We krijgen weer een heerlijk ontbijt voorgeschoteld, deze keer op een etagère. We hebben tegen 9u een taxi besteld die ons recht naar de Rynek brengt. Deze grote oude markt is een van de grootste van Europa. Aangezien we er zo vroeg zijn is ze nog bijna leeg. Wat ook wel bijzonder is. In het midden van de grote plein staat de lakenhal. In deze middeleeuwse hal werden vroeger stoffen, leer, zijde, maar ook kruiden en zout uit de mijnen van Wieliczka verhandeld. Het is nog steeds een winkelgalerij, maar nu vooral voor souvenirs en andere handwerkjes. Op het plein staat ook nog de middeleeuwse raadhuistoren en de romaanse Sint-Adalbertkerk. Het is deze morgen wat bewolkt en er is zelfs kans op regen. Hopelijk zien we het plein straks in de zon.
We wandelen richting Florianuspoort maar passeren eerst nog langs het Czartoruski museum dat in een prachtig gebouw is ondergebracht. Spijtig genoeg zijn ze aan de gevel aan het werken en kunnen we er geen mooie foto van nemen. De Florianuspoort is de enige stadspoort van Krakau die bewaard is gebleven. Achter deze mooie poort ligt de Barbacane. Dit cirkelvormig bastion is een van de laatste van dit type die in Europa bewaard zijn. Op dat moment begint het wat te druppelen en dus gaan we gezellig een koffie drinken vlakbij de poort. De regen is van korte duur en nadien zien we de Barbacane zelfs in de zon. We wandelen er rond en aan de andere kant zien we een meisje aankomen wandelen met een vaas prachtige bloemen in haar handen. Koen zegt: “oh thank you! That’s so kind”. Blijkt dat ze op weg is een begrafenis van een belangrijke Krakauer.
We lopen een stukje door het Planty Park. Dit loopt volledig rond de oude stad op de plaats waar vroeger de stadsmuren stonden. We duiken terug de stad in aan het theater dat duidelijk geïnspireerd is op de Parijse opera. Op de oude vleesmarkt raken we aan de praat met een Nederlandse. Het was ons al opgevallen dat we moeten opletten met commentaar op mensen want er zijn toch wel wat Nederlanders en ook Belgen hier. We zitten duidelijk in toeristisch gebied. Nand zit ondertussen weer met zijn sandalen in een fontein. Wat een pret.
We wandelen nu naar de Mariakerk die grenst aan de Rynek. We zijn er net op tijd want om 11:30 opent de kerk. We kopen tickets en schuiven even aan. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze kerk is het retabel van Veit Stoss. Deze triptiek is bijna 16 meter hoog. Wanneer we binnen komen, is hij nog gesloten. We nemen plaats in het prachtige koor. Werkelijk elk stuk van de kerk is beschilderd. We kijken onze ogen uit. Om 11:50 stapt er een non naar voren die een paar woorden in het Pools zegt en dat onder muziek begeleiding het retabel opent. Een magisch moment! Deze prachtige triptiek is gewijd aan Maria. Het is een absolute parel! Deze hele kerk is bijzonder. Dit moet je echt zien hier.
Wanneer we buiten stappen, blijken we naast het Hard Rock Cafe van Krakau te staan. Het is een klassieker om daar toch eens te eten.
Na het eten verlaten we met spijt in hart, maar ook de belofte hier terug te komen, het prachtige plein van Krakau. We lopen nog langs een aantal kerken (wat heeft Krakau er veel). Ondertussen is het erg warm geworden en dus stoppen we voor een drankje voor we aan de klim naar het kasteel beginnen.
Het kasteel van Wawel gelegen op de rots, was ooit de zetel van de Poolse koningen. We kuieren even rond tussen de verschillende gebouwen en besluiten het kasteel niet te bezoeken maar wel de kathedraal die ook op de heuvel ligt. In de kathedraal mogen we spijtig genoeg geen foto’s maken. We klimmen in de Sigismundtoren waar de Sigismundklok hangt. Deze klok zou niet misstaan hebben in het middeleeuwse Guinness book of records. Ze weegt 13 ton en heeft een diameter van 2,5 meter. Het uitzicht van boven is mooi maar we hadden gehoopt de Rynek beter te kunnen zien. We bezoeken ook nog de prachtige kapellen en de ondergronds crypte waar de koningen en helden begraven liggen. Indrukwekkend.
Op het plein naast de kathedraal is ondertussen een ballet groep in middeleeuwse klederdracht een opvoering aan het geven. Ook ontdekken we nog waarom er overal draken als souvenirs verkochten worden. Er is een legende dat er vroeger een draak woonde in de grot onder de heuvel. Nand vindt het verhaal zo leuk dat ik het 2 maal moet vertellen.
We wandelen de heuvel weer af en lopen de Kasimierz wijk in. Dit was vroeger een aparte stad gesticht door en genoemd naar Kasimir III. Dit was de wijk waar de joden zich vanaf de middeleeuwen begonnen te vestigen. Terwijl in de rest van Europa de joden verjaagd worden, vaardigt Kasimir de Grote een wetgeving uit die liberaler was dan waar ook in Europa. Vandaar dat er voor WOII zoveel joden in Polen waren.
Kazimierz is een heel gezellige en levendige wijk met veel bars, terrassen en leuke winkeltjes (ik koop er 2 kleedjes). In deze wijk zijn ook verschillende scènes van Schindler’s list gedraaid. Wanneer we de Remu’h synagoge en begraafplaats willen bezoeken lijkt ze gesloten, maar dan komt er toch een man de deur openmaken. We geven een donatie (exacte prijs staan aangeven maar het heet niet ticket) en we mogen de kleine synagoge in. Het is misschien wel een van de kleinste synagogen ter wereld maar wel erg mooi. Koen moet wel eerst een keppeltje op. De begraafplaats is ontroerend. Ook hier was bijna alles vernield door de nazis. Na de oorlog zijn een aantal graven hersteld en de stukken die echt niet te herstellen waren, zijn verwerkt in een soort klaagmuur. We worden er even stil van.
Stilaan krijgen we een hongertje en net dan passeren we een street food market. Lekker en gezellig. Nand eet een hotdog en wij tempura van groenten. Nog een drankje op een van de gezellige terrassen in Kasimierz en dan gaan we terug naar ons hotel. Krakau, je was geweldig! Hopelijk komen we hier nog eens terug.
Slaap lekker!
Geschreven door Tadmet.op.pad