Het is vannacht fris en helder geweest en we hebben goed geslapen. Hieperdepiep hoera, Jacques is jarig en is vanaf vandaag officieel met pensioen. Het mooie afscheid en laatste dag werken op 30 maart was voor Jacques een goede afsluiting en hij is eigenlijk draadloos overgegaan naar de volgende fase. Zijn verjaardag zegt hem nu niet zoveel, omdat het al uitgebreid was gevierd, maar toch is het een mooie dag met vele felicitaties. Jacques haalt gebak in het dorp bij de Konditorei en we nuttigen het in het zonnetje voor de caravan. Rob en Joke nodigen ons uit voor een etentje vanavond en dat is lief van ze. Na de koffie gaan we even boodschappen doen in Zell en we komen weer bepakt en bezakt terug. De verse broodjes worden opgegeten en dan gaan we fietsen langs de Moezel.
Tegenover het dorp Alf ligt het iets kleinere Bullay. De 2 dorpen zijn met elkaar verbonden door een bijzondere brug. Het spoor en de autoweg liggen namelijk boven elkaar. Ook voor Bullay is de wijnbouw erg belangrijk. Een bekende wijn die er gemaakt wordt is de Bullayer Brautrock.
Vandaag gaan we rechts langs de Moezel fietsen en we genieten van het zonnetje, de blauwe lucht, de heuvels met wijngaarden en de boten op de Moezel. Op een gegeven moment moeten we een keus maken, want het fietspad splitst zich naar een weg in de heuvels of een grindpad langs de Moezel. We besluiten terug te keren en de brug over te steken, zodat we aan de andere kant van de Moezel terug kunnen fietsen. Het is verbazingwekkend om de enorme lange volgeladen aken te zien varen en stoppen bij een grote sluis.
Achtergrondinfo over de rivier
De Moezel stroomt in grote lussen van zijn oorsprong in de Vogezen in Frankrijk naar zijn doel, de Rijn, noordelijk van Koblenz. Het water stroomt ook nog door Luxemburg en vormt zo een gedeelte van de grens met Duitsland. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op ca. 735 meter hoogte en mondt uiteindelijk uit bij Koblenz in de Rijn. Ongeveer de helft van de 544 kilometer lange Moezel ligt namelijk in Duitsland. Vanaf Trier legt de Moezel een traject af wat bekend staat om zijn vele bochten. Dit gedeelte van de rivier wordt ook wel het Moezeldal of Moezelvallei genoemd en vormt de scheiding tussen de middelgebergten De Eifel en Hunsrück.
Ontspringt in: Vogezen, Frankrijk
Hoogte bron: 735 meter
Debiet: 290 kubieke meter per seconde
Stroomgebied: 35.000 vierkante kilometer
Mondt uit in: De Rijn bij Koblenz, Duitsland
De wijnbouw en het toerisme zijn belangrijke economische pijlers voor de Moezelstreek en haar bewoners. Vanaf de begin jaren zestig van de vorige eeuw werd begonen om de toen nog woeste Moezel te kanaliseren. Gevolg van het bevaarbaar maken van de rivier was dat vanaf die tijd ook grotere schepen gebruik konden maken van deze vaarweg. Door het bouwen van 14 stuwen met sluis tussen het Franse Thionville en Koblenz, een lengte van 270 km werd een hoogteverschil van 90 m opgeheven.
Schepen tot 1500 ton konden daardoor zonder problemen de Moezel gaan bevaren. Naast aken varen er ook grotere rondvaartboten over de rivier. Ook diverse vormen van watersport zijn mogelijk geworden door de Moezel te temmen. Keerzijde zijn de gevolgen geweest voor het natuurlijke karakter van de Moezel en haar directe omgeving. De rivier is braver geworden, beheersbaar is misschien beter op zijn plaats. Toch komt het nog bijna jaarlijks voor dat de rivier bij hoog water op bepaalde plaatsem buiten haar oevers treed.
Een grote passagiersboot ligt in de sluis en we verbazen ons over de snelheid waarmee het schip omlaag zakt. Binnen 8 minuten is een verschil van 10 meter overbrugd en gaan de sluisdeuren weer open. Het is een stukje stuurmanskunst als het schip heel langzaam de sluis uitvaart. Aan beide kanten heeft het maar enkele centimeters, maar raakt de kanten niet. We genieten nog even van het moment en fietsen dan weer terug naar de camping, want het is tijd voor een glaasje prik.
Om 6 uur gaan we naar het restaurant en eten de eerste schnitzel van de vakantie. We hebben er lang op moeten wachten, maar hij smaakt ons heerlijk. Joke geniet van een witte streekwijn en wij drinken onze Kapuziner weissbier aus Fass met veel genoegen op. Het is een topafsluiting van een mooie dag.
Geschreven door Broedersopreis