Ondanks de drukke, doorgaande weg langs de camping was het vannacht heel rustig en hebben we goed geslapen. De bewolking hangt zwaar in het dal en het voelt kouder dan het in werkelijkheid is. We lopen langs het laatste kleine stukje van het fjord naar het gamle Laerdalsoyri (het oude dorp) en maken een paar foto’s. Het zijn mooie verzorgde huisjes en ze zijn nog bewoond door onder andere kunstenaars en een bakker. Langs een naargeestig modern hotel lopen we het centrum in. Haha het centrum bestaat uit 1 straat met een kapper, apotheek, 2 supermarkten en een spaarbank. De laatste hebben we sowieso niet nodig na deze vakantie, maar wel boodschappen, dus we duiken de Xtra in om boodschappen te doen voor het avondeten. Rustig aan lopen we weer naar huis en eten een paar sneden van het vers gehaalde brood.
Lærdalsøyri is een kleine stad in en bestuurszetel van de Noorse gemeente Lærdal in de provincie Vestland. Het stadje telt 1147 inwoners. De oude kern van Lærdalsøyri is een straatje met huizen van meer dan 200 jaar oud en vormt een beschermd stadsgezicht. Op 18 januari 2014 werd de historische kern van Lærdalsøyri getroffen door een brand die tientallen gebouwen in de as legde.
Na de lunch rijden we de E16 af richting Borgund om de beroemde staafkerk te bekijken. Het is een mooie rit van 28 kilometer langs diverse hoge watervallen, door een diep dal en uiteraard diverse tunnels. Bordjes wijzen de weg en we parkeren de auto bij een museum waar je toegangskaartjes voor de kerk kunt kopen. We hebben op internet gelezen dat het niet de moeite waard is om 10 euro per persoon uit te geven en de buitenkant mooier is dan de binnenkant. Het kerkje is heel apart en bijzonder en leuk om te zien. We bekijken de stenen op de begraafplaats en verwonderen ons weer over de zeer oude grafstenen uit begin 1800. De begraafplaats is nog steeds in gebruik en we zien drie nieuw gedolven graven met een voorlopig kruis erop in plaats van een marmeren steen. De grote heuvels zand op de nieuwe graven heeft iets droefgeestig en we wenden eerbiedig onze ogen af en lopen verder.
De staafkerk van Borgund staat in het plaatsje Borgund (Sogn og Fjordane, Noorwegen). Deze houten staafkerk is gewijd aan Sint Andreas. De in de constructie gebruikte Andreaskruisen zijn naar deze heilige vernoemd. De kerk is waarschijnlijk rond 1150 gebouwd. Daarbij heeft hij vermoedelijk een eerdere kerk vervangen. Tijdens archeologisch onderzoek zijn onder de vloer resten gevonden van een oudere kerk of een heidense tempel.
De staafkerk van Borgund is de bekendste van de 28 staafkerken die in Noorwegen te vinden zijn. Dit omdat deze zijn middeleeuwse karakter heeft behouden. Er zijn sinds de bouw nauwelijks aanpassingen aan gedaan. Deze kerk is tevens een van de grootste overgebleven staafkerken.
De kerk bestaat uit een middenschip, koor en een apsis. De kerk is gebouwd met 16 staanders (staven). De twee ingangen die de kerk rijk is zijn rijkelijk versierd met houtsnijwerk. De staafkerk heeft een middeleeuwse houten vloer waaronder in de begintijd nog enige mensen zijn begraven. De oorspronkelijke ramen zijn klein en rond. Deze ramen worden Ossenogen genoemd. De decoraties zijn een intrigerende combinatie van christelijke motieven en thema’s met dieren en draken die uit het prechristelijke Vikingtijdperk stammen.
In de 19de eeuw zijn de deuren aangepast zodat ze naar buiten open gaan. Dit was een maatregel naar aanleiding van de kerkbrand in Grue in 1822. Hierdoor konden de mensen sneller naar buiten in geval van een brand.
Tot aan 1868 was de kerk in gebruik. In dat jaar werd een nieuwe kerk in Borgund in gebruik genomen.
Het liefst hadden we een wandeling gemaakt over de oude postweg Vindhellavegen met een stijgingspercentage van 25%, maar het wordt afgeraden om met regenachtig weer te gaan wandelen over de gladde en steile paden van de bergpas. Heel jammer maar we moeten verstandig blijven en heelhuids weer thuis komen. We rijden via Fv630 terug naar de camping en besluiten verder van een rustig middagje te genieten.
Geschreven door Broedersopreis