Welkom terug vanuit het vliegtuig
✈.Ik schrijf graag tijdens een vlucht of treinrit. Het is ideaal dat ik via Pindat offline kan schrijven.
Na mijn eerste dagen Osaka, waarop het onophoudelijk had geregend, scheen op maandagochtend het zonnetje.
Ik pakte de trein naar Nara. Deze plaats is beroemd vanwege de herten die in het Narapark overal vrij rondlopen. De Japanners zien het hert als een heilig dier en geloven dat ze zijn gezonden door de goden.
In Nara zijn naast de herten vele mooie tempels te zien, waaronder de Tõdaj-ji en de Nigatsu-dõ.
Van Nara reisde ik door naar Kyoto.
Kyoto herbergt een aantal schitterende tempels en parken en de stad is minder chaotisch dan Osaka.
Ik heb een hoop Japans traditioneel eten geprobeerd en dat beviel prima. Al blijft het slurpen en boeren van iedereen nog wel wennen! 😅
De sushi die ik heb geproefd is echt fantastisch. Dus dat smaakte naar meer!
Naar de wc gaan is in Japan een belevenis opzich; zie de foto's...
Japan is het land van de hygiëne; om die reden moet je bijvoorbeeld overal waar je komt je schoenen uit doen en krijg je speciale slippers voor de wc. Taxi- en buschauffeurs dragen allemaal witte handschoentjes.
Vuilnisbakken vind je bijna niet op straat en toch zijn de straten brandschoon! Er wordt van je verwacht dat je je afval mee naar huis neemt en aldaar sorteert en in sommige gevallen labelt. Ze slaan nogal door op dat gebied, geloof ik.
Heb je je wel eens afgevraagd waar de mondkapjes nou echt voor dienen die veel Japanners dragen? Om hun mondgeur tegen te gaan en niet vanwege de smog. Smog is hier sowieso niet veel, want een groot deel van de auto's rijdt elektrisch.
En het Engels van de Japanners? Ja, dat is over het algemeen rampzalig. Wel zullen ze letterlijk altijd proberen je te helpen. Velen willen graag Engels leren, maar ze kunnen het niet.
Kijk niet raar op als je ergens in een parkje zit en een kind, of juist een oudere man of vrouw, je komt vragen of je ze wat Engels kan leren.
In Kyoto verbleef ik in een gezellig hostel, alwaar ik Kevin uit Australië ontmoette. Met hem liep ik de beroemde Fushimi Inara Taisha.
Na Kyoto bracht ik een kort bezoek aan Uji, bekend vanwege de groene bergen en de nog groenere koude thee.
Dezelfde dag nog reisde ik door naar Kamakura, een van de topbestemmingen op mijn lijstje.
De omgeving is ongeëvenaard mooi; de foto's spreken voor zich.
Het weer was nog steeds prachtig; de dagen na een tyfoon zijn altijd mooi!
In Kamakura liep ik het bamboepad, bezocht ik enkele tempels en zag ik uiteraard het op een na grootste boeddhabeeld van Azië. Het beeld stamt uit 1252 en is 13,5 meter hoog.
Als klapstuk kon ik vanaf een schiereilandje de schitterende Mount Fuji zien. Deze berg is het imposante nationale symbool.
Ik bleek een hostel te hebben geboekt waar niemand was, behalve de eigenaresse. Met haar bracht ik beide avonden nog wat tijd door en op vrijdagochtend pakte ik de trein naar Yokohama.
De treinen en metro's zijn ongelooflijk in Japan. Altijd punctueel en de jaarlijkse vertraging wordt gemeten in seconden! In de Japanse wet staat dat burgers het recht hebben een klacht in te dienen als de vertaging meer dan ik geloof 1 minuut is... Can you imagine?
Kaartjes voor het OV zijn goedkoop, behalve die voor de high-speedtrain.
Japan is fantastisch! Maar toch ook vreemd. Ik val hier van de ene verbazing in de andere.
Roken op straat? No way! In een restaurant of café? Prima! 😂.
En ik hoef ineens niet meer uit te kijken bij een zebrapad. Iedereen zal altijd stoppen. Dat is wel wat anders dan Oost-Europa, Oekraïne of Bali!
Verontschuldigen zit in de aard van de Japanners. Zelfs als er geen reden voor is. Ze willen graag netjes zijn en rekening houden met anderen.
Waar ik me het meest over heb verbaasd en eigenlijk nog steeds...
In Japan vind je echt op elke straathoek automaten met blikjes koffie!
Koud, warm, heet, zwart, cappuccino, latte macchiato; voor een eurootje trek je het in een blikje uit de automaat! 🙏
Er zijn ook automaten met water, frisdrank en bier.
De automaten accepteren munten, biljetten, pinpassen en zelfs je OV-kaart als betaalmiddel. Dit moet in Nederland toch ook kunnen?
Japan is een uniek land. Wist je dat er vrijwel geen allochtonen wonen? Dit komt door het zeer strenge immigratiebeleid. 98,7% van de bevolking is Japans. Het grootste gedeelte niet-Japanners bestaat uit vrouwen die een Japanse man trouwen of mensen uit de buurlanden.
Naar verluidt is het bijna niet mogelijk om als westerling in te burgeren. Moslims zien ze als een bedreiging voor hun land en de regering schaamt zich niet zich daar openlijk over uit te spreken.
In deel 3 vertel ik verder over het mooie Yokohama en het stapelgekke Tokyo!
Hierin zal ik je ondermeer meenemen naar typisch Japanse badhuizen en naar Akihabara, de 'gamewijk' van Tokyo!
Tot de volgende blog!
Geschreven door Petersreisdagboek