Oudemirdum

Nederland, Oudemirdum

We zijn weer uit Heeg vertrokken richting Ijselmeer kust. Eerste stop wordt Sloten,het kleinste Elfstedenstadje van Friesland. Ooit was het een ommuurd vestingstadje met 4 toegangspoorten, het enigste wat hier nog van over is zijn de 2 waterpoorten uit 1581.De landpoorten zijn in de 18e eeuw al gesloopt.Bij 1 waterpoort is een klein cachot en staat nog een schandpaal. Sloten was de zuidwestelijke toegang tot Friesland en hier werd ook tol geheven.

Het is nog vroeg en we kunnen heerlijk relaxed langs Het Diep lopen dat dwars door het stadje stroomt.Ook hier weer veel oude huizen zelfs van uit 17e eeuw. Hier en daar een leuk uithangbord en zelfs ergens een stenen kogel uit de 15e eeuw. Gevonden bij restauraties, waarschijnlijk afgeschoten tijdens de belegering van de partijschapstwisten tussen de Schieringers en de Vetkopers .Rond de stad zien we ook weer de schepen liggen maar niet zo massaal als we afgelopen dagen gezien hebben.

Om 11 uur parkeren we op het grote parkeerterrein bij het strand van Lemmer,dat dan nog rustig is, en lopen naar het oude centrum. Lemmer is de toegangspoort van het IJselmeer naar de Friese meren. Het is er al behoorlijk druk, we lopen langs het water, Het Dok, hier liggen grote privé boten. Als we weer terug op de P bij het strand zijn staat het hier behoorlijk vol.

We proberen een rustig plekje te zoeken ergens in Gaasterland. Eerste kleine CP waar we naar toe rijden staat een bordje vol, dan komen we langs de Kampeerboerderij Groen even voorbij Oudemirdum, hier zien we dat er genoeg plek is. We vinden het prima, rust en ruimte pffffff, een verademing na de Pinkster drukte.

Vandaag ritje naar Stavoren, we fietsen naar het oosten door het Gaasterland. Een gebied anders dan het open vlakke Friesland, hier is het juist glooiend en bosrijk met reliëfs , vroeger heetten dit gaasten, een natuurlijke zeewering. Het zijn in de Saalien-ijstijd opgestuwde keileemruggen overdekt met een laag zand waar men rond 1900 bos heeft aangeplant. Overal in het gebied zie je ook grote stenen, zwerfkeien.

Bij Oudemirdum is het eerste keileem klif met info bord. We fietsen verder langs de kust, langs het kitesurf strand bij het Mirnser klif.Even voorbij het kleine haventje van Laaksum kom je bij het monument ter herdenking aan de slag bij Warns/Stavoren in 1345. Het Rode klif, dit is 10 meter boven N.A.P. Hier versloegen de Friezen graaf Willen IV van Holland, voor de Friezen was persoonlijke en politieke vrijheid een van de hoogste waarde, zij verzetten zich fel tegen het feodale stelsel. Zij hadden een eigen vrijheidsideologie, op de steen staat de bekende spreuk in het Fries liever dood dan slaaf.

De oude Hanzestad Stavoren is de oudste stad van Friesland. Eind 12e eeuw werd Stavoren lid van de Hanze. Dit was een samenwerkingsverband tussen een aantal kooplieden uit verschillende steden die lange tijd de Noord- en Oostzee domineerden. Een stad met een rijke en intrigerende geschiedenis die een belangrijke rol speelde in de Oostzeehandel en graanimporten.

In Stavoren is het druk, vooral bij de oude zeesluis, bij het beeldje van de vrouw van Stavoren (bekende sage met diverse varianten!). De sluis zelf is afgesloten omdat men er aan het werk is.
We kijken wat bij de oude haven en bij de koebrug die net open gaat, dat vinden we dan leukere plekjes als bij het beeldje. Daar heeft men nu een terras voor gemaakt dat natuurlijk helemaal bezet is.
We rijden binnendoor via Hemelum en Rijs weer terug, maar eens kijken waar we morgen naar toe gaan.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat een mooie plekjes zijn er toch te vinden in het stuk Friesland dat jullie deze dagen weer hebben aangedaan. Wat jammer dat de ommuring van sloten is gereduceerd tot een tweetal waterpoorten. Gaasterland is toch een mooi deel van Friesland om te zijn, zeker wanneer jullie op weg zijn op de fiets. In vroeger jaren moest je toch echt het schavot proberen te omzeilen, want lekkere jongens waren die Friezen niet. Ik heb mij trouwens eigenlijk nooit eerder gerealiseerd dat Stavoren naast dat het een aloude handelsstad was, ook al eind 12e eeuw lid is geworden van de Hanze. Het is absoluut te zien dat deze stad ook in vroeger jaren een behoorlijke welvaart heeft gekend. De laatste keer dat ik in die buurt heb rondgetoerd was in 1966 in een oud volkswagentje op orgelreis, om diverse instrumenten te bezoeken. Friesland kent een rijke orgelcultuur met goed onderhouden instrumenten waar men dan ook trots op is. Ik heb toen ook even tegen de befaamde kei van Oudemirdum aan mogen zitten aan de schaduwkant wel te verstaan. Mooi plekje hadden jullie gevonden bij Kampeerboerderij Groen. Leuk Ina die hangende oude kanonskogel en de gevelsteen van de Wildeman. Ik hoop dat jullie nog een paar prachtige dorpjes mogen bezoeken. Groet van Peter & Wilna.

Peter 2020-06-02 23:35:48

Weer bedankt voor de toeristische rondleiding en de geschiedenisles.

Mike 2020-06-03 15:39:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.