Vanochtend zien we pas dat we op een mooie plek staan. We doen rustig aan, komen pas uit de tent als er zon genoeg is en shoppen nog even voor wat reistips bij onze Zuid-Afrikaanse buren. Om half 11 gaan we op pad. Eerst naar Keetmanshoop. Onderweg zien we een bord staan dat een oud Duits fort aanduidt. Het lijkt ons een leuke lunch stop. De landeigenaar komt al aangesneld op zijn quad vanaf de overkant van de straat. Hij vraagt zich ND 50 per persoon. De ruïne van het fort kan meer de restanten van een schuur worden genoemd als er geen schietgaten in zaten. Meer stelt het niet voor. Hier werd een waterhole verdedigd rond 1800. We voelen ons een beetje belazerd door de rooskleurige beschrijving.van de plek. Snel een boterham en weer verder.
In Keetmanshoop zoeken we naar koelvloeistof. De auto heeft flink verbruikt in Sossusvlei waar de auto in het zand hard heeft moeten werken. Het blijkt niet makkelijk te krijgen en uiteindelijk vinden we het bij een Toyota dealer. We doen een kleine boodschap bij de Shoprite en rijden dan weer verder naar de Mesosaurus fossielen en het kokerbomenbos (Quiver trees). Nou ja, bos, meerdere bomen groeiend op met rotsen bezaaide heuvels. De fossielen blijken op het land van een camping te liggen en net als we aankomen bij de receptie blijkt dat de eigenaar een rondleiding gaat doen. Dat komt goed uit, we haken meteen aan. Met in totaal 3 auto’s rijden we achter hem aan. Weg over, hek door, stukkie rijden, hek door en dan zijn we er bijna. De Mesosaurus was een krokodilachtige reptiel die in moerasachtig gebied leefde en daar waarschijnlijk het grootste dier was. De fossielen zijn heel mooi en duidelijk te zien. Je ziet heel goed de pootafdruk, de wervelkolom en waar de stekels op zijn rug hebben gezeten. In één fossiel is zelfs een stukje ruggenmerg te zien.
De Kokerbomen blijken wel 300 jaar oud te kunnen worden. Ze slaan water op in hun stammen en takken. Nu is het erg droog maar normaal zijn de bladeren groener. Kudu’s vreten de takken op omdat het bittere vocht helpt om inwendige parasieten te doden. Het sap is niet giftig. Ook Klipdassies eten graag van de bomen, mn van de bladeren. De bomen groeien erg traag en doordat de dieren er van eten, krijgen ze vaak niet de kans om tot grote boom te groeien en daarom zie je amper jonge bomen. Het stenen landschap van schijnbaar op elkaar gestapelde stenen is ontstaan doordat magna van een vulkaan niet bovengronds is gekomen. Het is ondergronds gestold en door verwering van de zachte grond ligt het nu aan het oppervlak. Door erosie zijn er de horizontale barsten in gekomen waardoor het lijkt alsof het op elkaar gestapelde stenen zijn.
Na de tour probeert Koen zelf nog fossielen te vinden, maar helaas. We rijden naar het bush camp dat maar liefst 3,5 km van de receptie ligt. We staan er met slechts 2 auto’s. Het vaste ritueel kan weer beginnen; tent opzetten, vuur aanmaken en braaien maar. Ik ben eindelijk zo snugger om mijn Afrikaanse winterjas aan te trekken. Dat had ik al een paar dagen eerder moeten doen. Heerlijk warm. Vannacht slapen we gezellig naast een enorm nest met een hele familie vinken. Dat zal een gezellig gekwetter worden morgenochtend.
Geschreven door Githa.op.reis