Gisteren Szczecin en vandaag van Szczecin naar Anklam. Pittige tocht, vooral om Szczecin uit te komen.
Nu eerst waarom wij geen Russisch spreken dankzij Charles de Gaulle. Niet te veel details, maar toch wel een beetje, omdat sommige zaken weer actueel zijn, ook van De Gaulle.
Op één van de grootse pleinen van Warschau zag ik vorig jaar tot mijn verrassing een standbeeld van De Gaulle. Een replica van het beeld in Parijs.
Wat betekende dat?
De Gaulle was na de eerste wereldoorlog militair adviseur van de nieuw opgerichte republiek Polen.
Na het ineenstorten in 1918 van de keizerrijken van Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Rusland zag legerleider Piłsudski de kans schoon om de stichting van de Republiek Polen uit te roepen. Qua omvang werd het land weer zoals het Poolse deel was ten tijde van het Pools-Litouwse Gemenbest van 1596-1795.
Alleen aan de oostzijde waren Polen en Rusland het niet eens met de eerder afgesproken lijn die uitging van het percentage van de bevolking dat Pools sprak.
Rusland wilde de lijn zoals die vanaf 1795 tot 1918 had gegolden; Polen wilde de lijn van 1596.
Rusland viel in 1919 Polen binnen en wilde niet alleen een stuk land 'terug' maar ook het communisme in heel Europa met geweld, met de bajonet van het Rode Leger, afdwingen. Dat was geen onzinnige gedachte omdat na 1918 in veel landen, onder andere Duitsland en Nederland het communistische spook rondwaarde. In Duitsland was eind 1918 een een revolutionaire beweging in gang gezet oa door marinepersoneel en braken overal rellen uit, die leidden tot het aftreden van de keizer. Daar wilde Lenin op inspelen.
In Nederland wilde Pieter Jelles Troelstra in 1918 de revolutie ontketenen. Dat mislukte, maar wonderlijk genoeg kreeg hij wel een standbeeld in Den Haag.
In de Pools-Russische oorlog die in 1919 begon had Piłsudski aanvankelijk de overhand en veroverde hij bijna Kiev.
Een Russisch offensief was zeer succesvol en in 1920 dreigden de Russen zelfs Warschau in te nemen.
Een tegenaanval onder leiding van Piłsudski vernietigde de flank en de logistieke aanvoer van de Russen en bracht een beslissende slag toe. Augustus 1920, reden waarom er nu overal herdenkingen zijn geweest.
Hadden de Russen gewonnen, dan waren zij doorgestoten tot in Duitsland en Nederland om het heil van het communisme te brengen.
De Gaulle vocht mee met Piłsudski. En niet zomaar; De Gaulle was overtuigd van de inzet van tanks en had in zijn eenheid de eerste 'moderne' tank, de Renault FT: geschut in de toren volledig los draaiend van het onderstel.
De rol van De Gaulle en zijn tanks wordt door Poolse historici als cruciaal gezien...dus, was hij er niet geweest en hadden de Russen de revolutie in Duitsland en Nederland kunnen brengen, dan was Russisch als verplichte taal in het lager onderwijs ingevoerd. Immers dan begrijp je de partijlijn beter.
De Gaulle zijn acties werden gevolgd door alle tankspecialisten in de rest van de wereld, oa Guderian in Duitsland en Toegatsjevski in Rusland en Liddel Hart in Engeland.
En hoe krijgt hij achteraf nog gelijk? Wel, hij vond dat Engeland niet bij Europa hoorde en heeft tweemaal de toetreding geblokkeerd en nu vinden de Britten dat zelf ook zo.
En De Gaulle heeft zich altijd afgevraagd wat voor een belang Amerika bij Europa en de NAVO heeft; dat vindt Trump nu ook.
Dus: standbeelden van De Gaulle en Piłsudski bij het beeld van Troelstra in Den Haag.
Geschreven door Cyclingcor.balticum18