Bergen

De wekker gaat om 7 uur, want vandaag breken we op en gaan richting de volgende camping vlakbij Bergen. Rond 9 uur rijden we de snelweg E39 op en ondanks dat het maandagmorgen is, is het vrij rustig op de weg. Al vrij snel rijden we de tunnel in die ons verbindt met het volgende eiland. We gaan met een hellingspercentage van 8% naar beneden en Jacques moet behoorlijk op de motor afremmen. De tunnel is 5875 meter lang en loopt onder de zee door. We bewonderen de Zwitsers en Oostenrijkers altijd om het bouwen van tunnels in de rotsen, maar vlak de Noren niet uit! Het landschap op de eilandjes, welke ook verbonden worden door een aantal lange bruggen, is zeer afwisselend. We wanen ons in Schotland, want het is zeer ruig en ruw met grazende Schotse Hooglanders en heel veel schapen.

Bij Mortavika houdt de snelweg op en staan we aan de kade van de ferry. De veerboot is net weg, maar ze hebben een strakke dienstregeling en gaan om het kwartier. Als de veerboot leeg is, rijden wij het dek op tezamen met 6 grote vrachtwagen, de bus en tientallen auto’s en we worden in een strakke lijn gedirigeerd. Binnen 5 minuten vaart hij af en na 25 minuten meren we aan en gaan we net zo gestroomlijnd weer van de boot af. Het is een makkie en we rijden verder over de E39. In de verte zien we de eerste toppen met sneeuw en het landschap wisselt zich af van lieflijk met mooie huisjes naar ruw en ruig met heel veel water daartussen. In Sandvikvag eindigt de snelweg weer abrupt en rijden we de volgende veerboot op. We drinken in de restauratie een bakkie koffie en genieten van het uitzicht. Deze vaart duurt 40 minuten en ook gaat het wegrijden weer vlekkeloos. Het wordt nu drukker op de weg en we rijden door Bergen richting de Lone camping in Haukeland. We worden allervriendelijkst ontvangen door een perfect Engels sprekende jongeman en kunnen een plaats uitzoeken op het grind. Op de meeste campings in Noorwegen sta je op het grind en houdt je 3 meter afstand van je buren. Het zijn geen gezellige plekken, maar we komen voor de natuur en blijven maar een paar nachten op 1 plek en het belangrijkste is dat het sanitair schoon is en daar hebben we niet over te klagen.
Buiten de camping zijn 2 grote supermarkten en we doen inkopen voor het avondeten. Krieltjes met paprika, uitjes, knoflook en vissticks. We zijn vooraf gewaarschuwd dat Noorwegen zo vreselijk duur is, maar het valt ons toch erg mee. Uiteraard is het duurder dan bij ons, maar het verschil is helaas door de recente prijsstijgingen in Nederland niet zo heel groot meer. De prijs van de benzine daarentegen is schrikbarend hoog. We betalen 2,65 euro voor een litertje benzine en aangezien de wegen veel stijgen en dalen lust de auto wel wat…. Maar goed, dat hebben we ingecalculeerd en als de dagelijkse boodschappen niet zo heel duur zijn, valt dat weer mee.

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.207 km² (inclusief Spitsbergen). Door het relatief lage inwonertal van ongeveer 5 miljoen mensen bedraagt de bevolkingsdichtheid circa 13 per km² (exclusief Spitsbergen: 16 per km²) en is Noorwegen na IJsland en Kazachstan het dunstbevolkte land van Europa. Grote delen van het land worden gedomineerd door natuur; bossen, fjorden, gletsjers en meren zijn kenmerkend voor het Noorse landschap.
Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de economie vormen. Noorwegen heeft het op een na hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.

Sinds de ontdekking van het Ekofisk-veld in 1969 zijn de aardolie- en aardgasindustrieën essentieel voor de economie van Noorwegen. In 2012 was Noorwegen de op twee na grootste exporteur van aardgas en stond het land op nummer 10 van de lijst van grootste olie-exporteurs. Sinds het begin van de energiewinning op zee heeft het een totale bijdrage geleverd van NOK 11.000 miljard aan het Noorse bruto binnenlands product (bbp). De overheid stopt de inkomsten van de petroleumsector in een apart fonds. Eind 2013 had dit fonds (o.a. bestemd voor het pensioen van de Noren) een vermogen van 5000 miljard Noorse kronen ofwel circa 1 miljoen per Noor (10 kronen = 1 euro).

De natuurlijke omstandigheden van het land hebben een grote invloed op de infrastructuur. Langs de westkust zijn verbindingen vaak afhankelijk van veerboten, hoewel er steeds meer tunnels en bruggen gebouwd worden. Ook voor de verbindingen tussen de kust en het centrum van het land zijn vaak tunnels nodig, de langste tunnel in Europa, Lærdalstunnel (24,5 km lang), verbindt Oslo met Bergen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.