We worden ontvangen door Wannes Nyckees van Herdershof. Van Vark loopt Pepijn Kuipers mee. Ze leveren groenten aan Veldvolk. Ook Evert de Nolf van Landgenoten haakt even later aan.
Herdershof werkt geheel volgens de principes van de biologische landbouw; ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen en ze zijn dan ook een biologisch gecertificeerd tuinbouwbedrijf.
Vark is een gemengd landbouwbedrijf. Ondertussen veel meer dan de varkens waar het allemaal mee begonnen is. De Galloways worden ingezet voor het beheer van natuurgebieden. In 2023 komen er legkippen bij op het bedrijf. In hun mobiele stal zwerven ze over onze akkers en weilanden om zo de gronden optimaal te kunnen benutten. Om een tegenwicht te bieden aan de veehouderij en aan kringlooplandbouw te kunnen doen is er ook ruimte gemaakt voor groenteteelt en akkerbouw.
Veldvolk is een korte keten hoevewinkel met lokale biologische producten. Een sociaaleconomisch project waar landbouw en 'de zorg' hand in hand gaan. Met als belangrijkste doel het creëren van nieuwe zorgwerkplaatsen.
Onderweg uitgebreide gesprekken over landeigendom en hoe er omgegaan wordt met grondverkoop. Dit artikel past daar bij. "Wie wordt regisseur in het debat over landbouwgronden in publiek bezit?"
https://www.landbouwleven.be/19542/article/2024-05-01/wie-wordt-regisseur-het-debat-over-landbouwgronden-publiek-bezit Kerken en OCMW zijn grote bezitters van landbouwgrond en moeten de grond aan de hoogste bieder verkopen. Dat is hun beleid. Zo blijft de spiraal van speculatie naar steeds duurdere grond bestaan.
We rijden naar onze slaapplek Sint-Katelijne-Waver bij Bart Meulemans en gaan met de auto naar ‘t Hof Bysonder in Mechelen voor de vertoning van KIVA - The Call of the Wisdom Keepers. De opkomst was niet groot, maar we hadden een mooi nagesprek.
Geschreven door Henry.kruier