Dag 15: in Valkenburg, bezoek aan Museum Romeinse Katakomben.

Nederland, Valkenburg

Vandaag is een regendag, een goede dag om een binnenactiviteit te gaan doen.
En dat wordt een bezoek aan het Museum Romeinse Katakomben in het centrum van Valkenburg. De Romeinse Katakomben zijn een ondergronds gangenstelsel in een voormalige mergelgroeve, de Heidegroeve. Het is een uiterst zorgvuldige replica van delen van de catacomben in Rome.
Ik heb jaren geleden eens een documentaire op de Tv gezien over dit museum en dat was reuze interessant. Leuk om daar nu naar toe te gaan.

De catacomben van Rome zijn antieke ondergrondse tunnelstelsels met begraafplaatsen onder en nabij Rome, Italië. Het zijn er minstens veertig.
Christenen wilden hun doden namelijk niet cremeren maar begraven, vanwege hun geloof in de wederopstanding. Om alle christenen op de juiste manier te kunnen begraven, werden er langgerekte begraafplaatsen uitgegraven onder de grond.
Veel tunnels zijn kilometers lang en ze hebben soms wel vier verdiepingen.
Ze bestaan uit ingewikkelde stelsels van gangen en vormen ware labyrinten. In de wanden zijn gaten uitgehakt, waarin de doden werden bijgezet. Deze eenvoudige grafnissen werden afgesloten met een plaat van terracotta of van marmer. Rijkere christelijke families hadden eigen grafkamers met rijkelijk versierde wanden. Zij hadden ook grotere graven, in de vorm van een boog. Grafkamers werden versierd met muurschilderingen.
In totaal liggen de botten van ongeveer zes miljoen mensen in de catacomben begraven.

Rina reserveert via het internet een tijdslot om half een, vandaag zijn er 3 rondleidingen.
Om in Valkenburg te parkeren zijn er grote parkeerterreinen. Van het parkeerterrein is het naar het museum een kleine 10 minuten lopen.
Ongeveer 50 meter naast de entree tot de onderaardse groeve staat een gebouwtje waar toegangskaartjes te koop zijn. Rina scant daar onze elektronische toegangskaartjes vanaf haar telefoon. Er zijn al een aantal wachtenden voor de rondleiding. De groep zal uit 19 personen + gids bestaan.

Om hier ook wat informatie te plaatsen, neem ik voor het gemak een aantal teksten over van de website van het museum.

"BELEEF HET VERBORGEN ROME IN EEN MYSTIEK ONDERGRONDS LABYRINTH.
Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen neemt de gids je mee naar lang vervlogen tijden, naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen."

"Beleef Rome in één dag!
De rijk versierde crypten -zo’n 25 meter onder het aardoppervlak zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven."

"Deze inspirerende rondleiding leidt je langs alle hoogtepunten van het ondergrondse Rome. De rondleiding duurt een uur. Je bent iedere dag welkom, je wordt samen met andere bezoekers rondgeleid.
Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers, vooral bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Deze inspirerende rondleiding leidt je langs alle hoogtepunten van het ondergrondse Rome."

"De realisatie van het ondergrondse museum is zonder enige twijfel een van zijn meest bijzondere projecten. Een opzienbarend initiatief dat onder andere medewerking kreeg van het Vaticaan en de Romeinse autoriteiten. Een door Jan Diepen en Pierre Cuypers samengesteld projectteam reisde naar de catacomben in Rome ten behoeve van research en voorbereiding, en in 1910 werd Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg opengesteld voor het publiek."
.
  • ---------------------------------

En misschien hier en daar een beetje overlappend, een stukje geschiedenis van Wikipedia.

"In 1908 was Jan Diepen, de zoon van een welgestelde textielfabrikant uit Tilburg, onder de indruk geraakt van de catacomben in Rome en vatte het plan op, om in Valkenburg in een uitgehouwen mergelgroeve de Romeinse catacomben na te bouwen. Dit deed hij samen met zijn broer Karel Diepen.
Onder leiding van architect Pierre Cuypers werden de mooiste delen van de veertien belangrijkste Romeinse catacomben gekopieerd in Valkenburg. Daarbij zijn naast de honderden graven ook beeldhouwwerken, marmeren gedenkplaten met inscripties, kapellen, wasplaatsen, licht- en luchtschachten en andere voorbeelden van onderaardse bouwkunst uitgehouwen en geconstrueerd. Tevens zijn er talloze schilderingen van de derde tot de zevende eeuw van de vroeg-christelijke kunst overgenomen in onder andere afbeeldingen van heiligen, Bijbelse thema's en andere decoratieve versierselen.
Op 12 juli 1910 werd het eerste gedeelte van de Romeinse Katakomben geopend voor het publiek. Op 2 juli 1912 werd een tweede gedeelte geopend."
.
  • ---------------------------------

