UlaanBaatar

Mongolië, Argalant

(Op de mobiele telefoon foto's onder de reacties)

UlaanBaatar, altijd UB genoemd, is een wereld op zich. Een 'tonnenstad' met (officieel) 1.2 miljoen inwoners, waar iedereen in een hybride witte Prius rijdt met meestal het stuur rechts -goedkope tweedehands uit Japan-, in de bus zit of loopt. Fietsen is levengevaarlijk, maar wordt wel meer. De belangrijkste wegen stad in en uit staan permanent vast. Een rit naar Hustai, van 105 km, duurt soms 2.5 uur waarvan drie kwartier worstelen de stad uit. Plannen voor een metro zijn er al jaren, maar door geldgebrek liggen die vaak stil. Voor al dit soort infrastructurele werken is Mongolië afhankelijk van buitenlandse leningen, dikwijls uit Japan, zoals voor het nieuwe vliegveld. Leningen uit China zijn niet populair vanwege de wurgcontracten die China (in de hele wereld) eist. Die wurgcontracten maken dat bij in gebreke blijven China buitenlandse infrastructuur in handen kan krijgen met als doel, naar mijn smaak, om de wereld van China afhankelijk te maken...net als met alle maakindustrie nu al het geval is èn zoals nu het geval is in Europa met gas uit Rusland. Die landen denken net wat anders dan wij.

Het centrum is opgebouwd conform bekend Russisch concept met appartementsgebouwen van 4 lagen, maar wordt nu in rap tempo volgebouwd met high rises van glas en staal. Er omheen een enorm gerdistrict, veroorzaakt door de niet aflatende trek naar de stad vanuit de country side (platteland kan je hier niet zeggen). Daar wordt gestookt met slechte kolen in kleine ovens die in de winter enorme smog veroorzaken en daardoor aanzienlijke longproblemen. Als ik hier in de winter een week ben geweest, heb ik thuis soms nog twee weken last van hoesten en stinkt alles naar kolen.

Mensen uit het gerdistrict in flatgebouwen krijgen is niet mogelijk vanwege de armoede van de bewoners en de voorkeur van de overheid voor het bouwen van luxe wijken voor de rijken. Zoals bijvoorbeeld ten zuiden van de stad, waar gebouwd wordt in de Bogd Khan Stricly Protected Area. Het oudste natuurreservaat ter wereld uit 1738. Het blijkt niet zo strictly protected gelet op de zeer luxe locatie, hoog op de berg waar wij een fantastische lunch kregen aangeboden door onze vriend Bandi en zijn familie. In de omgeving diverse chique woonwijken en gated communities. Wat een contrast met de rest van het land en met 20 jaar geleden, toen in de enige pizzeria in de stad alles naar schapenvet stonk en nergens koffie te krijgen was.

Nu ook een bloeiend artistiek en cultureel leven en volledige vrijheid, itt het communistische, Rusland-afhankelijke verleden tot ca 1990. Berucht zijn de vooroorlogse moordpartijen van Boeddhistische monniken en de vernietiging van kloosters onder leiding van dictator Choilbalsan.

De politiek wordt gedomineerd door de Mongolian People's Party, de voormalige communisten die 65 van 76 zetels in het parlement hebben (de Great Khural). Dat maakt de kans op corruptie groot, wat ook wel blijkt uit de ranking van Transparency International: 110. Dat is beter dan Rusland (136) en Oekraïne (122), slechter dan China (66) en Nederland (8). Ons project heeft de afgelopen 30 jaar vzv ik weet niet met corruptie te maken gehad. De kleine corruptie is er niet meer, zegt men; grote corruptie wel, mijnbouw, infrastructuur etc. We hebben hier zelfs een rechtszaak tegen een voormalige minister van justitie gewonnen; die claimde het octrooirecht te hebben op reïntroductie van Przewalskipaarden (🙄) en vocht de rechtsgeldigheid van onze ngo naar Mongools recht aan. Natuurlijk terecht gewonnen door ons want het was een NL stichtingsmodel dat ik had gebruikt (haha), in lijn met de wetgeving hier, in samenwerking met Mongoolse juristen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Cors laatste reisverslag is opnieuw het lezen waard. Wie had nu gedacht dat zo'n dunbevolkt land files zou hebben? Ruimte zat, zou je zeggen. Maar zo simpel is het dus niet. Zijn foto's tonen ook een fenomeen dat in Nederland niet meer zo vaak voorkomt: regen! Tenminste, de natte trottoirs en de paraplu's suggereren stevige regenbuien. Wat zal hij daarvan genieten. Wat je in Oost-Europa vaak ruikt, blijkt ook in Mongolië veel voor te komen: de geur van steenkool in de lucht. De oudjes onder ons herinneren zich die geur ook nog wel van vlak na de oorlog. En verder natuurlijk wat politieke duiding. Over de invloed van Rusland en China in een land dat tussen deze grote landen ligt ingeklemd. De gevolgen daarvan voor Mongolië horen we wel wanneer Cor weer terug in eigen land is. Zouden we voor zijn terugkeer nog een reisverslag kunnen verwachten?

Heintje Franconi 2022-08-08 10:45:54

Mooi verslag, hele leuke info! En mooie foto's! Goed te zien dat het jasje/dasje nog in trek is in Mongolië en dat Cor eraan gedacht heeft dat mee te nemen op reis! Cor blijft een Heer! Fotos in het Museum/ de Galerie ook mooi, de landschapsfoto met besneeuwde berg en Przewalski paarden geeft een goede indruk van Mongolië, en de dame in wit negligé is- neem ik aan- een beroemdheid in dit verre land, Miss Mongolië 2022?? Veel plezier nog!

Willem Oostkapelle 2022-08-08 15:42:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.