Een andere wereld wordt uitgevonden
De eerste meters met de kruiwagen vanaf de Priorij in Rully werd door de vader van Julie (woont aldaar) gereden. We gaan op weg naar Senlis.
We lopen naar 'Au tiers Lieu - un autre monde s'invente' (Een derde plek - een andere wereld wordt uitgevonden) in Senlis.
Een derde plek betekent een soort gemeenschaps- of buurthuis (1e plek is privé, 2e plek is werk). Er is een repaircafé dat permanent open is en waar diverse zaken samenkomen. Van leren breien tot en met repareren van fietsen en ook ouderen en jongeren bij elkaar brengen.
In de avond bezoeken we een AMAP waar Juliette de scepter zwaait. Juliette had altijd een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, maar op haar 38e besloot ze tot een radicale verandering in haar leven. Ze stapte uit de zakelijke wereld en startte een boerderij en richtte een AMAP op (Association pour le Maintien d'une Agriculture Paysanne) met een honderdtal klanten. Wekelijks kunnen deze klanten daar verse groenten, brood en vlees ophalen. Juliette geloofde sterk in de kracht van lokale, duurzame landbouw en wilde haar gemeenschap voorzien van gezonde, lokale producten.
In haar zoektocht naar manieren om haar landbouwbedrijf te laten groeien zonder de gebruikelijke obstakels van grondbezit, kwam Juliette ook in aanraking met Terre de Liens. Deze organisatie, evenals andere vergelijkbare initiatieven (Eloi -
https://eloi.eu/ en Fève -
https://www.feve.co ), werkt eraan om landbouwgrond vrij te maken van particuliere eigendom. Dit geeft boeren de kans om zonder de enorme financiële lasten van grondbezit hun bedrijven te runnen. Juliette is lokaal een enthousiaste pleitbezorgster van deze beweging, die ze als essentieel ziet voor de toekomst van kleinschalige landbouw.
Samen met haar man die advocaat is, werkt ze aan projecten om land terug te geven aan de gemeenschap en zo de weg vrij te maken voor nieuwe generaties boeren.
Juliette spreekt vaak en gepassioneerd over de voordelen van kleinschalige landbouw wereldwijd. Ze heeft veel geleerd van Jean-Martin Fortier, een bekende voorvechter van deze beweging. Fortier's methoden en filosofieën hebben haar geïnspireerd en ze past deze principes toe op haar eigen boerderij. Ze gelooft dat kleinschalige landbouw niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de gemeenschap en de economie.
Het Picardië-gebied waar Juliette woonde, staat bekend om zijn grote landbouwbedrijven. Hier worden vaak enorme hoeveelheden pesticiden gebruikt en de meeste grond is in handen van een paar eigenaren. Op een stuk land van bijvoorbeeld 700 hectare werkten slechts twee mensen. Dit steekt schril af tegen de mogelijkheden van kleinschalige landbouw, waar Juliette ervan overtuigd is dat een boer met slechts 20 hectare een goed inkomen kan verdienen en tegelijkertijd duurzame en gezonde voedselproductie kan waarborgen.
Juliette's verhaal is er een van moed en innovatie. Ze liet een succesvolle carrière achter zich om een nieuwe weg in te slaan, gedreven door haar passie voor duurzaamheid en gemeenschapszin. Samen met Antoine streeft ze naar een landbouwmodel dat zowel economisch levensvatbaar als ecologisch verantwoord is, in de hoop een voorbeeld te stellen voor anderen in hun regio en daarbuiten. Haar inzet voor kleinschalige landbouw en haar samenwerking met organisaties zoals Terre de Liens geven haar leven een nieuwe betekenis en inspireerden velen om ook na te denken over de manier waarop we ons voedsel verbouwen en consumeren.
Geschreven door Henry.kruier