Dag 7, Bergen naar Flam

Noorwegen, Flåm

We worden om kwart voor 7 gewekt door de slopers van een afgebrand hotel aan de andere kant van de camping. Met machines zijn ze al twee dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bezig om het skelet te slopen en we zijn blij dat we weg gaan, want het begint op een gegeven moment toch te irriteren. Eerst even tanken. Gisteravond was de literprijs 2,61 en vanmorgen 2,39. We hebben al eerder opgemerkt dat de prijzen in het weekend en avond hoger zijn dan ‘s morgens en zijn er nu op bedacht. Vandaag rijden we via de E16 door Voss naar het dorpje Flåm (150 km). Het is een prachtige route en onderweg kijken we onze ogen uit. Hoge watervallen, lange tunnels, besneeuwde toppen, groene weides met lieflijke huisjes en daartussen heel veel glashelder water. Hèt is mooi weer en de rit gaat heel voorspoedig, zodat we al om kwart over 12 op de Flam camping aankomen. Op 200 meter van de camping is de haven en daar ligt een gigantisch cruiseschip. Het blijft een mooi gezicht en we halen herinneringen op aan onze reis naar Canada en de cruise naar Alaska. We willen 3 nachten blijven, maar helaas moeten we vrijdag weer weg, want ze zitten helemaal volgeboekt in verband met Pinksteren. Dat is een probleem en zodra we op de plek staan, begin ik meteen een aantal campings op onze volgende route te bellen.
Nou niet dus…. Alles zit vol!! Ik vind op de camping kaart van Janny een kleine camping op 7 kilometer afstand en de vriendelijk meneer geeft aan dat hij nog wel 2 plekjes vrij heeft, maar dat we dan wel vroeg moeten komen. Dat is geen probleem als de afstand maar 7 kilometer is! Ook weer geregeld. Onze volgende camping in Loen heeft vanaf zondag weer genoeg plek, dus dat geeft ook weer rust.

Omdat we zo vroeg zijn, het stralend weer is en de weersverwachting voor morgen slecht is, besluiten we vanmiddag meteen met de Flambanen mee te gaan. Ondanks de aanwezigheid van het cruiseschip is het niet druk en om 14.10 uur vertrekken we met de trein. We zitten comfortabel en de trein rijdt rustig door het prachtige landschap. Bij de waterval Kjosfossen mogen we even uit de trein om foto’s te nemen. We stappen de trein uit en meteen worden we nat door de nevel van de gigantische waterval voor ons. Met bulderend geraas komt het water naar beneden en om de toeristen te plezieren (hoeft van ons niet zo) komt achter de rotsen een dansende nimf in rode jurk tevoorschijn en klinkt luide muziek. Na 5 minuten gaan we weer verder en na totaal een uur komen we in Myrdal uit. Op het eindpunt is verder niet zoveel te beleven en we besluiten om meteen weer met de trein naar beneden te gaan, want het gaat tenslotte om het uitzicht vanuit de trein. Om half 5 zijn we terug op de camping, zetten de stoelen buiten in het zonnetje en drinken een glaasje prik als afsluiting.

Nog even een nabrander. We sluiten net de boel af als we een hard gerommel horen. Jacques zegt: hoor onweer maar het bleef aanhouden dus we gaan naar buiten. Blijkt hoog boven de camping op de rotswand een kleine aardverschuiving te zijn! Het duurde even en we vragen ons af of we veilig staan? Na een tijd stopt het, het stof trekt op en alle kijkers van de camping gaan weer naar binnen, dus zal het wel meevallen. Haha zo maak je wat mee toch!

Flåm is een dorp in Noorwegen met zo'n 500 inwoners, onderdeel van de gemeente Aurland in de provincie Vestland. Het dorp ligt aan het einde van de Aurlandsfjord, een arm van de Sognefjord. De autoweg E16 tussen Oslo en Bergen loopt door Flåm. De naam "Flåm" betekent "klein plat gedeelte tussen steile bergen".

Het dorp is al sinds eind 19e eeuw een populaire bestemming voor toeristen die de Noorse fjorden en natuur bezoeken. Flåm ontvangt ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar. Een belangrijke attractie is de Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal, een van de steilste treintrajecten ter wereld. Verder doen zo'n 115 cruiseschepen per jaar de haven van Flåm aan.
De spoorlijn Myrdal - Flåm, ook wel Flåmsbana of Flåmspoorweg genoemd, is een treintraject in Noorwegen, tussen de plaatsen Myrdal en Flåm. De spoorweg is een van de steilste trajecten ter wereld, met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer lengte. Oorspronkelijk bedoeld als verbinding tussen de Oslolijn en de Bergensbanen, behoort het nu tot de belangrijkste toeristenattracties van West-Noorwegen. Dit toeristisch belang wordt onderstreept door bijvoorbeeld een tussenstop bij de imposante waterval Kjosfossen.

De bergrit begint in Flåm op 2 meter boven zeeniveau en klimt gedurende de rit omhoog naar 865,5 meter boven zeeniveau. Gedurende die rit heb je uitzicht op diepe ravijnen, watervallen, rivieren en steile bergen. De adembenemende rit gaat via 20 tunnels. Snel gaat de trein niet, want de reistijd varieert tussen de 50 en 60 minuten en dat voor een afstand van 20 kilometer.

Aanleg van de spoorlijn
De aanleg van de spoorlijn was geen gemakkelijke opgave. In bijzonder de 20 tunnels. Slechts twee tunnels konden met machines worden uitgehakt, de rest moest handmatig gebeuren. Een meter tunnel uithakken kostte een maand arbeid. Met ruim 5.600 meters geplande tunnels was dit dus een enorme opgave. Tussen de 120 en 220 medewerkers waren dan ook jarenlang zoet met de aanleg van de spoorlijn. Na een bouwtijd van 16 jaar kon de spoorlijn in augustus 1940 eindelijk geopend worden. Eerst voor goederen, en in februari 1941 volgden twee reizigerstreinen per dag.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Zeer indrukwekkend, prachtige natuur.

Mart. 2022-06-01 21:49:55

Prachtige foto’s en een spannend moment met de aardverschuiving en of er wel een camping te vinden was. Gelukkig is alles goed gekomen en kunnen jullie weer verder met genieten van deze reis. Enjoy!

Marit 2022-06-02 07:07:34

Leuk verslag weer en mooie foto's

Rob 2022-06-02 08:21:13

Wat ‘n schitterend land zeg🤩

Reinier 2022-06-02 13:59:04

Erg mooi weer dankjewel

Roland 2022-06-02 17:22:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.