Dag 6 - 27 april Driel - Alphen

Nederland, Baarle-Nassau

Dat zoeken we. Van die goede plannen die nog generaties meekunnen

Dat is zeker van toepassing op het werk van Wim en Harriëtte van Roessel–van der Heijden, Zij hebben in Riel de biologische boerderij 'de Regte Heijden’. De weilanden grenzen aan natuurgebied de Regte Heide. In de weilanden rond hun boerderij grazen onze 100 melkkoeien en hun kalveren.

Zij werken agro-ecologisch en hebben als bedrijfsfilosofie ‘het samenwerken met en leren van de natuur’. Samenhang dus tussen bodem, plant, dier, mens en omgeving. Een constante zoektocht en leerproces naar het verbeteren van de wisselwerking tussen alle onderdelen.

Zij broeden op plannen, samen met natuurorganisaties die grond hebben, om als herders met koeien rond te trekken langs grazige weiden. En dit idee kan zeker generaties mee. Op die manier gebruik je de gronden weer als een meent, zoals we dat eeuwen terug deden.

We lopen naar de eerste stop: de Herenboerderij Goedentijd. Dat is een kleinschalige coöperatieve boerderij in Alphen (nabij Tilburg), in eigendom van ca. 250 huishoudens (Herenboeren) uit de omgeving. Samen bepalen ze wat ze willen eten. De Herenboeren-boeren, die in dienst zijn van de coöperatie, verbouwen zo'n 40 soorten groenten, 30 soorten fruit en aardappelen. Zij verzorgen ook de varkens, runderen en kippen die vlees en eieren leveren.

We landen daarna met een kruiwagen op de Kwaalburgse Hoeve. Rond 1990 werden in het kader van de ruilverkaveling de landerijen van de hoeve 'rechtgetrokken'. Hierdoor werd het eeuwenoude cultuurlandschap vernietigd. Door de grootschalige kap van bomen en houtwallen en de overgang naar intensieve landbouwmethoden ging een grote diversiteit van flora en fauna verloren. In die tijd konden zij de Kwaalburgse Hoeve kopen en dat gaf hen de kans om te gaan werken aan de realisatie van een heel oude droom: werken met en in de natuur. In 1998 zijn ze gestart met het herstel van het oude landschap dat de Kwaalburgse Hoeve omringende: houtsingels en bomen zijn opnieuw aangeplant, de akkerranden worden jaarlijks ingezaaid met wilde bloemen en zo duurzaam mogelijke landbouwmethoden worden toegepast. Langzaam maar zeker is een nieuwe balans ontstaan: voor mens, dier en plant is het goed toeven op De Kwaalburgse Hoeve.

NB. Als je iemand wilt uitnodigen om dit dagelijkse verslag te ontvangen, gebruik dan deze link:
https://www.pindat.com/volg/reiziger/henry.kruier/henrymen@live.nl

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.