Cusco

Peru, Cusco

Eerst wat info over Cusco uit de reisgids.:
====
De geschiedenis van Cusco, dat ‘navel van de wereld’ betekent, was het centrum van het grote rijk van de Inca’s, het Tawantinsuyu (rijk van de vier windstreken). Dat rijk strekte zich uit van Pasto in Colombia in het noorden tot aan de rivier de Maule in Chili. Volgens de overlevering werd de plek van de hoofdstad bepaald door de oerouders van de Inca’s, Manco Cápac en Mama Ocllo, kinderen van de zonnegod en geboren uit het Titicacameer. Zij hadden de opdracht om het centrum voor een te stichten rijk te vinden. Daartoe hadden ze een gouden staf bij zich, die op de juiste plaats gemakkelijk in de grond zou glijden. Die plaats bleek Cusco te zijn. Ze vestigden zich vervolgens hier en leerden de primitieve bewoners van het gebied weven, keramiek te vervaardigen en het land te bewerken. Tijdens het regime van de Inca Pachacútec Yupanqui, in de tweede helft van de 15de eeuw, breidde het Inca-rijk zich enorm uit. De Inca’s overwonnen andere inheemse volkeren en drongen deze hun taal, het Quechua, en hun religie op. De stad Cusco werd omgevormd tot het schitterende religieuze en rituele centrum van het rijk.

Toen de Spanjaarden Cusco op 23 maart 1534 veroverden, stonden ze perplex van de pracht van de stad. Maar al snel stortten ze zich zonder scrupules op alle gouden en zilveren kunstvoorwerpen die ze konden vinden en smolten die vervolgens om. De tempels en paleizen van de Inca’s werden omgebouwd tot herenhuizen en er verrezen kerken in de Spaanse koloniale stijl. Spaanse bouwwerken werden veelal opgetrokken op de fundamenten van de Inca-paleizen, uit praktische overwegingen, maar ook om de Spaanse overwinning duidelijk te tonen. In Cusco is nog steeds goed te zien, hoe de onderste muurgedeelten van veel huizen uit Inca-muren bestaan. De stad ontwikkelde zich langzamerhand tot een stad van mestiezen, zichtbaar zowel in de architectuur als in de cultuur. Een enorme aardbeving verwoestte de stad in 1650 voor een groot deel; dit leidde uiteindelijk tot de wederopbouw in een nieuwe Cusco-stijl met veel houtsnijwerk en schilderingen.
===

We gaan wandelen vandaag. Met de auto eerst 200m omhoog naar

Qenqo

Het is een van de grootste Huacas (heilige plaatsen) in de Cusco Region. Veel Huacas waren gebaseerd op natuurlijk voorkomende rotsformaties. Men geloofde naar een plek waar offers en mummificatie plaatsvond.

Dan naar Christo Blanco. Een Christus beeld dat hoog boven Cusco uitkijkt.

Vervolgens naar het complex van Sacsayhuamán. Wat info:
===
Het beslaat een totale oppervlakte van ruim 3000 ha. Het omvat tweehonderd archeologische plaatsen, waarvan het fort de bekendste is. Dit fort is bijzonder fotogeniek vanwege de langgerekte Inca-muren die op drie platforms boven elkaar evenwijdig door het landschap kronkelen. In feite zijn dit de onderkanten van een gigantisch bouwwerk, want oorspronkelijk waren de muren zeker 3 m hoger. De kleinere stenen die boven op de grote onderste stenen gerust hebben, zijn echter in de loop van de eeuwen verdwenen. Na de verovering namen de Spanjaarden de stenen mee voor de bouw van huizen en van de kathedraal in Cusco. Tot 1930 konden stadsbewoners nog tegen een klein bedrag stenen meenemen om hun huizen mee te bouwen. Hoe het fort er oorspronkelijk uit heeft gezien is daarom niet meer aan te geven.

