Havana

Cuba, Havana

Onze laatste dag in Havana. We hebben om 10u afgesproken met Tom, een Nederlander die sinds een jaar in Cuba woont. We wandelen een kwartier naar de afgesproken plek bij de fietsverhuur zaak en ontmoeten Tom daar. We fietsen met zijn vieren, geen andere mensen erbij. Dat is relaxed. De fietsen zijn niet nieuw, maar prima om te fietsen.

We horen en zien deze ochtend heel veel. Veel van de informatie kunnen we nu na 3 weken goed plaatsen en puzzelstukjes vallen op hun plaats. We fietsen kris kras door Havana vieja, central en vedado. Tom legt veel uit over de Spaanse koloniale tijd, de Amerikaanse tijd en de periode vanaf 1959, de revolutie. José Marti, Cienfuegos, Chevarra en Fidel, allemaal personen die Cuba hebben gebracht waar het nu is.
We horen veel over het dagelijks leven, bezoeken een bedoga, zien het bonnenboekje waar iedere Cubaan iedere maand een aantal basis behoeften mee kan aan schaffen voor heel weinig peso’s.

Havana vieja heeft voornamelijk gebouwen uit de Spaanse vroegere tijd, Havana Central is het stuk waar de bedienden / slaven woonden, dit is de wat armere wijk en Vedado is de wijk waar met name de Amerikanen huizen hebben gebouwd. In die wijk staan grote huizen, meer groen, de huizen zijn soms slecht onderhouden. Toen de Amerikanen na het uitroepen van de revolutie Cuba hebben verlaten, hebben ze hun huizen en grote auto’s achter moeten laten. De huizen zijn door de overheid toegewezen aan diverse verschillende personen / instanties. Het onderhoud kan niet door iedereen worden betaald, dat zien we goed, soms is alleen de begane grond onderhouden en is de eerste verdieping afgebladderd, kapot.

Ook de auto’s laten 3 tijdperken zien, de grote Amerikaanse auto’s, die echt niet alleen als taxi voor de toeristen rijden. Dat hebben we in heel Cuba gezien. Ze worden gerepareerd, onderhouden om elke dag mee te rijden. Daarnaast zie je heel veel Lada’s uit de periode vanaf 1959, door de steun uit Rusland.
En de nieuwere auto’s van recentere tijd, met name voor verhuur.

Tom vertelt veel over de hoge belastingen die met name de bedrijfjes moeten betalen die in de private sector werken. Dat is wel de sector waar je meer kan verdienen dan bij de gemiddelde ‘overheidsbaan’, dus waar veel mensen uiteindelijk voor kiezen. De taxi chauffeur die eigenlijk arts of ingenieur is (dat hebben we afgelopen weken wel vaker gehoord). Hij geeft aan dat bijv bij de casa’s een vast bedrag per maand moet worden betaald per kamer en daarnaast over de omzet. Het komt erop neer dat ongeveer de helft van de omzet naar de overheid gaat.

We bezoeken het Plaza Revolucion, 13/8 was de geboortedatum van Fidel, er wordt niet veel aan gedaan. Geen nationale feestdag.
Drinken halverwege een koud drankje en zijn pas tegen half 2 terug bij de fietsverhuurzaak.

We gaan lunchen bij MasHabana, een klein leuk tentje dat Tom ons aangeeft. Lekker geluncht.

Nienke en Astrid slenteren nog een uurtje door de binnenstad, maken her en der nog wat foto’s. Tegen 16u zijn wij in t appartement, waar we nog heerlijk kunnen douchen. Tassen inpakken voor de terugweg.
We gaan nog wat drinken en iets eten bij Maximo, een tentje vlakbij zodat we om 19u klaarstaan voor de taxi die ons naar de luchthaven José Marti brengt. We. Drinken nog een laatste mojito XLl, heerijkšŸ˜‹

Drie weken Cuba zitten erop. Een bijzonder land dat leidt onder het handelsembargo dat de VS heeft uitgevaardigd en waardoor weinig economische groei mogelijk is. Uiteraard ook het communistische regering

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.