Geschreven door Menrbijtjes
Ja, middeleeuws stadje is hardstikke leuk. Aan jouw foto,s te zien vinden meer mensen middeleeuws interessanter dan dat saaie strand. Enne.... wat komen er steeds heerlijke gerechten voorbij zeg. Da,s echt genieten. Kerk.. ja, vroeger namen ze en hadden de tijd nog om degelijk te bouwen... Toevallig had ik vanmorgen zoiets ook besproken over de kathedraal van Langeraar in vergelijking met de dom van Utrecht. Prachtige foto,s weer..
Bernardina 2024-09-14 12:11:40
Dat was dus flink klimmen! Gelukkig is het niet zo heet zo te zien. Veel mensen lopen met jasjes of zoiets. Hier wel. Heb de airco aanstaan! Mooie reportage weer! De foto’s zijn super scherp. Genoeg te zien daar! 😊
Annelies 2024-09-14 12:47:29
Wat een schattig stadje. En weer zo'n mooie kerk. Jammer dat ik geen frans kan lezen. Ben zo benieuwd van wie dat relikwie is op de foto.
Els 2024-09-14 18:46:51
Dit zijn nog eens vakwerkhuizen. Wat een pracht. In deze stad zou ik me wel thuis voelen. Ach die kerken, een leuk tijdverdrijf, maar verder nogal onzinnige bouwwerken. Gelukkig heb ik wel Franse les gehad, en kan ik uitleg aardig lezen en begrijpen. Voor moeilijke delen pakte ik vroeger het woordenboek, nu Google Translate. Bedoelt Els het gouden stuk met zonnestralen? Hier is de vertaling. Marie Anne de Châteaubriand (1760-1860), gravin van Marigny en zuster van de beroemde schrijver, bood in de jaren 1850-1860 twee prachtige stukken goudsmeedwerk aan de kerk Saint-Malo de Dinan. De monumentale monstrans (Wikipedia: een monstrans is een houder, gewoonlijk van goud, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond). De bewaard gebleven monstrans in het depot van de heilige kunst van de kerk Saint-Malo is het enige monumentale stuk van Hippolyte Puche (zilver/goudsmid) dat we kennen. Het is de getuige van een prestigieuse orde aangepast aan de afmetingen van het gebouw waarvan het schip het grootste is in het departement Côtes d'Armor (Bretagne). (Met het schip wordt wellicht een deel van de kerk bedoeld?). Onbevlekte Ontvangenis. Voor deze Onbevlekte Ontvangenis liet de beroemde Parijse fabrikant Placide Poussielgue-Rusand zich inspireren door een gouden standbeeld gemaakt door Edme Bouchardon voor de Parijse kerk Saint-Sulpice. De maagd, gekleed in oude stijl, verplettert met haar hiel de slang, symbool van zonde. Het beeld van de maagd zie ik niet op de foto's. Tot zover de Franse les, hoewel het misschien niet helemaal foutloos is, want uiteraard weet ik niets van religieuze gebruiken.
Paul&Poeske&Dibbes 2024-09-15 10:16:17
Dankjewel Paul voor de moeite. Interessant om te weten. 👍
Els 2024-09-16 10:27:06