Vrouwen kleuren deze dag
Op de Mairie zitten we aan de koffie met acht vrouwen. De burgemeester, de dames van haar secretariaat en de kok voor de school in de Mairie. En deze dag gaan we naar drie boerderijen; ook allemaal vrouwen die daar met passie hun verhaal delen. Ook de gîte waar we slapen wordt gerund door een vrouw.
Zie daar de kleur van deze dag. Op de route zien we uiteraard ook mannen. De afgelopen 25 dagen overziend zou je kunnen zeggen dat er een evenwicht is in de verhouding tussen mannen en vrouwen die de samenleving opnieuw vormgeven.
Sophie Boniface van de schapenboerderij (zie gisteren) heeft deze dag georganiseerd.
We beginnen de dag op de Mairie waar een klas van de basisschool gehuisvest is. De kinderen helpen om een briefje van 100 euro te planten en geven een eetlepel aarde mee in de kruiwagen.
Dit is het enige dorp in de wijde omgeving waar een eigen kok voor de kinderen tussen de middag het eten verzorgt. Ze biedt ons koffie aan en we zitten dan met acht vrouwen (incl. burgemeester en secretariaat) aan tafel. We lopen vervolgens naar de gemeentetuin; daar wordt elk jaar een boom geplant voor alle kinderen die in dat jaar geboren zijn. De sociale verbinding in het dorp is groot.
De boerderij van Isabelle en Jean Michel Legage is de volgende stop. Dit is een familieboerderij in de biologische landbouw met 60 koeien, waaronder 30 van het Noordelijke Blauwe ras en 30 van het Vlaamse ras. Ze worden gevoederd met gras in de zomer en met hooi en kuilvoer in de winter. Deze twee rassen, perfect aangepast aan de Avesnois, produceren kwaliteitsmelk. Die van Bleue du Nord is dankzij zijn rijkdom aan caseïne geschikt voor de verwerking tot kaas, terwijl die van de Vlaamse, rijk aan vet, geschikt is voor het maken van boter.
Hun focus ligt op evenwicht op de boerderij en niet op hoe ze uit kunnen breiden. Ze hebben 15 jaar geleden een omslag naar bio gemaakt. De aankoopprijs van voer werd steeds hoger en de melkprijs niet. Nu doen ze alles met vers gras en kuil en voor ziektebehandeling gebruiken ze homeopathie. Isabelle weet alles met verve, enthousiasme en humor te brengen.
Christel en Patrice op een boerderij in Boulogne sur Helpe zijn producent van biologische landbouw: appelsap, appel-peer en bramen-appelsap van de boerderij Marque Valeurs Avesnois Regionaal Natuurpark, gemaakt van een mengsel van variëteiten. Appels van uitsluitend oude variëteiten, ongeveer 30 verschillende om te ontdekken en te proeven: Lanscailler, Bloed van rundvlees, dubbele belle-fleur, Reinette, Colapuis, Reinette de France…
Alles wordt zoveel mogelijk op natuurlijke wijze bewaard, d.w.z. buiten de koelkast. Cider wordt gemaakt van een mengsel van variëteiten: colapuis, schapenmond. Ze hebben 40 koeien en vele appelboomsoorten. Meer appelboomsoorten zorgt er tevens voor dat men minder schade heeft bij nachtvorst, omdat de rassen op verschillende tijden in bloei komen. Hun hagen, die je veel ziet in dat gebied, worden na een paar jaar ingekort en gebruikt voor verwarming in huis.
Ook de Gîte du pré d'Avelu waar we slapen wordt gerund door een vrouw: Isabelle Bécu. Gelegen op het platteland van Cambrésis, aan de rand van de Aisne; Op de traditionele familieboerderij hebben ze de gebouwen gerenoveerd en gerehabiliteerd tot een gîte en een paardenfokkerij.
Geschreven door Henry.kruier