wie wat waar waarom

Nederland, Nijmegen

Zo, daar gaan we dan. Omdat het toch wel van je verwacht wordt als je zomaar naar het buitenland gaat en het leuk is om later terug te lezen, hierbij mijn reisblog! Hoe ik het precies in ga vullen weet ik nog niet maar dat maakt verder ook niet uit, we zien wel waar we stranden. In dit stukje in ieder geval een beetje uitleg over wat ik precies ga doen in Gambia!

In Gambia leeft een bepaalde soort mug, de Anopheles Gambiae, die jammer genoeg geïnfecteerd kan worden met de malariaparasiet. Voor degene die het niet weten, malaria is een ziekte die door muggen wordt overgedragen en zorgt voor koorts en griepachtige klachten, die over kunnen gaan in een bloedstadium als behandeling uitblijft, resulterend in anemie, orgaanfalen, bloedstollingsproblemen etc. In 2015 zijn er 438.000 mensen overleden aan malaria, waaronder vooral Afrikaanse kinderen.. Het is dus zeker geen uitstervende ziekte en er wordt dan ook heel veel onderzoek gedaan naar het tegengaan van de verspreiding en het behandelen van de infecties. Er is nu een goed medicijn, maar het probleem hiermee is dat malaria vooral in de armere landen van de wereld voorkomt, waar simpelweg geen geld is om iedereen te behandelen. Het liefst wil je dus dat de verspreiding van malaria tegengegaan wordt, zodat er zo min mogelijk mensen besmet worden en behandeling nodig hebben. Dit is ook waar mijn onderzoek mee bezig gaat.

Het zit namelijk zo dat er mensen zijn die wel besmet zijn met malaria, maar zich niet ziek voelen. Deze mensen dragen de parasiet dus bij zich zonder zich hiervan bewust te zijn en hier zit een groot gevaar. Er is steeds meer bewijs dat deze asymptomatische patienten bijdragen aan de endemie, doordat ze wel lage concentraties van de parasiet bij zich dragen. Hoe belangrijk deze mensen zijn in het verspreiden van malaria is nog niet duidelijk en dit is wat wij gaan onderzoeken. We gaan dit doen door de totale populatie van verschillende dorpen in Gambia te testen op malaria. Als ze malariapositief zijn zullen we bloed afnemen bij deze mensen en ongeinfecteerde muggen voeden met dit bloed. Hierna zullen we dan kijken of de muggen ook malaria hebben gekregen door het drinken van het bloed. Is dit het geval: transmissie geslaagd. Is dit niet het geval: transmissie niet mogelijk! Uiteindelijk hopen we een soort index te krijgen van de infectiegraad die nodig is om transmissie te hebben tussen mens en mug, om dit te kunnen gebruiken voor het opstellen van behandelingsrichtlijnen.

In het kort: ik ga ongeinfecteerde muggen voeden met geinfecteerd bloed, waarna ik na een paar dagen de midgut (maag) van deze muggen onder de microscoop ga bekijken op zoek naar de malaria infectie (= de aanwezigheid van de oocysten, probeer ze maar eens te spotten in het plaatje..) om zo te bepalen of de infectie hoog genoeg was om een transmissie te veroorzaken.. Leuk hè!

Het klinkt misschien een beetje onrealistisch en gek in de oren, maar de training is in volle gang; er zijn al tientallen muggen van midgut ontdaan en mijn Waar is Oocyst? skills beginnen ook te komen! Verder begint mijn zeer geliefde kamertje in Nijmegen steeds leger te worden en begint het toch echt door te dringen dat ik nog maar heel even in dit toch wel leuke Nederland ben, maar over dat afscheid komt vast nog wel een ander postje. Hopelijk was dit een beetje interessant om te lezen en heb ik het niet gelijk verpest: er gaan leuke Afrika foto's met mij en krokodillen aankomen hoor, I promise!

liefs, Janeri

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Mij heb je.

Ruud Vlutters 2016-07-20 17:14:21

Ik ga je zeker volgen!!

Jannet Huisman 2016-07-20 17:18:59

Mijn nichtje zo ver weg! Ik ga je volgen!

Sanneke 2016-07-20 18:50:06

ik ga je ook volgen!

ria snuverink 2016-07-20 19:20:39

Ha Janeri. Bijzonder om je te kunnen en mogen volgen. Succes!!

Ankie klein Gebbink 2016-07-20 19:43:45

Leuk om je verhalen te lezen. Mooi avontuur

papzie 2016-07-20 20:31:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.