Als de groep compleet is, stelt onze gids zich voor als: "Mijn naam is Jean, het Franse woord voor de Nederlandse naam Jan". Wij gaan op pad de groeve in, er brand binnen summiere verlichting, er gaan een paar lampen mee, die in de groep verdeeld worden. Wij lopen door smalle en soms iets bredere gangen. Regelmatig houden wij halt en vertelt Jean over wat er te zien is. Hij weet erg veel en brengt het boeiend.
Ik laat de foto's maar voor zich spreken.
De beschadigingen in de schilderingen die wij nu zien, zijn destijds exact zo overgenomen uit de catacomben van Rome.
Onze rondleiding duurt iets langer dan een uur. Als wij weer buiten komen regent het. De deur naar de groeve gaat achter ons dicht. In de deur zit een spleet, die zit er in om vleermuizen in en uit de groeve te kunnen laten vliegen. In de groeve hebben wij die niet gezien. Het gangenstelsel is vele malen langer dan dat wij vandaag hebben gezien. Tijdens het laatste praatje van Jean vliegt er net een vleermuis door de deur heen.

Inmiddels hebben wij wel trek gekregen.
Tegenover het museum bevindt zich het voormalige fabrieksterrein van de brouwerij De Leeuw (het biermerk Leeuw wordt sinds 2006 in België gebrouwen). Het gebied heeft men nieuw leven ingeblazen onder de naam Par’Course. Dat bestaat uit een hotel, het Shimano Experience Center (waar bezoekers in aanraking komen met de wieler-, hengel-, en roeisport) en restaurant De Beren. Deze laatste kennen wij vanuit Almere en daar hebben wij wel eens heerlijk gegeten. Dus bij De Beren gaan wij lunchen. Het restaurant is groot, netjes, heeft een buitenterras (voor droger weer) en de bediening is correct. Ook hier smaakt het eten ons voortreffelijk.

Als wij na de lunch het restaurant verlaten is het net even droog en kunnen wij nog even in de omgeving rondkijken. Daar is langs de straat naast het Katakomben-museum in de openlucht één van de oudste archeologische rijksmonumenten van Nederland: een terrein met de deels zichtbare restanten van zeven prehistorische vuursteenmijnen. Hier zochten Nederlands allereerste mijnbouwers (zo’n 5.500 jaar geleden) naar het staal van de steentijd: vuursteen.

Vuursteen is een veelzijdig materiaal. In een tijd waarin brons en ijzer nog niet waren uitgevonden, werd vuursteen gebruikt om allerlei gereedschap en wapens van te maken. Om vuursteen te bemachtigen groeven mensen gedurende een deel van de nieuwe steentijd (tussen circa 4.000 en 2.800 voor Christus) metersdiepe mijnen en daar zijn hier de restanten van te zien.
Ik maak een aantal foto's van informatieborden over de vuursteenwinning. Op een muur van de voormalige bierbrouwerij is een fraaie muurschildering hierover gemaakt.

Naast de vuursteenmijnen staat een informatiebord over de Via Belgica. Dit is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse weg, die van het Franse Boulogne sur-Mer naar het Duitse Keulen liep. Die weg liep ook door Limburg en zo ook door Valkenburg. Die route is tegenwoordig bewegwijzerd en kan in etappes gewandeld worden.

Maar het begint al snel weer te regenen en wij gaan naar ons huisje.

Vandaag gereden: niet zo veel.
Het weer: regen, tot 16 graden.







Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

M R K, wat leuk zeg, jullie initialen ... Marco en Rina K ... Grappig. In een woord INTERRESSANT. En ja, daar krijg je trek van. Jullie eten er altijd heel lekker van merk ik!!! Ondanks de regen toch een fijn en leuk dagje ervan gemaakt!! grtjs

Bernardina 2024-06-12 11:31:35

Echt heel interessant om te zien. Mooie foto's weer.

Els 2024-06-12 23:34:33

Leuk om te zien. En om te weten te komen dat er zoveel interessants te zien is in ons land. En dan die regen.... Het gaat maar door. Nou ja, we wonen in Nederland. Weer bedankt voor een mooi verslag met mooie foto's. Groetjes!

Fredo. 2024-06-13 08:38:42

Interessant, maar dit is wel het toppunt van hobbyisme, om zoiets groots na te maken. Die graven zouden wat duidelijker zijn als er een open was, met een beeld of pop erin. Ik vind de openingen zo laag in hoogte, vraag me af hoe je daar een dode in schuift.

Paul&Poeske&Dibbes 2024-06-16 07:59:18

Hoi Paul, uit het verhaal van de gids heb ik het volgende begrepen: - er zijn veel kleine graven (nissen) in de muren, er leefden miljoenen mensen in Rome en omgeving en de kindersterfte was heel hoog, - de ondergrondse gangen werden uitgegraven, er werden nissen uitgehakt en daar de overledenen ingelegd, in doeken gewikkeld; waren de nissen vol dan groef men de gangen dieper uit en werden er weer nissen uitgehakt, dus die kwamen onder de reeds volle nissen, en zo groef men de gangen steeds dieper, - de 'grafdelvers/nissenuithakkers' moesten werken bij een olielampje in het donker en zij moesten de grote aantallen doden afleggen, het maakte hun niet uit of er al schilderingen op de wanden waren aangebracht, als zij zich maar van de lijken konden ontdoen.

menrbijtjes 2024-06-16 09:31:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.