Dag 40: Santiago de Compostella

Spanje, Santiago de Compostella

Computer Says No..

Wellicht vraagt U zich af, waarom lopen of fietsen al die mensen toch naar Santiago ?
Het verhaal gaat dat het lichaam van één van Christus' apostelen, Jakobus, na diens onthoofding per boot naar Spanje is vervoerd en in Santiago is begraven. Volgens de overlevering wordt het stoffelijk overschot van de Heilige Apostel Jacobus bewaard in de crypte onder het hoofdaltaar van de Kathedraal. De eeuwen door, tot op vandaag, zijn er honderdduizenden pelgrims vanuit alle uithoeken van de wereld naartoe getrokken. Vanaf de 12de eeuw groeide Compostela zelfs uit tot het grootste en drukst bezochte bedevaartsoord van de hele christelijke wereld, naast dat van Rome en Jeruzalem.
Hoe werkt de procedure alhier ? Iedere pelgrim draagt een 'Credencial del Peregrino', letterlijk de “geloofsbrief van de pelgrim”; dit is het op naam gestelde persoonlijke document dat de status van het pelgrim zijn, bevestigt. Het wordt ook wel het “pelgrimspaspoort” of de “stempelkaart” genoemd. Net als bij Douwe Egberts krijg je tegen overlegging van een volle kaart een beloning. Dat is de Compostela, het officiële document waarmee het Kapittel van de Kathedraal van Santiago erkent dat de persoon die erom vraagt, (van ver) gekomen is om eer te bewijzen aan de apostel Jacobus. Ik noem het maar even voor het gemak een Aflaat. Dat is toch bijzonder om te verkrijgen voor een Hervormde jongen uit Katwijk aan Zee, waar sinds 1517 Papen als de vijand worden beschouwd.
Het romantische beeld van een monnik die ze met een ganzenpen uitschrijft moet echter bijgesteld worden. Gezien de grote aantallen is dit ook geautomatiseerd, hetgeen in mijn geval een probleem veroorzaakt. Ik ben namelijk zo eigenwijs geweest om een aantal officiële routes te combineren en aan te passen. Dus: “Computer Says No”. Gelukkig is er een aardige Nederlandse vrijwilligster die het op kan lossen voor mij. Als echte boekhouder kan ik uiteraard een sluitende kilometer-administratie overleggen.
Sociaal als ik ben, informeer ik ook naar de opties voor 2 zondige vrienden van mij. In verband met de privacy noem ik ze maar even De Pool & De Kruidenier. Na opsomming van enkele van hun daden, wordt er zorgelijk gekeken. Pas na uitgebreid overleg met de voorzitter van het College van Farizeeërs is er witte rook. Ze mogen de Camino ook lopen, als ze hun ego opzij zetten en publiekelijk excuses aanbieden middels een ingezonden brief in De Telegraaf.(voorbeeld bijgevoegd).
Opgelucht begeef ik mij naar de Huiskamer van De Lage Landen, waar vrijwilligers klaar zitten om de verhalen van pelgrims aan te horen. Het is gezellig om even bij te kletsen daar ! Verder verdraag ik een lange rij en bezoek ik de Kathedraal waar net een afgeladen dankdienst is voor bedevaartgangers.
Tenslotte maakt ik nog een rondje door de regenachtige stad, waar veel winkels dicht zijn. Blijkbaar is 17 mei een Nationale Feestdag in Galicië, waar een grote demonstratie plaatsvindt voor het recht op een eigen taal. Ja, dan kunnen we wel aan de gang blijven en Kattuks ook als officiële taal promoveren ! Om uithongering te voorkomen, nuttig ik vast een bordje paella want in het hotel is het pas om 20:30 voedertijd.

https://youtu.be/x0YGZPycMEU?si=aIHLZ8Lxwwh6l82M
https://youtu.be/4mRnoZuiZU?si=ba6WGmFCIz9JRcG
https://youtu.be/47pj9UwvNAY?feature=shared

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Beste Willem, Ik ken de Pool en de Kruidenier ook heel goed. Inderdaad, de kruidenier zal tenminste 2 maal op bedevaart moeten om het hellevuur te ontlopen. Maar mbt de Pool zit je er helemaal naast. Waarschijnlijk heb je jezelf teveel laten beïnvloeden door je leidsman met zilverwitte haardos. Ik ken de Pool als een rechtschapen persoon die nimmer heeft afgeweken van het rechte pad. Gezien het grote bereik van je blog, lijkt het me gepast dat je publiekelijk excuses biedt voor het in een kwaad daglicht stellen van de Pool.

Prikkie 2024-05-17 19:38:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.