Rijstvelden

Cambodja, Phnom Penh

Lieve volgers, wat leuk al jullie reacties!
En Albert, nee, de Mol heb ik (nog) niet gevonden, gelukkig maar, want ik ga thuis nog terugkijken :-).

Ik word wakker zonder stem, toch weer een airco pestje opgelopen, maar als dat alles is :-), ze vonden het wel stil in de bus :-) ;-). Het gaat in de loop van de dag vast beter.

Vandaag gaan we op weg naar naar Battambang en maken we kennis met het Cambodjaanse platteland en zijn vele rijstvelden, helaas zijn de meeste velden al geoogst en dus dor. We ontdekken het échte Cambodja.

We stoppen bij een zilversmid dorpje, waar ik een prachtige buddhakop koop, was zwaar onderhandelen ;-) en ik zal nog wel teveel betaald hebben, maar ik ben er heel blij mee!

Op naar een wel hele lekkere lunch vandaag, elke dag proeven we wel weer iets anders, dat ga ik zeker missen thuis, alles is zo lekker hier.

In de middag rijden we naar het kleine plaatsje Oudombong Village. Hier is het vertrekpunt van de meest bijzondere ‘treinreis’ die ik ooit zal maken. We maken namelijk een bijzonder ritje op de bamboetrein. Trein is wellicht een groot woord, het is meer een vlot op wielen. Bij een tegenligger wordt een van de twee treinen even van de rails getild en voor of achter de andere ‘trein’ gezet. Deze primitieve trein wordt nog dagelijks gebruikt door de lokale bevolking.

Tevens bezoeken we Phnom Sampeou (de moordgrotten). We worden met 4wheeldrive wagens naar boven gebracht, dat scheelt heel wat zweet met deze temperaturen, het is weer dik boven de 30°.
Tijdens het bewind van de Rode Khmer werden duizenden mensen bij deze grotten om het leven gebracht. Tegenwoordig is er een monument met schedels en botten van de slachtoffers.
Een luguber verhaal weer, mensen werden ook hier gemarteld en daarna in de diepte van de grot gegooid.

Rond de schemering zijn we getuige van een indrukwekkend schouwspel. De stoeltjes staan voor ons klaar met een goed uitzicht op de grot. Helaas is het iets te donker om mooie foto's te maken, maar je ziet ieg iets. Miljoenen vleermuizen vliegen dan in een lange onafgebroken stroom die minutenlang aanhoudt de grot uit. Een heel bijzonder schouwspel!

Het Classy Hotel is een moderne accommodatie op een goede locatie in Battambang. Op ca. 200 meter vindt u de historische koloniale gebouwen, het Battambang Museum en de Riverside nachtmarkt ligt op ca. 500 meter van het hotel.
Ik zal er niet veel meer van zien vanavond, we zijn pas om half 8 op onze kamer en ik heb wel genoeg gezien vandaag. Dus blijf op mijn kamer, lekker hoor. De comfortabele kamers zijn voorzien van airco, flatscreen-tv, minibar, kluisje, kledingkast en een badkamer met bad en/of douche. Tevens beschikt het hotel over een heerlijk buitenzwembad, saunafaciliteiten, fitnesscentrum, Wi-Fi en het is ook mogelijk om een traditionele massage te boeken bij de receptie. Het Classy hotel heeft een eigen restaurant waar je kunt genieten van de Cambodjaanse keuken of westerse gerechten.

Battambang is de derde stad van Cambodja qua inwonertal en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Battambang. Battambang, gesticht in de 11e eeuw door het Khmer-rijk, is de belangrijkste rijstproducerende provincie van het land. Bijna 100 jaar lang was het een belangrijk commercieel knooppunt en de hoofdstad van de Siamese provincie Binnen-Cambodja (1795-1907), hoewel het altijd bevolkt werd door Khmer-mensen, met een aantal etnische Vietnamezen, Lao, Thai en Chinezen. Battambang blijft het knooppunt van het noordwesten van Cambodja en verbindt de regio met Phnom Penh en Thailand. De stad ligt aan de Sangkae-rivier, een klein waterlichaam dat door de provincie Battambang slingert. Zoals in een groot deel van Cambodja is de Franse koloniale architectuur een opvallend aspect van de stad, met enkele van de best bewaarde voorbeelden in het land. Op 31 oktober 2023 was Battambang een van de 55 steden die werden uitgeroepen tot lid van het UNESCO Creative Cities Network op het gebied van gastronomie, maar ook ambachten en volkskunst, design, film, literatuur, mediakunst en muziek. Battambang werd in de 18e eeuw gesticht als een belangrijke handelsstad met ongeveer 2500 inwoners. De bevolking was geconcentreerd langs een enkele weg parallel aan de rivier de Sangkae (Stung Sangkae). In 1795 annexeerde Siam (het huidige Thailand) een groot deel van noordwestelijk Cambodja, inclusief de huidige provincies Banteay Meanchey , Battambang , Oddar Meanchey, Pailin en Siem Reap, tot de provincie Binnen-Cambodja. De Siamese regeerden Battambang als provinciehoofdstad via de Thais sprekende Khmer Abhaiwongse-familie, een tak van de koninklijke Khmer-familie, die zes generaties lang regeerde tot 1907, toen de provincie werd afgestaan aan de Fransen om te worden herenigd met Cambodja als onderdeel van de Franse kolonie Indochina. Na de kolonisatie door de Fransen werd een stedelijk ontwerp ontwikkeld, wat resulteerde in een uitgebreide Franse koloniale stad.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Hilarisch die trein 😂 Je maakt weer heel wat mee!

Wendy 2025-02-09 18:14:43

Ha Yvonne, Wat een geweldig treintje. Ik had graag een filmpje gezien hoe ze dat even ombouwen. Ziet er geweldig uit. Op naar de dag van morgen. Groet, Ron

Ron 2025-02-09 18:36:29

Nou, dat is zeker een apart treintje zeg!! Hilarisch!! 😂

Wendy (Martin) 2025-02-09 21:18:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.