Rotterdam airport naar Brindisi

Nederland, Rotterdam

Leuk dat jullie me weer volgen en bedankt voor de berichtjes!!

Margreetje heeft me gisteren al opgehaald, we moeten heel vroeg op het vliegveld zijn, met het ov ga ik dat niet redden en Coco een week bij hun parkeren is geen optie (mag niet langer dan 3 dagen), dus dit is heel fijn. Kees brengt ons naar het vliegveld, waar we lekker een vroege vlucht hebben naar Brindisi, daar worden we opgewacht door de Nederlandssprekende reisleider.

De eerste stop van vandaag maken we in het charmante Locorotondo, ook wel ‘het balkon van de Valle d’Itria’ genoemd. Locorotondo is één van de mooiste dorpen van Italië. We dwalen langs de witte huizen en door het doolhof van ronde straatjes in het historische centrum.

Locorotondo dankt zijn naam aan het rond lopende stratenplan, locus rotundus in het Latijn. Maar niet alleen het stratenplan is bijzonder. Ook de smalle, rechthoekige huizen die je hier overal ziet, zijn uniek voor dit stukje Puglia. Ze worden ook wel cummerse genoemd. Grote bezienswaardigheden zijn er niet, maar dat geeft Locorotondo eigenlijk alleen maar meer charme. Behalve misschien het barokke Palazzo Morelli, dit palazzo is het mooiste voorbeeld van de barokke bouwstijl in Locorotondo. Boven de ingang prijkt een groot masker en het familiewapen van de Morelli’s: een olifant die op zijn rug een toren mee torst.

Hierna rijden we door naar Martina Franca.

De stad is ontstaan als herdersgemeenschap. Rond 1300 is de stad officieel gesticht door Filippo d'Angiò, prins van Tarente. Hij heeft ook het wapen van de stad ontworpen. De grootste bloeiperiode van Martina Franca was de 18e eeuw toen het de stad economisch voor de wind ging. De meeste monumenten in het historische centrum dateren uit deze periode. In het centrum, zijn de belangrijkste monumenten het 17e-eeuwse Palazzo Ducale en de barokke kerken Sant'Antonio, San Domenico en Chiesa del Carmine. Het is gelegen in het Valle d'Itria dat vol staat met trulli en masserie, typische bouwsels van Zuid-Apulië. Nabij de stad liggen een aantal druipsteengrotten waaronder de Grotta di Nove Casedde waarin prehistorische vondsten gedaan zijn. De stad heeft een bijzonder goed bewaard gebleven oude stad, omringd door een stadsmuur met 24 torens en prominente barokke poorten die door middel van smalle en kronkelende straatjes naar diverse pleinen leiden. De Basilica di San Martino, met een prachtig uitzicht op het mooie Piazza Plebiscito, verdient zeker een bezoek.

Vervolgens bezoeken we de wijngaarden in het hart van de Itria-vallei. We nemen deel aan een wijnproeverij met diverse smakelijke wijnen en enkele typische streekproducten.

We sluiten de dag af met diner en overnachting in Alberobello, hier verblijven we 4 nachten in Hotel Donatello, het hotel ligt in de sprookjesachtige omgeving van Alberobello. Op slechts drie kilometer afstand ligt het karakteristieke centrum. Het comfortabele hotel beschikt over een restaurant, een bar en gratis WiFi. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie en een eigen badkamer met douche en toilet. Iedere dag wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd inclusief huisgemaakte taart. In de bar worden heerlijke lokale wijnen geschonken.

Alberobello is een plaats in de Italiaanse regio Apulië, in de provincie Bari. De plaats ligt op de vruchtbare hoogvlakte ten zuiden van de stad Bari te midden van uitgestrekte olijfboomgaarden. De naam Alberobello is afgeleid van het Latijnse Sylva Arboris Belli, dat verwijst naar de uitgestrekte eikenbossen die de plaats ooit omgaven. Het centrum is gebouwd op twee heuvels: op de oostelijke ligt de nieuwe stad, op de westelijke de oude monumentale stad.Alberobello is vooral bekend vanwege de vele trulli die er staan. Twee wijken bestaan vrijwel louter uit trulli: Rione Monti en Aia Piccola. Er zijn siamese trulli te vinden, een trullokerk en de Trullo Sovrano, de enige trullo die uit twee verdiepingen bestaat. Rione Monti, met zo'n 1000 trulli, is in 1910 tot nationaal monument uitgeroepen, in 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.