Ik werd wakker door een appje van mijn lieve broertje, het was nog geen 6 uur. Zij gingen op vakantie, lekker naar Zakynthos
en zaten net in het vliegtuig, even goede reis wensen en weer verder slapen. Én dat heb ik gedaan, kwart over 9 werd ik pas wakker, was niet de bedoeling, maar ik heb nu tenslotte vakantie :-).
Laat ik nu omgekeerde wateroverlast hebben, er komt geen water uit de badkamerkraan, de wc spoelt wel door, hoe raar is dat. Wastafel kastje leeg, daarachter loopt de slang. En ja, er zit een knik in, hoe kan dat, zullen jullie denken, nou dat dacht ik ook, ik heb geen idee. Knik eruit, water loopt weer :-).
Ontbijten en op de fiets naar Ravenna.
De stad kwam in 234 vC onder controle van Rome.
In 402 werd Ravenna onder keizer Honorius de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.
Na de verovering van Italië door Theodorik de Grote in 493 werd het als zetel van diens Ostrogotische Rijk opnieuw hoofdstad.
Theodorik liet er diverse gebouwen neerzetten.
Na een gewonnen oorlog tegen de Goten onder Justinianus I van Byzantium werd de stad voor lange tijd de zetel van de Byzantijnse Exarch in Italië.
In 752 werd de stad op de Byzantijnen veroverd door Aistulf, de koning van de Longobarden.
In 756 werd ze dan weer veroverd door de Franken onder leiding van Pepijn de Korte.
Die schonk de stad aan de paus. Ravenna koos de kant van de Ghibellijnen en tussen 1297 en 1441 was het geslacht Polenta er aan de macht.
Maar daarna verloor de stad, onder meer door de verzanding van haar haven, haar onafhankelijkheid en kwam Venetië er aan de macht.
In 1509 werd Ravenna veroverd door de troepen van paus Julius II en maakte de stad onderdeel uit van de pauselijke staten als hoofdstad van Romagna.
Op 11 april 1512, in de slag bij Ravenna, werden de troepen van paus Julius II en van de Spaanse koning verslagen door de troepen van de Franse koning onder leiding van Gaston van Foix.
Tussen 1797 en 1815 stond Ravenna onder Frans bestuur.
In 1860 werd de stad deel van het tot één natie gemaakte Italië.
Ik had online een ticket gekocht voor de
Basilica di sant'apollinare nuovo en het museum, foutje bedankt, ik had een ticket voor de Baselique in Chasse, wel met dezelfde naam. Geluk met een (soort van) ongeluk, in de Baselique van Ravenna was ik al geweest met de Toscane reis in 2021, maar er is nog veel meer te zien. Ik heb lekker rondgelopen en nog prachtige plaatjes kunnen schieten van oa de tombe van Dante, de Fransiscus kerk en het Dante museum.
En wie loop ik tegen het lijf, eerst mijn Nederlandse buurtjes op de camping en dan Petra en Will en dat in de drukte van de stad.
In Chasse alsnog de Baselique en het prachtige museum, met heel veel mozaïeken en opgravingen, bezocht en via een verdwenen klooster (was nu een archeologische site, waar ik niet op mocht) op mijn gemak terug gefietst.
Was weer een top dag met een aangename temperatuur van 31°.
Na een aperolletje is het weer opruim tijd, dat werd wel iets later, want Petra en Will kwamen gezellig langs en het liep een beetje uit. Zulke lieve mensen, daar heb ik wel een klik mee gekregen, niks geen poeha, of zoiets. Weer afscheid nemen, want ik vertrek morgen vroeg als zij nog niet wakker zijn, wel met een uitnodiging om naar Limburg te komen, zo leuk!
Gelukkig nog op tijd, voor het onweer los barste, de fiets op de drager en de stoelen binnen kunnen krijgen.
Dat wordt binnen zitten, maar dat is voor de verandering niet erg.
Bye bye, zwaai, zwaai.
Geschreven door Ivie74