Blue Tuesday

Oezbekistan, Samarkand City

Wat een heerlijk hotel is dit! Een klein boutique hotel met slechts 7 kamers, heel comfortabel en ze doen alles om het je naar de zin te maken. Het ontbijt wordt vers bereid, en is overvloedig. Er is ook een hele goede koffie/bonen machine. We blijven hier 4 nachten, en zijn bijzonder blij met onze keuze voor dit hotel.
Bovendien, heel dichtbij het aller belangrijkste plein van Samarkand, het Registan.

Dat plein is het bekendste plein van heel Uzbekistan. Het staat in alle reisbrochures, en iedereen wil dit zien. En met een reden. Aan het Registan plein staan 3 oude koranscholen die meer dan de moeite waard zijn.
We kopen een ticket van 65000 som (5€) pp om alles te bekijken.
Eerst gaan we naar de Ulugbek medressa uit 1420, aan de linkerkant van het plein.
Overal waar je kijkt zie je de meest fantastische mozaïeken in overwegend blauwtinten. Dat is bij alle 3 de moskeeën het geval overigens.
Op de binnenplaats zijn genoeg bomen met schaduwrijke bankjes. Er staat een zonnewijzer, een verwijzing naar Ulugbek de bekendste astroloog van Uzbekistan. Binnen in de ruimtes zijn mooie displays over theologie, astrologie en filosofie. Mooie realistische wassen beelden van Ulugbek, en zijn leerlingen en mededocenten aan de koranscholen waar bovengenoemde specialisaties ook leerrichtingen waren.

Ook kunnen we nog langs een smal trapje naar boven naar de eerste verdieping. Waar vroeger studentenkamers waren, zijn nu ontelbaar veel souvenir winkeltjes. "Come look at my shop!".
Nou, we zijn eigenlijk de gebouwen aan het bekijken hier. Dat is waarvoor we hier zijn. Dus uiteindelijk in geen een shop geweest.

De middelste medressa het Tilla Kari uit 1660 (met goud bedekt).
Die term slaat op de werkelijk adembenemend mooie moskee aan de binnenplaats die compleet blauw met goud is versierd. De combinatie van de kleuren blauw en goud moest de rijkdom van het oude Samarkand vertegenwoordigen. De koepel bij de entree is heel goed geschilderd. Het is namelijk gezichtsbedrog, het is een vlakke tekening met zoveel diepte erin dat het echt een koepel lijkt. Echt schit-ter-end!
Vanuit de ingang van deze medressa heb je ook een mooi uitzicht op de andere gebouwen door de openslaande deuren aan de zijkant.
De meest rechtse, de Sher Dor medressa uit 1636 heeft twee leeuwenafbeeldingen op de voorgevel. Het ziet er een beetje misplaatst uit. Deze moskee heeft ook weer prachtig tegelwerk, en zijn blauwe betegelde koepels in ribbelmotief zijn het allermooiste.
Al met al is het Registan een must-see voor alle reizigers.

En ook voor instagrammers! Je kunt hier bonte jurken huren met een belachelijk lange sleep, en dan laten ze dat wapperen zodat het lijkt of je in de wind loopt. Allemaal net wat te veel het perfecte plaatje, overdreven zelfs. Maar goed, er is wel een markt voor blijkbaar.

Als we onze 65000 som helemaal opgekeken hebben verlaten we het plein voor een koffie in het park. Er zijn steeds bruidsparen in het park, het Registan is een topplek voor een mooie reportage natuurlijk!
Het is al na lunchtijd als we richting de Bibi Khanum moskee lopen.
Maar eerst eten we ergens een bord plov. Michel met vlees, Lianne liever zonder vlees. Het is lekker en voedzaam.
De Bibi Khanum moskee is daarna nog maar enkele minuten lopen. De naam van deze
historische vrijdagmoskee komt van de lievelings vrouw (de chinese Bibi Khanum) van de 14e-eeuwse heerser, Timoer Lenk. De moskee is abnormaal hoog. De buitenmuren zijn 167 meter lang en 109 meter breed. De koepel van het hoofdgebouw bereikt een hoogte van zelfs wel 41 meter. Wegens de enorme hoogte was de moskee al instabiel bij de bouw, en een aardbeving in 1897 maakte het er ook niet beter op. Ze hebben het nu voor een gedeelte gerestoreerd, en de blikvangers zijn de mooie blauw betegelde koepels aan weerszijde. Na haar dood ligt Bibi Khanum in het mausoleum juist tegenover de moskee.

Naast de moskee ligt een grote versmarkt. Veel noten, gedroogd fruit, en keramiek.
Lianne koopt een bord van het katoen-servies, waar we hier in Uzbekistan dagelijks van eten. En nog 2 mooie schalen.
Dat wordt sjouwen naar huis. Net achter de markt ligt een mooi bouwwerk. Onder het motto van "nu we er toch zijn" lopen we daar ook nog even heen. Het blijkt het mausoleum te zijn van Islam Karimov, de eerste president van een vrij Uzbekistan. Het mausoleum wordt druk bezocht door lokale mensen. Ze komen hier bidden. Lianne wordt hier meerdere malen gevraagd om op de foto te gaan. Het is een prachtig, vrij nieuw gebouw op een heuvel.

In de avond lopen we naar een prachtig verlicht Registan. Om 20 uur begint hier een sound & light show van een half uur. De show is betoverend mooi! Met hele sfeervolle muziek.
Daarna gaan we eten op het dakterras van Emirhan restaurant. Het is erg druk, de bediening kan het amper aan. We hebben uitzicht op het Registan plein. Omdat het frisjes is krijgt iedereen die dat wil een fleece dekentje. Het was weer een mooie dag vol nieuwe reisimpressies.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Het ziet er sprookjesachtig uit zo mooi. Ik geniet heerlijk mee met jullie verhaal.

Tineke 2024-09-17 20:08:01

Genieten hoor. Ik ben druk bezig met mijn Oezbekistan boek dus is het erg leuk om te zien en te lezen hoe jullie het ervaren.

Ada 2024-09-17 20:15:38

Het is daar erg mooi. Je blijft foto's maken...😅

Monique 2024-09-17 21:33:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.