Stopover in Modena

Italië, Modena

Gisteren aan het eind van de middag liep de cp aardig vol en werd het een stuk gezelliger. Leuke buren, (Ans en Arend, ik hoorde het meteen aan de tongval, ze kwamen uit Zaandam, jouw tongval Ilonka) de enige mede Nederlanders hier.
We raken aan de praat en mijn buurvrouw zegt, pak er een stoeltje bij, wil je een wijntje? Dat werden 2 bellen en het was super leuk. Ze gaf me een knuffel toen we beide toch maar eens aan het eten moesten beginnen.
Morgen gaan we ieder weer ons weegs, zij naar huis en ik verder naar het zuiden. En wat weet je dan al ineens veel van elkaar, zo mooi! Zoveel leuke mensen alweer ontmoet! Hoezo eenzaam alleen reizen, écht niet!!

Ik hoop vandaag naar Modena te gaan, maar dat hangt toch wel van het weer af, alhoewel, gisteren werd er weer erg slecht weer voorspeld (alweer) en het is niet echt slecht weer geworden, niet meer dan een paar druppels en een beetje wind. Daarna was het weer heerlijk weer, dus hoop dat het weer, weer meevalt, wat een weer. Dit was het weerpraatje weer. Tot de volgende weer, nou ja, vergis ik me weer een keer ;-).

Lieve, niet van info houdende volgers, er kan weer een stuk overgeslagen worden :-).

Modena (klemtoon op Mo) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Modena in Italië, gelegen in de Po-vallei. De oude universiteitsstad, vestigingsplaats van de universiteit van Modena en Reggio Emilia, is gelegen in de regio Emilia-Romagna en is van oudsher (Romijnse tijd) een belangrijk verkeersknooppunt in Europa. In de Middeleeuwen ontleende de stad zijn betekenis aan de omliggende landbouwgronden en de komst van het adellijke geslacht d'Este uit Ferrara. Deze familie heerste tot de 18e eeuw over de stad. Ook was het de hoofdstad van het Hertogdom Modena en Reggio. Modena staat bekend als belangrijk autocentrum. Veel beroemde Italiaanse automerken hebben een band met Modena, zoals Ferrari (met het Museo Enzo Ferrari), Lamborghini en Maserati. Daarnaast is Modena bekend in culinaire kringen, onder andere vanwege de balsamicoazijn uit deze streek. Én natuurlijk voor de opera, het is Pavaroti's geboorteplaats.

De kathedraal van Modena: De stenen bijbel, een ongelooflijk voorbeeld van romaanse kunst, erkend over de hele wereld, de kathedraal van Modena is een gedurfde architectuur die door de eeuwen heen blijft verbazen. De dom is gesticht door gravin Mathilde van Toscabne die in de 11e eeuw over Modena heerste. De eerste steen voor de bouw ervan werd op 9 juni 1099 gelegd. De persoon die het ontwierp was de architect Lanfranco, een groot kunstenaar en bouwer, die gebruik maakte van het voortreffelijke sculpturale meesterschap van een andere verlichte meester, Wiligelmo. Hij en zijn school waren verantwoordelijk voor de versieringen van de kapitelen en consoles, het hoofdportaal, de platen van Genesis op de gevel, de portalen van de Pescheria aan de noordkant en van de Principi aan de zuidkant. De grote Porta Regia met uitzicht op Piazza Grande, het grote roosvenster dat uitkomt op de gevel en binnen, de pier zijn te danken aan het werk van de Campionesi Meesters, die het later overnamen. Bedekt met steenmateriaal van de Romeinse Mutina, wordt de kathedraal van Modena, gebouwd ter ere van San Geminiano, bisschop, heilige en patroonheilige van de stad, gedefinieerd als een " stenen Bijbel" vanwege zijn verbazingwekkende sculpturale apparaat dat de verhalen van de Bijbel vertelt en de mens en die ons vandaag de dag nog steeds, net als vroeger, aanspreekt over geloof en het aardse leven. Zijn grafkist ligt onder het koor.

De Ghirlandina-toren, het onbetwiste symbool van de stad, zeer geliefd bij de inwoners van Modena. Klokkentoren van de kathedraal, door de eeuwen heen heeft deze een belangrijke maatschappelijke functie gehad: het geluid van de klokken markeerde de tijden van het dagelijks leven in de stad, signaleerde het openen van de deuren van de stadsmuren en riep de bevolking op om zich in situaties te verzamelen van alarm en gevaar. Vanaf de hoogte van meer dan 86 meter heb je een adembenemend 360° uitzicht over de stad en een bevoorrecht perspectief op de Piazza Grande beneden, die altijd het kloppende hart van de stad is geweest.

Piazza Grande waar vandaag de dag het stadhuis staat, net als in de middeleeuwen. Piazza Grande ligt op het grondgebied van een voormalig Romeins amfitheater. Van het amfitheater bleef echter alleen de Preda Ringadora over, de steen waarop de sprekers van die tijd spraken. Er is een andere versie waarin lijken hier werden neergelegd ter identificatie. Op een sokkel van drie meter werden de vonnissen aangekondigd en werden er onmiddellijk executies uitgevoerd. In de middeleeuwen werden de wachtwoorden van debiteuren in steen gebeiteld. Je kunt het dus wel een multifunctionele oude Romeinse steen noemen. En het beeldje van la Bonissima.

