Canyon of the Ancients

Verenigde Staten, Cortez

We willen vandaag oude indiaanse ruines uit de twaalfde eeuw gaan bekijken (die overigens nog net in Colorado liggen). Als we ’s morgens de route willen plannen blijkt dat de wifi van het motel het niet meer doet. Dan maar “op gevoel”, we weten de naam van een stadje dat er vlakbij ligt, dus als we TomTom daar op af sturen zal er uiteindelijk wel een bordje langskomen dat de precieze weg aangeeft.
Mooi niet dus… met als gevolg dat we een paar uur aan het omrijden en zoeken zijn. Dat maakt wel dat we het gebied uitgebreider bezichtigen. We komen daardoor langs een nogal onbekende locatie waar ook een bouwsel te zien is (een door mensen gemaakte muur tussen twee rotsen).
Eenmaal op bestemming lopen we een 3km trail die langs de ruïnes loopt. Het is een nogal avontuurlijk pad, met geïmproviseerde trappetjes en tussen rotsen door. Af en toe vraag je jezelf af of je nog wel op het juiste pad loopt. Dat maakt het er niet makkelijker op, maar het is wel heel leuk.
Het is een opmerkelijke locatie, bouwwerken uit de tijd (en invloed) van de Azteken. Hier was ooit een volk gevestigd, die stenen huizen en fortificaties bouwden lang voordat Amerika door Columbus ontdekt werd. De torens dienden als verdediging, meest waarschijnlijk van de waterbronnen, die essentieel waren voor het voortbestaan van het volk.
Het is er warm, (door al het gedwaal in de aanloop, is het nu precies het heetst van de dag als we gaan lopen) maar in de wind is het goed te doen. Wel ieder een liter water/ijsthee mee, die we aan het eind ook helemaal op hebben.

Daarna op weg naar een andere locaties in het gebied. We hebben een (onnauwkeurig) kaartje meegekregen en de bewegwijzering is minimaal, dus het duurt even voordat we de juiste plek gevonden hebben. Daar zijn de restanten van een compact huizen complex, en verdedigingstoren te zien. We kunnen overal gewoon in lopen en op de hagedissen na zijn we de enige bezoekers, we hebben het rijk alleen. Centraal staat een groot gebouw waarvan de vloer half onder de oppervlakte niveau ligt. Het had meerdere verdiepingen. Erg interessant is ook de grote ronde plaats (zg. Kiva), die als centrale plaats fungeerde voor de gemeenschap. Waarschijnlijk had die zowel een maatschappelijke als religieuze functie.

Inmiddels loopt het naar het eind van de middag, dus we moeten naar Moab. De terugreis ging al bijna net zo soepel als de heenweg. Bert dacht het beter te weten dan TomTom, maar dat werd een route waar je uiteindelijk een jeep voor nodig hebt (en dan nog was het de verkeerde richting…)
Mja, toen we uiteindelijk op de juiste weg zaten was het wel weer een mooie reis naar Moab.
Om 8 uur inchecken, niet slecht.


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Zo'n oude opgraving/ruïne en dan verder geen Informatie(centrum) of zo?? Lijkt mij juist reuze interessant om daar meer van te weten! Dus over de oorspronkelijke bewoners, in plaats van die wildwestverhalen over immigranten....

Martien Nap 2017-06-09 07:58:23

Knappe hagedis die een foto van jullie maakt dan ;) Het ziet er prachtig uit daar, maar vooral ook heel warm inderdaad. Lijkt me heel interessant om te zien/horen waar deze ruïnes zijn ontstaan en wat voor een volkje dat dan was.

Sharon 2017-06-09 08:04:55

Op de hoofd locatie (foto 6 t/m 10) waren er wel (een paar) andere bezoekers (en een info centrum). De foto van ons is genomen aan het eind van onze wandeling, toen we op een bankje zaten uit te puffen. Op de laatste locatie (foto 11 t/m 15) was er niemand, en we hebben daar ruim een uur rondgelopen en gekeken. Raar dat dit zo onbekend is (en lastig te bereiken), want het is heel interessant. Het volk dat er woonde wordt de Pueblos indianen genoemd. De cirkel bevat stenen met uitsparingen voor houten palen, dus waarschijnlijk was er oorspronkelijk een hout constructie boven. Gegeven info ter plekke dat de stenen constructies binnen de cirkel, symbolen zijn voor "zomer en winter mensen".

letsgotoAmerika2016 2017-06-09 08:23:03

Zo'n stenen cirkel contructie wordt een "Great Kiva" genoemd. Het is het meest belangrijke plaats voor de bewoners. Datering wees uit dat de Kiva net zo lang als de bewoning bestond , dus het lijkt dat men eerst de (eerst versie van de) Kiva bouwde en daarna de huizen en de rest.

letsgotoAmerika2016 2017-06-09 08:36:41

Dat we de allereerst locatie (foto 2 t/m 5) vonden was stom toeval. We vonden de rots mooi en stopten. We zagen toen pas een bordje dat het een monument was, maar wat of waarom was niet duidelijk. Omdat ik beetje nieuwsgierig was en verder liep zag ik die muur tussen de rotsen. Achteraf bleek dat ik daar niet mocht komen, maar ik had het bordje verboden toegang niet gezien. Ik zelf stopte pas omdat er een bijennest in de grond zat, en vond het beetje gewaagd om daar dichterbij te komen. :-)

letsgotoAmerika2016 2017-06-09 08:45:58

PS. voor de duidelijkheid: die drie locaties liggen ieder zo'n 30km van elkaar

letsgotoAmerika2016 2017-06-09 09:03:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.