Dag 5

Laos, Pakbeng

De kamer zag er leuk en verzorgd uit, maar was, bleek later, erg gehorig. Bamboe muren, dus het waaide ook nog lekker door, maar het waaide wel érg hard :-). Ik werd wakker en ging naar de wc, 3 uur 20 en ga weer lekker terug maar dan loopt de wekker af, hmmmm?? De tijd niet goed gezien, het was 6 uur 20, dus eruit, wassen, aankleden en koffer voor de deur.
Het ontbijt is hier wel even iets anders, geen buffet, maar wordt geserveerd en dat gaat op z'n Laotiaans, dus per boterham en wachten op thee en weer wachten op roerei, máár het smaakte.
Het is koud, heel koud 11°, geen zon maar wolken en nog steeds harde wind helaas.

Aan de overkant van het hotel loopt een verdwaalde olifant, snel vastgelegd, ik weet niet of we er meer gaan zien.

Na het ontbijt stappen we weer aan boord van onze ‘slowboat’ en vervolgen onze reis over de Mekong. Maar wat is het koud, de koffers gaan open en de lange broeken en jassen worden weer naar boven gehaald. We krijgen dekens en als mummies ingepakt, wachten we op de zon, die niet meer verschijnt helaas, tot we bijna bij het eindpunt zijn.

Terwijl de boot steeds verder de Mekong rivier afzakt zien we wat dorpelingen die hun dagelijkse taken uitvoeren, de waterbuffels baden en de goud zoekers, hele installaties staan er, vrachtwagens rijden af en aan, daar wil ik ook wel even zoeken.

We maken een stop bij de Pak Ou-grotten. De ontelbare nissen en spelonken binnen in deze grotten zijn bezaaid met ruim 4000 Boeddhabeelden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze plek een bedevaartsoort is voor Boeddhisten, die ik overigens niet heb gezien. De duizenden Boeddhabeelden in de grotten zijn afkomstig van de Laotiaanse koningen, die vanaf de 17e eeuw jaarlijks een Boeddhabeeld hebben bijgezet. Een kostje naar mijn bekkie, dat snappen jullie wel :-).

Iets verderop ligt Ban Xang Hai (บ้านซ่างไห), een dorp dat befaamd is om de lekkere Lao-Lao. We ontdekken hoe deze traditionele rijstwhisky, de populairste drank van Laos, hier wordt gebrouwen. Er zijn zelfs versies met slangen, hagedissen en schorpioenen.
Proeven mogen we niet ivm de gebeurtenissen van een paar weken geleden. Onze gids heeft dat duidelijk aangegeven. Ria (mijn vriendin, niet dus) staat gewoon op haar gemak te proeven, ik zeg, je mag niet proeven, ze had niets gehoord, maar mijn ogen zeiden genoeg :-) :-) en ze zette haar glaasje snel neer. Ook worden hier sjaals geweven, maar volgens mij staat er "made in China" op het label, ik ben ze al heel vaak tegengekomen op mijn reizen.

In de namiddag bereiken we de oude koninklijke hoofdstad Luang Prabang, ingeklemd tussen de Mekong en Nam Khan rivier. In deze gezellige en knusse stad kun je goed merken dat Laos in het verleden een kolonie van Frankrijk is geweest. In Luang Prabang vind je nog veel Franse invloeden terug in de bouwstijl van panden en op de menu’s in restaurants. Grappig om te zien dat er naast de typische Laotiaanse gerechten ook baguettes en croissantjes op de kaart staan. Deze sfeervolle en kleinschalige Unesco Werelderfgoed stad is omringd door groene heuvels, bossen en riviertjes en laat zich makkelijk te voet verkennen. De tientallen ‘Wats’ (boeddhistische tempels) met kloosters en monniken kleuren hier het straatbeeld, dat gaan we morgen beleven.

Luang Prabang is een stad in centraal Laos aan de Mekong in de provincie Luang Prabang met een rijke historie. Het is qua inwonertal de vierde stad van het land (na Vientiane, Pakse en Kaysone Phomvihane). In zijn eerste incarnatie heette deze stad Meuang Sawa, de naam voor Java. Het is waarschijnlijk dat de stad deze naam heeft gekregen naar aanleiding van de Javaanse invasie van het koninkrijk Chenla. De dominante macht in het gebied tussen de 6de en 8ste eeuw na Christus. Tussen de 10de en 12de eeuw werd de naam van de stad veranderd in Muang Xien Thong. Een van de belangrijkste tempels in Luang Prabang draagt deze naam nog, Wat Xieng Thong. In 1353 werd Meuang Xieng Thong (gouden stad) door koning Fa Ngum veroverd. Meuang Xien Thong was inmiddels uitgeroepen tot hoofdstad van het Lan Xang. De stad zou weer later weer van naam veranderen nadat de Khmer het gouden Boeddha beeld Pha Bang aan koning Fa Ngum schonken in 1359. De stad werd later, bij de verplaatsing van de hoofdstad naar Vientiane, Luang Prabang genoemd: Luang (wat grote of koninklijke betekent) Pha Bang. In de loop der tijd werd dit verbasterd tot Luang Prabang. In 1545 verplaatste koning Photisarat de hoofdstad naar Vientiane. Desondanks bleef men Luang Prabang beschouwen als de belangrijkste stad. In 1707 werd Luang Prabang de hoofdstad van het koninkrijk Luang Prabang.

We verblijven 3 nachten in D'or Boutique Hotel het is gelegen op een paar minuten lopen van Avondmarkt en biedt een tuin, gratis WiFi in de hele accommodatie en een terras. Dit hotel heeft 3 sterren. Een aantal units bij de accommodatie hebben een patio met uitzicht op de stad, ik heb een patio, maar zit op de begane grond, dus geen uitzicht. De kamers hebben airconditioning, een bureau, een waterkoker, een koelkast, een kluisje, een flatscreen-tv, een balkon en een eigen badkamer met een bidet. De dagelijkse ontbijtopties bestaan uit een als buffet aangeboden ontbijt, Amerikaans ontbijt en Aziatisch ontbijt.

Miranda en ik hebben de avondmarkt verkend, wat een kleurrijke belevenis, geweldig. En iets te eten gescoord, ondanks de warme lunch op de boot vanmiddag hadden we toch wel weer trek gekregen. We vinden een leuk lokaal eettentje, waarvoor in de rij wordt gestaan, dus dat ziet er goed uit. We kiezen ons gerecht uit van een plaatje aan de muur, gebakken rijst met ei en kip, een Lao biertje erbij, heerlijk was het, wel niet te betalen :-) wel €2,45. Je moest wel geduld hebben, want alles wordt per bord vers klaargemaakt. Morgen gaan we weer, maar dan naar de enorme foodcourt, waar vanalles te eten valt, tot , (letterlijk) kippenpootjes aan een stokje.

Vroeg slapen, morgen loopt om 4 uur 30 de wekker om de monniken van eten te gaan voorzien.

Bye bye tot morgen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.