Municipal Acetaia, die, beheerd door het Consorteria dell'Aceto Traditional Balsamico di Modena, talloze vaten van de kostbare traditionele balsamico-azijn van Modena herbergt, de beroemde "zwartegoud" van de stad. Rond de stad wordt de Trebbiano-druif verbouwd. Dit is hét ingrediënt voor deze heerlijke azijn. Goede balsamico azijn is behoorlijk duur, maar heeft een zeer krachtige smaak (veel heb je dus niet nodig). Die prijs is niet zo gek, want een flesje aceto balsamico tradizionale moet minimaal 12 jaar blijven liggen! Je vindt in Modena uiteraard veel winkeltjes met de flesjes. Wanneer het flesje onder de €30,- is, heeft het flesje zeer waarschijnlijk geen 12 jaar gelegen. De kwaliteit is dan niet zozeer slecht, maar de smaak is dan wat minder sterk.

Met de fiets en mijn nieuwe buren (niet zo gezellig als Ans en Arend, maar je moet wat ;-)), nee onzin, gewoon hele andere types, naar de stad, het is droog, die ene druppel mag vallen. Eerlijk gezegd vind ik de stad een beetje tegenvallen. Vergane glorie eigenlijk. En veel van hetzelfde, heel veel kerken, ik hou ervan, maar teveel, nou nee, dat nou ook weer niet. Natuurlijk de dom bezocht en die is prachtig met de scheve klokken toren. Veel marmer en hout, ogen tekort. Maar vooral heel veel galerijen, in elke straat aan weerszijden. Het hoort blijkbaar bij Modena.
Ik laat mezelf verdwalen en loop door de vele smalle straatjes én bekijk bovenstaande bezienswaardigheden. Gelukkig heb ik een kaart en vind ik mijn weg weer terug naar Kermit, die met 4 sloten vast stond aan een nietje. Volgens de cp beheerder was dat noodzaak. Het zal wel, er is veel politie zichtbaar en heel veel zwerfjeugd. Ik stond eerst op een pleintje en er werd meteen rondjes gelopen rond mijn fiets, wegwezen dacht ik. Heb een terras opgezocht met aan de zijkant nietjes, top!

Aan het eind van mijn site seeing eet ik heerlijke pizza, je wijst aan welke je wil (lastig kiezen) en hoe groot, je betaalt naar gewicht.
En wat een mazzel, het blijft droog, zelfs af en toe een mager zonnetje en nog steeds best warm en benauwd.

Terug op de cp dan toch regen, het moest ervan komen, maar de bui was ook zo weer voorbij.

Kopje soep en wat toast was genoeg voor vanavond, na de heerlijk pizza van vanmiddag.

De buurvrouw (Dorri) komt nog even kletsen en later verhuis ik naar hun camper om foto's te bekijken van Puglia, waar zij vandaan komen en ik in het voorjaar van '25 met Margreetje naar toe ga. Prachtig is het er, nu al zin in.

De 5 stappen zijn weer gezet, Dorri heeft een tante die in het klooster zat met een oudtante (zus van mijn oma) van mij, in Nijmegen en later in Voorschoten bij de Dominicanessen. Hoe bijzonder is dat!

Ik loop mijn gebruikelijke cp rondje en dat ziet er vanavond heel gezellig uit. Het is weer volle bak en de krekels tjilpen (of hoe heet dat geluid) er vrolijk op los.

Beetje laat vandaag, dat krijg je met al dat geklets :-).

Welterusten en tot morgen

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Het was ook héél leuk om jou te ontmoeten, het voelde gelijk al vertrouwd!! Ik ben nu helemaal bijgespijkerd qua geschiedenis van Modenadoor jou😜 Als we niet op tijd hadden gestaan, dan hadden we meegegaan naar Modema!! Wat de balsamico azijn betreft…… wat een bedragen vragen ze ervoor!! De goedkopere is ook Jammie Jammie hoor!! Geniet Yvonne….. en ik blijf je volgenLiefs van je buurtjes😘

Arend en Ans 2024-08-18 18:38:29

Wat leuk Ans!!

ivie74 2024-08-18 22:36:50

Ha Yvonne, Het is een mooie en gezellige dag geweest. De 5 stappen zegt mij niets. Vertel.... Op naar morgen. Groet Ron

ronrabbelier8 2024-08-18 23:44:23

Één al gezelligheid....grappig dat jij mijn tongval Zaans vindt ....zeker ingesleten met de jaren🙂 xxx

Ilonka 2024-08-19 06:43:59

Ron, 5 stappen betekent dat je in ca 5 delen van de 2 levens ergens bij elkaar komt. Bv woonplaats, straat, familie, vrienden, werk, school of iets dergelijks. En let er maar op het komt zo vaak uit. In dit geval dus het klooster.

ivie74 2024-08-19 07:08:15

Hoi Yvonne De 5 stappen kende ik ook niet, maar klopt wel, wereld is klein;) Je zal op je tour nog veel kerken tegenkomen , gezwegen v d super heerlijke pizza’s, de gelati 🍦🍨🍧 Groetjes

Chris melis 2024-08-19 16:58:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.