Naar de plaatselijke markt

Senegal, Saint Louis

Maandag avond kwamen mijn mama en papa hier thuis van de markt met een grote zak -vergelijkbaar met de welbekende blauwe IKEA-zakken- vol vis. Ze waren naar de markt geweest om vis te kopen voor de hele maand. Hier koop je de vis steeds in hun geheel, met alles er op en er aan. Enkel de organen zijn verwijderd. Ze hadden ook een vis van bijna één meter gekocht. Deze vis moesten ze eerst in zijn geheel kopen en nadien konden ze deze in kleinere stukjes laten snijden.

Dinsdag ben ik zelf ook eens met de meisjes van het gezin naar de markt geweest, met als doel het kopen van enkele mooie stofjes om er een broek en een rokje van te laten maken. Amai, wat was dat! Je kan dit je echt niet voorstellen als je hier niet bent geweest. Echt een belevenis op zich, de markt! πŸ™‚ Gelukkig waren de meisjes mee, want anders zou ik verloren gelopen zijn.
Op het iets grotere plein kan je groenten, vlees en vis vinden. Ieder marktstandje biedt eigenlijk dezelfde producten aan, dus je moet een beetje opzoek gaan naar de beste prijs-kwaliteit verhouding en bieden. Het zijn vooral de vrouwen die hier de oogst/vangst van hun mannen komen verkopen. Het krioelt hier echt van de vliegen en die zitten overal op. De vis, de groenten, het vlees, ... vaak zitten deze voedingswaren verstopt onder een zwerm vliegen. Niet echt smakelijk, dus het was effe verstand op nul zetten toen we 's avonds gingen eten πŸ™‚.

Verder zijn er heel wat smalle gangentjes op de markt, met een oppervlakte die groter is dan een voetbalveld. En met smalle gangetjes bedoel ik écht smal, soms zelfs nog geen halve meter breed. Je kan hier echt alles vinden, een kapper, 'gsm-handelaar', verzorgingsproducten, noten, deegwaren (couscous, rijst, miel, ... die je ook kan laten malen), juwelen, kledij, ... je kan het zo gek nog niet bedenken of je kan het hier in een marktstandje vinden waar alles tot tegen het meer dan twee meter hoge plafond is gestapeld. Vooral de kledij is opmerkelijk. De Senegalezen maken hun kledij voornamelijk zelf door stof te kopen en hier dan jurken, rokken, broeken, ... van te maken of te laten maken. Verder kunnen ze ook kledij zoals wij dragen kopen. Dat zijn vaak geen nieuwe kledingstukken, maar de kledij die wij in kledingcontainers steken wordt hier dus verkocht. Hier schrok ik wel even van, want dit had ik niet verwacht. Ik kan begrijpen dat er een deeltje wordt verkocht, maar zoveel? Ik begrijp ook het proces niet goed. Hoe komen die handelaars aan die kleding? Kunnen de niet-handelaars hier dan ook niet gratis aanraken? Ik denk dat dit vraagtekens zullen blijven, want het is misschien net iets te gedurfd om dit gespreksonderwerp aan te kaarten πŸ™‚. Er wordt ook -denk ik- nieuwe kledij verkocht, maar slechts heel weinig (heb het zelfs nog maar 2x gezien). Vaak zijn dit voetbal tenues. Schoenen zijn ook meestal tweedehands of anders made in China denk ik.

Zoals een echte Senegalese vrouw heb ik ook twee stofjes gekocht op de markt. Hoe de stofjes eruit zien, is nog een verrassing πŸ™‚. Ik kan wel zeggen dat ik bewust gekozen heb voor iets waar ik in ons Belgenlandje ook nog mee over straat kan lopen πŸ˜‰. Het zou jammer zijn een hele Senegalese outfit te laten maken die ik nadien misschien enkel nog eens kan aandoen voor den bonten avond.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.