Via de
abdij van Orval. De Abdij Notre-Dame d'Orval is een cisterciënzerabdij in het Belgische dorp Villers-devant-Orval, een deelgemeente van Florenville in de provincie Luxemburg. De abdij werd in 1132 gevestigd in de Gaumestreek. Het klooster is bekend om zijn geschiedenis en geestelijk leven, maar ook om zijn trappistenbier (zie Orval bier) en typische abdijkaas. In 1070 vestigden zich Italiaanse monniken in het graafschap Chiny in België. De bouw van een kerk en een klein dorpje was kort daarvoor begonnen. Tien jaar later hervormden de oorspronkelijke monniken hun gemeenschap naar de regel van de kartuizers.
In 1132 kwamen de kartuizers om verschillende redenen in problemen. Graaf Albert van Chiny vroeg aan Bernardus van Clairvaux de stichting over te nemen. Deze stuurde zeven monniken, afkomstig van de abdij van Trois-Fontaines. De reeds aanwezige kanunniken voegden de nieuwkomers in de orde van de cisterciënzers in.
Rond 1252 werd het klooster vernield door een brand. De heropbouw nam ongeveer 100 jaar in beslag. Tijdens de 15e en de 16e eeuw vonden verscheidene oorlogen plaats tussen Frankrijk en naburige regio's, Bourgondië en Spanje, wat voor Orval gevolgen had. In 1637 werd de abdij verwoest, maar ook weer opgebouwd. Vanaf 1759 werd begonnen met de volledige vernieuwing van de abdij onder abt dom Menne Effleur. Architect Laurent-Benoît Dewez tekende de grootse plannen, waarvan slechts een deel werd gerealiseerd. In 1793 werd de abdij definitief verwoest door de Franse revolutionaire troepen. De site werd verkocht als nationaal goed en diende een eeuw lang als steengroeve.
Het
Chåteau fort de Bouillon, naar onze overnachtingplek Ille de Faigneul, weer een stukje omhoog.
Bezoek een van de grootste kastelen van België en ga op een reis door meer dan 1000 jaar geschiedenis! Het kasteel van Bouillon, gelegen op drie rotsachtige uitlopers hoog boven de Semois en de stad, met zijn doolhof van gangen en enorme gewelfde zalen, wordt beschouwd als het oudste en meest interessante overblijfsel van de feodaliteit in België. De oorsprong van de eerste versterkingen zou teruggaan tot de 8e eeuw! Het werd beroemd gemaakt door Godfried van Bouillon, leider van de eerste kruistocht in 1096 en voogd van het Heilig Graf, die het kasteel verpandde bij het aartsbisdom Luik om zijn expeditie naar het Heilige Land te financieren.
Uiteindelijk onderging het grote werken van aanpassingen tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV, uitgevoerd door Vauban, en werd het militair bezet tot 1830.
Geschreven door Ivie74