Waarschijnlijk had het fort een religieuze betekenis , hoewel het ook een militaire functie gehad zou kunnen hebben. De zigzagvorm van de muren geeft mogelijk de tanden van de poema weer omdat Sacsayhuaman de kop vormde van de poema waarvan de stad Cusco het lijf was. Er zou een belangrijke tempel gestaan hebben, gewijd aan de Andijnse kosmologie, voor de verering van Inti (zon), Quilla (maan), Chaska (sterren) en andere hemelse godheden. De onderste stenen van het fort zijn gigantisch, de zwaarste weegt wel 140 ton. De stenen zijn waarschijnlijk afkomstig van een rotswand die 3 km van het complex ligt. Hoe de Inca’s deze stenen destijds hebben kunnen verplaatsen en de vormen precies aan elkaar hebben weten te passen, blijft giswerk. De stenen vertonen praktisch geen versiering of inscriptie, maar zijn hoofdzakelijk glad gepolijst.
Vermoedelijk was het complex rond 1508 klaar. Volgens schattingen zouden er vele duizenden arbeiders aan gewerkt hebben gedurende zestig jaar. Over de vraag of de onderkanten van de muren er misschien al veel langer stonden dan de rest van de constructie, zijn de archeologen het niet eens.

Ook te zien zijn een ronde en twee rechthoekige onderkanten van drie torens. Van de ronde toren zijn drie concentrische, cirkelvormige stenen muurtjes overgebleven, van de andere twee torens alleen nog resten.
===

Daarna dalen we af door nauwe straatjes en veel trappen naar het oude Cusco en bekijken naast vele andere dingen Klooster en kerk Santa Catalina en de Kathedraal.

Dan nog wat souvenirs gekocht en na bijna 10 km wandelen uitrusten.

Ter info nog iets over ons hotel:
Hotel los Niños
Een heel bijzonder project is het Hotel los Niños, dat voortkomt uit de Stichting Niños Unidos Peruanos, opgericht ten behoeve van straatkinderen en andere kinderen die in extreem armoedige omstandigheden leven. Deze stichting werd in 1995 in het leven geroepen door twee Nederlanders, Jolanda van den Berg en Titus Bovenberg. Dit gebeurde nadat Jolanda een bezoek had afgelegd aan Cusco en getroffen was door de groepen kinderen die daar zonder enig toezicht en perspectief over straat zwierven. In de loop der jaren adopteerden ze een aantal van die kinderen met behulp van fondsen uit Nederland. Ze kregen daarbij veel aandacht en ondersteuning van tijdschriften, kranten en tv-programma’s. Iedere keer wanneer er weer donateurs bij geworven waren, konden ze een extra kind adopteren. Inmiddels zijn dat er twaalf en is het aantal donateurs de duizend al gepasseerd. In 1998 lukte het hun om in Cusco een hotel te openen, waarvan de winst gebruikt wordt voor het onderhouden van de geadopteerde kinderen en voor het kinderrestaurant. Het hotel is gevestigd in een 17de-eeuws koloniaal pand, niet ver van de Plaza de Armas. Alle kamers liggen rond een ruime patio en dragen de namen van de geadopteerde kinderen. Inmiddels zijn er twee hotels waar de bezoekers verder worden geïnformeerd over het project. De vier Niñoskinderrestaurants bieden vijfhonderd kinderen uit Cusco zes dagen per week een gratis warme maaltijd. Bovendien mogen zij een keer per week douchen en krijgen ze medische verzorging en kleding. Het hotel en de restaurants hebben zestig Peruaanse medewerkers in dienst en draaien bewust niet met vrijwilligers omdat op deze manier zestig Peruaanse gezinnen van een inkomen worden voorzien. Verder komen er nog een wasserij en een bakkerij. Het hotel is zeer verzorgd en wordt in verschillende reisgidsen aanbevolen. Het prijsniveau ligt wat hoger dan van vergelijkbare hotels maar je weet als gast welke doelen je ondersteunt.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Prachtig. Hoe hebben ze die enorme keien gesjouwd šŸ¤”

Ingrid v.M. 2019-06-07 12:52:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.