Start van de 10 daagse trip

België, Soumagne


Vandaag bekijken we een aantal poi's in de omgeving.

Een werelderfgoed van UNESCO, de Blegny mijn, een authentieke koolmijn.
De steenkoolontginning begint vanaf de XVIe eeuw onder impuls van de monniken van de abdij Val-Dieu, die reeds eigenaars waren van een steenkoolgebied. De eerste concessie, die van Trembleur, toegekend in 1779 aan Gaspard Corbesier, kenmerkte het begin van de industriële uitbating. De nakomelingen verkregen ook de concessie van Argenteau, nabij gelegen. De twee vennootschappen, in totaal 879 ha, werden verenigd in 1883 maar de maatschappij werd ontbonden in 1887. De activiteit werden toen voor 30 jaar stilgelegd. Een nieuwe vennootschap werd in 1919 opgericht door enkele industriëlen onder de naam "N.V. Steenkoolmijn van Argenteau". In 1922 nam de familie Ausselet het beheer in handen en steeg de productie snel tot een capaciteit van 84.000 ton per jaar in 1931 (tegen 10.000 ton tot aan de sluiting in 1980). Dan komt wereldoorlog II waarin Schacht 1 en de kolenwasserij opgeblazen werden. De ontginning ging verder via de schacht 2, Schacht "Marie", maar aan een vertraagd tempo. Tijdens de periode 1942-1948 werden Schacht 1 en de kolenwasserij terug opgebouwd, daarna hernam de volledige productie. In 1970 bereikte de jaarlijkse productie een record met 232.000 ton met een bezetting van ± 680 personen. In 1975 besliste het Ministerie van economische en sociale zaken de stopzetting van de staatssubsidies aan de Waalse mijnindustrie. Eén voor één gingen de overblijvende Luikse zetels dicht. De zetel van Argenteau-Trembleur kreeg de twijfelachtige eer om als laatste haar productie te stoppen op 31 maart 1980. In 1978 werd besloten tot de omschakeling en de uitbreiding tot een toeristisch centrum. In 1980 heeft de provincie Luik de eigendommen aangekocht, en de eerste bezoekers daalden al begin juni 1980 af in de ondergrondse galerijen, twee maanden na sluiting.

De Abdij van Val-Dieu, gesticht in 1216 door cisterciënzer monniken, de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Val-Dieu is een haven van vrede in het hart van het land van Herve. Het bevindt zich in het midden van de driehoek Luik-Maastricht-Aken. Sinds het vertrek van de monniken in 2001 kent de abdij een heropleving door de Christelijke Gemeenschap van Val-Dieu.

Al vijf generaties lang zet de Ambachtelijke Stroopfabriek van Aubel de traditie voort van stroop die gemaakt wordt volgens het oude recept van de boerderijen van het Land van Herve. Hoewel ‘technische’ verbeteringen de verschillende handelingen gemakkelijker hebben gemaakt, is er niets veranderd aan de van oudsher overgeleverde tradities. De ambachtelijke stroop wordt nog steeds gemaakt in koperen ketels boven een stevig vuur en zonder toegevoegde suikers. Ze bestaat uit geconcentreerd sap van peren en appels van hoogstammige fruitbomen uit het Land van Herve. Bij Nyssen is stroop een familieverhaal, een vakkennis die van generatie tot generatie wordt doorgegeven.

In Clermont-sur-Berwinne valt meteen het gastvrije karakter van het dorp op, dat midden tussen de weilanden ligt, omheind door struikgewas en fruitbomen. Al wandelend door de geplaveide straatjes wordt het hart van Clermont zichtbaar: tussen het plein en de smalle steegjes staan de eenvoudige en elegante huizen, in verschillende bouwstijlen, rondom de geklasseerde kerk. De Place de la Halle is het decor van een eeuwenoude geschiedenis. Een van de trekpleisters van het dorp is het stadhuis, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Het is gebouwd van natuursteen en baksteen met een opmerkelijk detail: zijn erkertoren. De portiek en de verdedigingstoren van de kerk, overblijfselen van de kasteelhoeve uit 1635 springen meteen in het oog. En de daken verdienen evenveel bewondering met hun sierlijke leien. Het geheel is een harmonieus decor. In een bosrijke omgeving vlakbij het dorp, leiden het kasteel van Crawhez en het kasteel van Aguesse je in de richting van de oude lijn 38… nu omgebouwd tot Ravel. Een ontdekkingsroute langs het historisch erfgoed van het dorp.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.