Korinthe

Griekenland, Municipal Unit of Corinth

Vanuit Athene rijden we naar Korinthe. De oude stad Korinthe heeft de tand des tijds niet zo goed doorstaan en we verwachten eigenlijk niet al te veel. Toch is er nog genoeg te zien en werd dit bezoek voor ons een indrukwekkende ervaring.

De route leidt ons eerst door het museum gedeelte, Ten tijde van Paulus was Korinthe een Romeinse kolonie, waar de Romeinse cultuur zich vermengde met het oudere Griekse.
Maar Korinthe en omgeving heeft een lange historie, die verder teruggaat dan de periode waar Korinthe in de bijbel genoemd. In het museum worden lokaal gevonden items tentoonstelt van 1500 BC tot 500 AD. Zeer bijzonder zijn een tweetal marmeren beelden van twee mannen. Het is onvoorstelbaar mooi gevormd, uit zeer hard materiaal (op de beschadigde plekken van de beelden kon ik de kristallen van het materiaal zien glinsteren).
Dit is het pronkstuk van het museum en mocht eigenlijk niet gefotografeerd worden. Maar daar werden we pas op gewezen nadat Linda een foto had gemaakt. Dus we hebben hiervan helaas slechts één foto, maar die we wel op pindat kunnen laten zien.
De prachtige standbeelden werden jaren geleden op een zwarte markt ontdekt. De illegale schatgravers werden gearresteerd. En na ondervraging sloegen ze door en vertelden waar ze de beelden gevonden hadden. Hierdoor werd een belangrijk archeologisch site ontdekt. De beelden zelf waren onderdeel van twee graven waar de skeletten van twee mannen rond 35 jaar oud gevonden werden. Maar verder opgravingen op die plek onthulden nog veel meer oudheden. Zo hebben illegale schatgravers onvrijwillig meegeholpen om historie terug te vinden.
In het buitengedeelte zijn de restanten van de tempel van Apollo het meest prominent. Het deel van de pilaren die er nog staan, roept direct de connectie op met de tempel die we de dag ervoor in de agora van Athene hebben gezien. We kunnen daarmee als het ware het ontbrekende deel invullen wat het was geweest. De tempel staat op een verhoging en was prominent centrum van de stad.
Naast de tempel is het forum, het gebied met de belangrijke gebouwen. Een daarvan was het gebouw waar de proconsul Gallio zijn plaats had. De fundering en omtrek van het gebouw is nog goed herkenbaar. En dat verbindt dat deel met een gebeurtenis uit de bijbel, waar Paulus door de Joden in de stad voor Gallio gebracht werd op aanklacht dat Paulus afweek van de Mozaïsche wetgeving. Letterlijk op de plek waar wij staan voltrok zich tweeduizend jaar geleden hetgeen in Handelingen 18 beschreven wordt! Wat er toen was kunnen we in onze verbeelding reconstrueren, de prominente tempel op de heuvel en de gebouwen rondom de plek. Het is een beetje alsof je terug kunt zien in de tijd.
Het is enorm bijzonder om deze connectie, staande op precies die plek, te beseffen. Wauw, Paulus hier, waar wij nu staan.

Ook een belangrijk deel van de hoofdweg door Korinthe uit die tijd is bewaard gebleven. Als we er over lopen is het letterlijk “in de voetsporen van Paulus”. Nou dit is echt zo bijzonder voor ons, tja, geen woorden voor eigenlijk.

In de middag rijden we naar Patras waar we op de ferry naar Italie willen. Omdat we veel en veel langer in Korinthe hebben rondgelopen dan gepland, omdat het zo interessant was, gaan we de ferry deze dag niet halen. Dus dat komt morgen en gaan we overnachten in Patras.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.