In (naar) de RIMBOE

Nederland, Lunteren

Maar eerst natuurlijk een klein stukje geschiedenios van Lunteren.
De eerste schriftelijke bron waarin Lunteren wordt genoemd betreft een rekening van het Hertogdom Gelre uit het jaar 1333. Op basis van een Arnhems register uit 1525, wordt het inwonertal van Lunteren in dit jaar op ongeveer 590 inwoners geschat. Gedurende de Reformatie bleef Lunteren lange tijd katholiek, pas in de loop van de 17e eeuw ontstond er een zichtbare protestante gemeente in het dorp. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Lunteren in 1629 geplunderd door Spaanse troepen onder leiding van Ernesto Montecuccoli gedurende zijn inval van de Veluwe. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het dorp was de Paasbrand van 1850, waarbij door het onvoorzichtig afsteken van vuurpijlen een brand ontstond waarbij 22 huizen verloren gingen en zesendertig gezinnen dakloos werden. Door de aanleg van een spoorlijn in 1902 (de spoorlijn Nijkerk - Ede-Wageningen) ontwikkelde Lunteren zich tot een zomerse uitvalsbasis van de bewoners van de naburige steden en vestigden zich hotels, pensions en later ook kampeerterreinen, rustoorden, sanatoria en koloniehuizen in het dorp. Op 1 januari 1812 werd Lunteren als zelfstandige gemeente afgesplitst van Ede, maar reeds zes jaar later werd het weer herenigd met Ede. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er in Lunteren een comité gevormd dat wilde dat Lunteren een zelfstandige gemeente zou worden, maar het verzoek werd door de minister van Binnenlandse Zaken in 1946 afgewezen. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog speelde Lunteren voor de NSB een belangrijke rol. De NSB hield gedurende de periode 1936-1940 haar openbare bijeenkomsten ('hagespraken') op de Goudsberg te Lunteren. Heden ten dage resteert alleen nog een deel van het podium dat in de volksmond de Muur van Mussert wordt genoemd. Daarnaast liggen op de algemene begraafplaats van Lunteren kopstukken van de NSB, zoals Cornelis van Geelkerken, begraven. Lunteren is nu een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland. In 2023 woonden in het dorp en het omliggende buitengebied 13.875 mensen.

Ik mag pas om 2 uur (bleek 1 uur te zijn) de camping op, maar ik was toch eerder, dus dat kwam goed uit :-).
Mijn plekje is gereserveerd, al is het dan het laatste plekje, ik heb plekje.
Dus rustig opstarten en op mijn gemakje ruim een uurtje rijden. De weersvoorspelling is redelijk, we gaan het zien.
Frans en Ina komen pas morgen en staan 2 veldjes verder, het is druk, maar we vinden elkaar toch wel.

Wat een mooie camping, midden tussen de hoge naaldbomen en in het bos, Miep had al aangegeven dat er een niet verharde weg was en idd moest ik over een bospad met heel veel kuilen en gaten naar de camping. Ik werd alleraardigst ontvangen en met een plattegrond kon ik mijn stekkie voor de komende 5 dagen opzoeken. Ik sta op een klein veldje in de hoek, met middag/avondzon en die schijnt (nog wel).
Fris is het met 17°, maar prima buiten vertoeven, al is het met een vest aan. Al meteen aan de klets met mijn buren, zo gaat dat hier.
Alles lekker ingeruimd, camping een beetje verkend en naar het dorp gefietst om bij de Turk iets lekkers te eten te halen. Na het eten toch wel zo fris geworden dat ik binnen ben gaan zitten.

Het leesvirus slaat weer toe en met de fluitende vogels op de achtergrond is dat heel rustgevend.

Tot morgen maar weer!

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Daar zit je dan in de Rimboe. Ben benieuwd naar je plannen voor de komende dagen. Groet Ron

ronrabbelier8 2024-06-09 21:10:17

mooi he gelderland ik woon daar ook

thijs 2024-06-09 23:00:42

Ron, veel fietsen, dat is ieg de bedoeling Zeker Thijs, prachtig hier, bestel jij even beter weer?

ivie74 2024-06-10 08:06:23

Ziet er mooi uit, ik heb droog en zonnig weer besteld voor ješŸ˜

Thea 2024-06-10 11:37:37
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.