Dag 26 - 17 mei Avelu Fontaine au Pire

Frankrijk, Maretz

Grote boeren, grote subsidies

We spreken vandaag met de Terre de Liens geitenboeren Antoine en Eva in Fontaine au Pire. Ze zijn september 2020 begonnen met hun activiteiten op het gebied van geitenfokkerij en kaasverwerking. Zij willen hun gecertificeerde biologische producten lokaal op de markt brengen. Hun kudde bestaat momenteel uit zo’n zestig alpengeiten met het doel deze uit te breiden naar zo’n 80 geiten. Eva en Antoine willen de verkoop op de boerderij bevorderen en het publiek, inclusief schoolkinderen, verwelkomen om jongeren bewust te maken van milieuvriendelijke landbouw. Zij hebben nu 15 HA; een deel van Terre de LIens, een deel van henzelf en een deel huren zij.
Er komen zo'n 100 scholen per jaar à 65 euro per school. Dat hebben ze ook nodig om rendabel te zijn.

Met Antoine hebben we een gesprek over het grondgebeuren. Blij te horen van hem dat Frankrijk kleine boeren wat voorrang geeft bij grondgebruik. Safer (een soort grondbank voor Frankrijk) speelt daarin een bepalende rol. Nederland kan daar nog wat van leren. Op orde is het zeker nog niet, omdat grootgrondbezitters daarin ook een stem hebben. Hij vertelde dat een oom van hem 150.000 euro Europese subsidie krijgt met zijn 500 Hectare. Hij heeft 15 hectare en krijgt maar 7.000 euro.
Er zijn een aantal landen die een maximum stellen aan subsidie (100k) en daardoor blijft er ook meer over voor kleine boeren.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.