Een uitstap met hindernissen

Frankrijk, Cajarc

De temperatuurmeter geeft deze morgen bij het opstaan 10 graden aan. Met een dik vestje is het prima buiten ontbijten. De zo'n is er al snel en in het ochtendlicht ziet Cajarc er vanaf onze camper plaats dromerig uit.
Om half 10 staan we bij de bushalte. Een dagje Figeac staat op het programma. We wachten en wachten maar wat er komt....geen bus! Na een half uur geven we het op. Wat nu! Eerst maar eens terug naar de camper om onder het genot van een kopje koffie te overleggen. We besluiten om in plaats van in Figeac, in Cajarc te lunchen en daarna alsnog de bus te nemen.
Prima dagmenu gegeten en dan maar weer naar de bushalte. Er staan nu, in tegenstelling van vanmorgen, meer mensen te wachten.
Ook nu is de bus te laat, een kwartier! Terwijl we wachten praten we met een meneer die op de bank in het bushokje zit. Hij is in vol wandeltenue, met rugzak, maar hij ziet er gehavend uit. Hij verteld ons dat hij een wandeling aan het maken is van Le Puy naar Cahors, maar dat hij in een ravijn gevallen is. Hij is 400 meter naar beneden getuimeld. Zijn gezicht zit onder de schrammen en zijn knie zit in het verband. We wensen hem beterschap en een goede busreis.
Volgende uitdaging: de vooraf via internet gekochte kaartjes voor de bus doen het niet. Het blijkt dat je daarvoor internet moet hebben en dat zit niet op mijn prepaid telefoon. Het is geen wereldbedrag dus de chauffeur 2,00 per persoon betaald en de rest is leergeld 😀.
De bus gaat door een paar kleine dorpjes en supersmalle wegen naar Figeac. Af en toe even buik intrekken bij het naderen van een grote vrachtwagen 🤔 Één keer moet de tegenligger even achteruit.
Figeac is een levendig plaatsje, mooi oud centrum en veel winkels en terrasjes. We gaan het museum Champollion bezoeken. Jean François Champollion is een beroemde 'letter'kundige. Hij heeft zichzelf als kind leren lezen d.m.v het missaal van zijn moeder. Als 17 jarige ging hij naar de universiteit van Parijs. Hij studeerde er oude talen en hij was er van overtuigd dat hij de Egyptische hiërogliefen zou kunnen ontcijferen. Dit schrift is ontstaan ongeveer 3100 v. Chr. De hiërogliefen zijn pictogrammen die klanken uitdrukken. Deze taal is verloren gegaan toen de romeinse Keizer Theodosius de 1e, (346-394) de Egyptische graftombes liet afsluiten. Hij verbood alle godsdiensten behalve het Christendom.
Het heeft Champollion 15 jaar van onderzoek, studie, mislukkingen en reizen in Egypte gekost maar het is hem gelukt. Het eerste woord wat hij vond in zijn gepuzzel was de naam Cleopatra, welke hij vond op de beroemde Steen van Rosetta.
Wat ik mij afvraag is of de mensen 3000 jaar voor Christus ook in een hiërogliefen TAAL spraken, dus met uitbeeldingen in plaats van woorden, een beetje op de rebus manier. 😀
Het museum is prachtig, in het geboortehuis van Champollion, geopend in 1986 en heropend na een restauratie en uitbreiding in 2007. Het is mooi ingericht, veel informatie over het ontstaan en ontwikkeling van het schrift. Van de Egyptische hiërogliefen naar onze Latijnse letters heeft het schrift een hele evolutie doorgemaakt wat in het museum mooi werd afgebeeld.
De terugreis met de bus verliep zonder strubbelingen en met ons hoofd vol indrukken en lettertekens lieten we ons door de bus terugvoeren naar Cajarc.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.