Dag 4: in Valkenburg, bezoek aan Maastricht.

Nederland, Valkenburg

De weersverwachting vertelt ons dat het een overwegend droge dag zal worden. Een mooie dag om het centrum van Maastricht eens te gaan bezoeken.
De afstand naar deze stad valt reuze mee, die bedraagt maar 12 kilometer.
De auto stallen wij in een grote, nette, ondergrondse parkeergarage aan de Maasboulevard, Q-Park Mosae Forum.

Als eerste lopen wij naar de rivier de Maas en kijken naar de Sint Servaasbrug, een van oorsprong 13e-eeuwse stenen boogbrug. De brug werd tussen 1280 en 1298 gebouwd en is genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas. Deze brug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland en een icoon van de stad Maastricht.

In het verlengde van de brug lopen wij de stad in. Het is er druk, nog net niet zo als in Amsterdam, maar ook hier heel veel toeristen. Wij horen heel veel talen om ons heen, die wij totaal niet herkennen.

Bij een kerk, waar een wonderlijke, roestkleurige ommanteling om de entree zit, lopen wij even binnen. Het is er druk. Het blijkt helemaal vol te staan met boeken, het is een boekenwinkel. Dit blijkt de Dominicanenkerk te zijn.
Later lees ik op de website het volgende:
" ’s Werelds mooiste boekhandel staat in Maastricht. Bezoek de boekenwinkel in de oude gotische kerk middenin de stad.
De allermooiste boekhandel vind je in Maastricht. Daar is sinds 2006 Boekwinkel Dominicanen gevestigd in de gotische kerk."

Al snel komen wij op het grootste plein van Maastricht, het Vrijthof. Onder andere bekend van de concerten die André Rieu er zo nu en dan geeft, en de vele terrasjes.

Aan dit plein staan 2 kerken die wij willen bezoeken. Als eerste de imposante en monumentale Basiliek van Sint Servaas. De ingang ligt echter aan het Keizer Karelplein. De kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Vlak naast de ingang van de kerk lopen wij even een klein tuintje in, de Garden of Mercy, een klein 'stilte'plekje waar een gigantische boom staat en diverse planten geurig bloeien.

In het kerkcomplex is de Sint-Servaaskapel, ook wel dagkapel van de Sint-Servaasbasiliek genoemd, vrij te bezoeken.
Voor de kerk, de kloostergangen en de schatkamer wordt entree geheven van 5 euro per persoon. Het is een imposant gebouw en het ziet er prachtig uit.
De schatkamer is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht. Hier zijn belangrijke kerkelijke voorwerpen te bewonderen, waarvan de oudste al uit de 4de eeuw stammen. Er is een collectie heilige relieken in diverse houders, en er zijn liturgische objecten en andere bijzondere kunstwerken.

Ik laat de foto's maar voor zich spreken. Het bezoek vinden wij erg de moeite waard. Voor uitgebreide informatie is er op het internet genoeg over te vinden.

Na het bezoek aan de basiliek lopen wij naar het Vrijthof en lunchen op het terras van Brasserie Revue, dat behoort bij het Le Theatre Hotel. Ieder nemen wij een flammkuchen met spek en iets te drinken erbij. Het smaakt ons goed.

Na de lunch lopen wij over het Vrijthof naar de andere kerk aan het plein, de Sint-Janskerk. Deze heeft een hoge, roodkleurige toren.
De protestantse Sint-Jan ligt gebroederlijk naast de rooms-katholieke Sint-Servaas. De kerk ontleent haar naam aan Johannes de Doper en werd rond 1200 gesticht.
De toren heeft in de loop de eeuwen diverse kleuren gehad (geel, wit, rood) en tijdens de laatste restauratie werd in 1983 de toren opnieuw rood geverfd.

Verder lopend door de gezellige binnenstad, met allerlei pleinen met bezette terrassen, komen wij bij nog een kerk, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, officieel: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, ook wel Sterre-der-Zee.
Op deze plek hebben voorheen ook al andere kerken gestaan, maar het huidige kerkgebouw dateert deels uit de 11e eeuw, deels uit de 12e eeuw.

Ik zocht dit even op, want dat kende ik niet: Het beeld van de Sterre der Zee.
Sterre der Zee is de populaire naam van een 15e-eeuws genadebeeld van Maria in Maastricht. De rooms-katholieke Sterre der Zee devotie is met name populair in Zuid-Nederland en België. Het pauselijk gekroonde Maastrichtse beeld staat opgesteld in een zijkapel van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een kerk die om deze reden wel wordt aangeduid als de 'Sterre der Zee'.

Wij komen langs een watermolen, de Bisschopsmolen, die nog altijd in gebruik is en waar speltgraan wordt gemalen. In het molengebouw zijn ook een bakkerij en een kleine eetgelegenheid gevestigd. Zie de foto met de Limburgse vlaaien. Hmmmm ... moeten wij toch ook nog eens doen, daar zijn wij nog niet aan toe gekomen.

Na de molen bezocht te hebben, lopen wij via andere straten terug door het centrum naar de parkeergarage en onze auto.
Wij kijken terug op een fijn bezoek aan Maastricht.

Vandaag gereden: circa 30 kilometer.
Het weer: wisselend bewolkt en zonnig, tot 21 graden.






Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Wat een geschiedenisles weer! Geen idee dat er daar zo veel te zien is! Al die beelden in die grot! 😵 Heel apart.

Annelies 2024-05-31 15:42:23

Mooie stad.

Paul&Poeske&Dibbes 2024-05-31 17:56:44

wauw... prachtig... een overdadig cultuur snuif dagje. Blijft toch een schitterende stad. !!!!

Bernardina 2024-05-31 22:11:51

Wat een monnikenwerk moet dat beschilderen van het plafond zijn geweest. Maar ik blijf mij erover verbazen hoe ze zo'n kerk of kathedraal hebben kunnen bouwen. Heel mooi. Zijn deze gemaakt van mergel uit Valkenburg? Wat ik nog eens wil bezichtigen zijn de kazematten onder Maastricht.

Vincent 2024-06-01 09:47:33

Hoi Vincent, of het mergel van de bouwstenen van de diverse gebouwen uit Valkenburg komt, weet ik niet. Maar vermoedelijk wel uit het Limbugseland. Dank voor de tip over de kazematten onder Maastricht, wij hebben het op ons to-do-lijstje gezet, maar of wij er aan toe komen weten wij nog niet. Wij zien wel. Dat is zeker interessant om te bezoeken.

menrbijtjes 2024-06-02 09:19:03

Wat een prachtige foto's. Wat zien jullie toch mooie dingen. Alsof je in het buitenland bent.

Els 2024-06-02 20:40:59
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.