Van Derry naar Omagh

Verenigd Koninkrijk, Omagh

Derry uit was makkelijker dan erin: over een mooie brug, wind mee op fietspad langs de Foyle, kon niet beter. Hele dag trouwens geen regen, geen zon, wel wind mee, maar ook heel veel klimmen.

Halverwege Strabane: volgens Wikipedia de meest gebombardeerde stad van Noord-Ierland gemeten naar oppevlakte. Grensplaats en daarom vaak target van de IRA. Eén van de IRA's: de bekenste zijn de Provisional IRA en de Real IRA, maar als gevolg van afsplitsingen zijn er nog minimaal twee andere. Komt vaker voor bij fundamentele partijen op de flanken: zuiverheid in de leer, enige leer, maakt de meningsverschillen onoverbrugbaar. Welicht dat de oorspronkelijke IRA die naam als handelsnaam had moeten laten registreren, in heel Europa, en alleen in franchise en tegen hoge vergoedingen moeten uitbaten.

Ik sprak een jonge vrouw die mij uitlegde dat de metalen beeldengroep de verbroedering tussen Ierland en Noord-Ierland uitbeeldt en kreeg de indruk dat de tegenstellingen aan het uitfaseren zijn. Natuurlijk, die fanatieken zijn er nog volop, maar die zie ik alleen in de royalistische hoek: veel vlaggen, veel Charles III etc. Doet eigenlijk een beetje pathetisch aan, krampachtig. Ierse protestvlaggen zie je niet.

De splitsing was in 1921; de generatie van toen heeft de frustratie daarover doorgegeven aan hun kinderen. Die waren nauwelijks 50 tijdens de Troubles: zij waren het die de frustratie direct meekregen en weer doorgaven aan hun kinderen, die weer het hardste hebben 'oorlog gevoerd'. Ook beïnvloed door de gepolariseerde tijdgeest van de jaren 60 en 70 in heel West-Europa. Die generatie faseert nu uit en hun kinderen zijn in rust en relatieve welvaart opgegroeid en hebben geen zin meer in het gedoe. Plus: dominee Paisley is dood en die was de grootste oorlogshitser van allen.

Omagh is bekendvan de aanslag in augustus 1998, nota bene na de Goede Vrijdagakkoorden van april, waarbij 29 mensen omkwamen. Later nog meer aanslagen. Ik heb er niet naar gezocht maar nergens herdenkingsmonumenten gezien. Ook geen royalistische vlaggen etc.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Een relaxte dag, dat mogen we toch wel concluderen. Niet alleen droog en wind in de rug maar ook hoopvolle geluiden over de toekomst. Al lezende worden we door Cor op de hoogte gesteld van allerlei details. Dank daarvoor. Lekker doorfietsen Cor in een rustig Noord-Ierland.

Heintje Franconi 2023-08-02 23:18:46

De fietsroute op het plaatje heb ik even opgezocht, komt uit op 60km, maar belangrijker: 340 hoogtemeters. Dat is niet niks met zo'n stevige fiets en zware bepakking. Gelukkig tussen de buien door kunnen fietsen, lekker!

Willem 2023-08-03 09:49:12

Als gebruikelijk zeer boeiende en informatieve berichten van Cor. En vaak smakelijk commentaar van Heintje. Ik geniet ervan. Maar…. gelet op de gebeurtenissen bij de Poolse grens met Belarus hoop ik dat Cor binnenkort daar gaat fietsen om ons daarover in detail te kunnen informeren.

Robbie uit de Hoek 2023-08-03 13:03:00

Norbert het valt me op hoeveel gebieden jij met je fiets bestrijkt die ik niet ken en dat er in Ulster zulke hoogteverschillen zijn. Het weer zit niet mee, je krijgt meer dan de gebruikelijke hoeveelheid regen in de zomermaanden lijkt het wel. De gebouwen zijn over het algemeen lelijk, alleen de Engelsen weten iets moois neer te zetten. Maar de natuur is vaak prachtig en de Ieren hebben een geweldig gevoel voor humor.

Patrick Brandt 2023-08-04 08:58:56
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.