Op de heetste dag van het jaar in Berlijn (er worden eieren gebaken op motorkappen) terug naar de bruinkool waarmee ik begon in Bogatynia Polen. Nu naar het Reinisches Braunkohlerevier Nordrhein-Westfalen, net over de grens richting Keulen, en naar de groeves bij Brunssum in Limburg. Brunssum? Jazeker, daar hebben we de Brunahilde II dagmijn gehad (nu een vijverpark voor het stadhuis) en ook de groeves 'Energie' bij de Brunsummerheide. Zit nu AFCENT. En dan zijn er nog oude uitgegeven concessies die niet gebruikt zijn, zoals Brunahilde I. We kunnen vooruit.
Na de Fukushima ramp in 2011 besloot Duitsland volledig te stoppen met kernenergie: alle nog functionerende centrales moeten zo snel als mogelijk en veilig is worden stilgelegd. Nu zijn er nog zes in bedrijf; een veel groter aantal is al stilgelegd of wordt ontmanteld.
Maar: de bruinkoolwinning door dagbouw mag er nog -letterlijk- een tandje bijzetten: ca zeven dorpjes en gehuchten mogen afgebroken worden teneinde de winning uit te breiden. Einde ergens tussen 2034 en 2038.
Tja, dan is er geen Russisch gas, geen kernenergie, geen bruinkool, geen steenkool...dan zal het niet meevallen nog een eitje te bakken en de verwarming aan te zetten.
Windenergie? Zeker, juist in Duitsland. Maar het zal niet voldoende zijn voor al het energieverbruik en er komt steeds meer weerstand tegen de windparken op land. Op zee dan? Veel zee heeft Duitsland niet: behalve Zeeland 😄 alleen de Oostzee. Daar wordt hard gewerkt, oa door BosKalis dat de aanleg van elektriciteitskabels van de windparken naar land 'doet'. Op zoek naar beide Nordstreams, in Lubmin (oost van Greifswald) trof ik daar een parkeerplaats vol NL kentekens aan. Allemaal BosKalis. Daar staat overigens ook een kerncentrale uit de Sovjettijd in Ruhestand.
En Nederland? Energiemaatschappij Delta in Zeeland was al bezig met de voorbereidingen voor Borssele 2 toen dat project na Fukushima werd stilgelegd. Als ik het goed heb wordt er nu weer over kernenergie nagedacht...maar het zal nog wel even duren -10 tot 20 jaar?- voordat die elektriciteit uit het stopcontact komt. Er wordt ook, zij het beperkt, nagedacht over een centrale die draait op thorium, maar die techniek moet opnieuw uitgedacht worden. Thorium produceert nauwelijks radioactief afval. Er hebben begin jaren 50 thoriumcentrales in de VS gedraaid, maar daar is mee gestopt omdat die techniek niet bruikbaar is voor de productie van atoombommen. Efficiënt denken.
Ondertussen hoor je nooit over problemen met kerncentrales in landen als Frankrijk en Finland, ook niet over het afvalprobleem. Een probleem dat goed gemanaged kan worden; de directeur van de COVRA in Vlissingen zei eens dat na een rondleiding overtuigde anti kernenergie activisten 'omgeturnd' waren als ze erachter kwamen hoe klein dat probleem is. Zeker afgezet tegen alle doden, gezondheidsschade, milieuschade, landschapverwoesting, afvalbergen etc. van de steenkoolwinning. Daar kan kernenergie niet tegen op. Een colablikje splijtstof levert genoeg energie voor één mensenleven, en het afval zou slechts een vingerhoedje zijn. Wat een perspectief!
Maar goed, zo ver zijn we nog niet en daarom mijn voorstel: de dagbouw bruinkool bij Brunssum weer oppaken, Brunssum verplaatsen en graven maar, de bruinkool ligt voor het oprapen.
Voor nu einde van de Drang...later nieuwe Drang
(Kaartjes Brunssum en omgeving: met dank aan Ron Slangen, bureau GRAPHX)
Geschreven door Cyclingcor.balticum18