Jouarré en La Ferté sous Jouarré

Frankrijk, Jouarre

Het is miezerig en vanmiddag een bui. Geen fietsweer dus. Met de auto naar Jouarré. Daar bekijken we eerst "Le Phare Aeronautic de Jouarré" uit 1920.

Om de luchtroutes die werden aangelegd veilig te stellen, nachtvluchten mogelijk te maken en te concurreren met treinen die aan het einde van de dag niet stoppen, viel de keuze op de bouw van kleine markeervuurtorens met een lichtbereik tot 20 km, maar economisch, vandaar hun vermenigvuldiging en hun vestiging, dicht bij elkaar. Als toonbeeld van de kennis van dit tijdperk op het gebied van de allernieuwste technieken, gebruikten ze neonbuizen, geprefabriceerde betonnen masten van gestandaardiseerde afmetingen.
Heel frankrijk stond hier mee vol. Nu zijn er nog een stuk of 20 over.

De abdij van Jouarre ( Abdij Notre-Dame de Jouarre ) is een benedictijnenabdij in Jouarre. In 630 begon men deze abdij te bouwen. Later vernield door de vikingen en in de 10de eeuw herbouwd.

De kerk van Saint-Pierre en Saint-Paul in Jouarre

De huidige kerk vervangt de oude kerk, ooit verbrand door de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog. De parochiekerk van Saint Pierre-Saint Paul werd gebouwd in de 15e eeuw en voltooid in de 16e eeuw. Het werd gerestaureerd in de 17e en 19e eeuw.
Vanaf de 7e eeuw werd op de plaats van de huidige parochiekerk een primitieve kerk met de naam Saint Pierre gebouwd, volgens de monastieke gewoonte om op dezelfde plek meerdere gebedsplaatsen te plaatsen. Deze plaatsen waren niet gereserveerd voor nonnen en de bevolking had de mogelijkheid om er te komen bidden. Deze kerk had een vierkante klokkentoren, vergelijkbaar met de romaanse toren van de abdij.

Het werd tijdens de Honderdjarige Oorlog door de Engelsen verbrand en er wordt aangenomen dat alleen deze klokkentoren bewaard is gebleven. De bouw van de kerk die we nu zien begon rond 1440 en werd voltooid in de 16e eeuw. Door deze brede bouwperiode kunnen we de overgang zien tussen gotische en renaissancearchitectuur. De Saint Pierre-Saint Paul-kerk is vele malen beschadigd en daarom vaak gerestaureerd.

Deze kerk herbergt een graftombe van de beroemde Michel Colombe uit de 16e eeuw. Je kunt ook de heiligdommen aanschouwen waar de relikwieën van de Heilige Abdissen rusten.

De crypten van Jouarre zijn mausolea voor de stichters van de abdij Notre-Dame de Jouarre en hun familieleden, in de gemeente Jouarre , in het departement Seine -et-Marne . De crypte van Saint-Paul is een collectief mausoleum voor leden van de stichtende familie van de abdij, evenals Saint Osanne, terwijl de crypte van Saint-Ébrégésile gereserveerd was voor de overblijfselen van de gelijknamige heilige, bisschop van Meaux tegen het einde van de 7e eeuw.

De constructie van de crypten dateert uit de 7e eeuw , maar ze hebben talloze veranderingen ondergaan.

In La Ferté sous Jouarré bekijken we het prachtige Hotel de Ville uit 1886 en staan we even stil bij het Ferte-Sous-Jouarre-monument.
Het Memorial herdenkt 3.740 (volgens de Britse oorlogsgaven stichting maar op het monument staat 3888?) officieren en manschappen van de British Expeditionary Force (BEF) die sneuvelden in de veldslagen van Mons, Le Cateau, de Marne en de Aisne tussen eind augustus en begin oktober 1914 en waarvan geen graven bekend zijn.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Prachtig weer zo fijn om mee te mogen reizen ☀️

Mimi 2024-10-19 16:57:10

Opvallend gaaf zijn die oude gebouwen/ kerken nog.

Ingrid 2024-10-19 21:15:59
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.