Op 3 maart belde ik opa. bijna precies 60 jaar ouder dan ik, werd hij op deze dag 82. Van papa en mama had hij gehoord over mijn avontuur, en hij vertelde over zijn eigen ervaringen met tuberculose. Vroeger was het namelijk verplicht om een tuberculose test te doen voordat je les kan geven. Dit is nu niet meer het geval, omdat tuberculose nog maar zo weinig voorkomt. Opa was in de oorlog in contact geweest met tuberculose-patiënten, waardoor deze test altijd weer voor problemen zorgde. TB had hij namelijk niet, maar de antilichamen wel!
Dit gesprek kwam weer naar boven borrelen op vrijdat 27 April. Aan de andere kant van de wereld was ik uitgenodigd voor een diner met mijn "baas" van het programma waar ik werk en twee werknemers van de Pan American Health Organization, die hier waren om de kwaliteit van het programma te onderzoeken. Na een tijdje gegeten te hebben (taco's uit nep-wasbakken, zeer interessant...zie foto) kwam het gesprek op tuberculose in de landen waar zij vandaan kwamen. Afkomstig uit El Salvador, vertelde de man over een tuberculose patiënt van 6 jaar oud. Hoe ze de tuberculose had gekregen was een raadsel, maar in de loop der tijd werd het steeds duidelijker. In totaal waren er 15 patientjes opgenomen in het ziekenhuis met één overeenkomst: ze gingen naar dezelfde school. Na een groot contact-onderzoek, bleek de oorsprong bij één van de leraressen te liggen, die TB had zonder dat ze het zelf wist! Onwetend had ze de leerlingen aangestoken. Ook Sarita en de vrouw uit de Dominicaanse Republiek hebben verhalen als deze, waarbij één iemand op een school een haard van infectie is voor kinderen. Verbaasd vroeg ik hoe het kon dat ze dit niet wist. Was ze negatief op de test? "De regering heeft testen voor leraren niet verplicht gesteld" vertelt Sarita. Als ziekenhuismedewerkers hoesten moeten ze wel een test doen, maar voor leraren is een test voordat ze les mogen geven niet aan de orde.
Ik sta bekend als een naïef persoon, maar dat simpele preventie-maatregelen zoals het screenen van personeel dat veel contact heeft met kinderen hier niet aanwezig is, zal velen doen verbazen, lijkt mij.
Stel, Opa had wel TB gehad en in NL hadden ze ook geen regel over het testen, wat zou er dan gebeurd zijn? Hoe meer ik te weten kom over dit land, hoe meer ik doorkrijg dat het hoge aantal van TB patiënten én onderschat is, én expres onderschat wordt door de regering. Vooral op afgelegen plekken zoals el Chaco, waar grote populaties indianen nog in traditionele stijl leven, worden maar heel weinig TB patiënten gediagnosticeerd. Je zou denken dat dit goed is, omdat dit betekent dat er weinig ziekte is in die populatie. Niets is echter minder waar: De indianenpopulatie lijdt meer aan TB dan de normale populatie. Het is simpelweg een kwestie van onderrapportage. Tel daar nog het hoge aantal onafgemaakte behandelingen bij op en je begrijpt een stuk beter hoe tuberculose nog steeds zo'n groot probleem is in dit land.
Ook stelt dit mijn onderzoek in een mooi perspectief. Als er zoveel onderrreportage is, wat zeggen mijn patiënt-aantallen dan over de echte realiteit? Als alleen de meest dramatisch zieken worden opgevangen en goed behandeld, hoeveel mensen mis ik dan? Het zijn interessante onderwerpen om over na te denken. De contrasten tussen Paraguay en Nederland, maar ook de grote contrasten binnen Paraguay, zijn intrigerend en deprimerend. Het liefst zou je het land op willen pakken en er een Nederlands gezondheidssysteem in droppen, maar je weet dat dit ook niet de uitweg is. Het land moet nog groeien, de regering moet ondersteuning bieden en de mensen moeten leren.
Ik blijf ondertussen naïef denken dat ze er uiteindelijk wel komen.