Met de trein naar Katowice, op de fiets naar Oświęcim

Polen, Auschwitz

Trein van Wroclaw naar Katowice. Altijd wat nerveuze spanning vooraf: komt ie op de aangegeven tijd en plaats; is er een wagon voor de fietsen; waar zit die dan; staan er andere fietsers te wachten, dwz: wordt het dringen om een plaats in het rek? Ging allemaal goed. Trein zat helemaal vol: overal mensen staand en zittend in de gangpaden en bij de fietsen en er zijn er een paar weggegaan met een afdruk van mijn derailleur op hun trui. Jongelui allemaal, nog niet te blasé voor een treinreis. Vrolijke stemming, leek soms net een rijdende jeugdherberg.
Zat naast een bijzonder verdrietig kijkende jonge vrouw; keek alsof ze ieder moment kon gaan huilen...wat ze ook deed na een moeilijk telefoongesprek. Was een Oekraïense, die wellicht slecht nieuws had vernomen. Zag haar ook swipen door portretten van gesneuvelde militairen. Was op weg naar Przemysl.

In Katowice een beetje rond gereden om te verkennen en daarna een fietsroute naar Oświęcim gekozen, door een bos; ca 30 km, zou ik max 1u45 uur over moeten doen. Werden 4 uur en ca 40 km, veel onverharde wegen met grote brokken steen, niet te doen. De doorgaande weg nr 4 is ongeschikt. Veel moeten lopen en kaartlezen. Moet morgen terug beter geregeld worden. Onderweg een paar kolenmijnen gezien, vol in bedrijf. Oświęcim is moeilijk bereikbaar voor de fietser.

Auschwitz alleen staat vzv ik weet voor ca 1.1-1.5 miljoen doden. Is als het ware pars pro toto voor de hele Sjoa geworden. Maar, Sobibor, Belzec, Treblinka waren even verschrikkelijk qua aantallen in beperkte tijd.

Nergens, maar dan ook nergens enige verwijzing naar het concentratiekamp, alsof de Polen zeggen: 'dit is niet onze geschiedenis'. De nazikampen mogen in Polen volgens de wet geen Poolse kampen worden genoemd: op overtreding van dit verbod staat een gevangenisstraf.
De vernietiging was al eerder aangevangen, maar kreeg door de Wannsee Conferentie van januari 1942 meer momentum en meer uitwisseling van toegepaste methodes. Die conferentie was dus niet, zoals wel eens wordt gesteld, 'het besluit' tot de Endlösung, maar een coördinerende vergadering van nog geen twee uur in een villa aan de Wannsee bij Berlijn, georganiseerd door Heydrich. In opdracht van Göring.

Auschwitz is een toeristische trekpleister van enorme omvang. Zomaar erheen gaan en kijken lijkt niet goed mogelijk: men moet zo te zien altijd met een rondleiding mee; alsof men alleen zo vertrouwt dat de goede informatie wordt gegeven. Een reisgids vermeldt dat bezoek zonder rondleiding alleen mogelijk is voor 10u of na 16u. De website maakt dat niet duidelijk; er moet wel een tijdstip van entree worden opgegeven. Alleen voor 9u45 is er nog één mogelijkheid...in het Engels. Maar, als je geen rondleiding wil, is taal toch niet relevant? Boeken van die mogelijkheid valt niet mee: mijn mailadres wordt als ongeldig afgewezen. Een ander mailadres, met vergelijkbare opzet wordt dan weer wel geaccepteerd. Dan moet er ook betaald worden hoewel overal staat dat dit soort kampen gratis toegankelijk is. Zou via de bank kunnen, ING bijvoorbeeld, maar dat is dan alleen mogelijk in het Pools. Uiteindelijk lukt het met een creditcard, maar een bevestiging krijg ik niet. Ben benieuwd.

Na ca 20 concentratiekampen te hebben bezocht, ben ik eigenlijk niet zozeer geïnteresseerd in de informatie, maar meer in de locatie. Vooral Sobibor, Belzec, Treblinka en Chelmno nad Nerem (Kulmhof) waren indrukwekkend qua locatie, terwijl van het kamp zelf niets meer bestaat. Als ik er niet in kom, is de trip ook al geslaagd.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Het zou me niet verbazen wanneer Cor Auschwitz als een dieptepunt beschouwt van zijn vele KZ-bezoeken. Wat een gedoe en dat voor een paar barakken rails en vervallen ovens op een kale vlakte (volgens mijn herinnering). En dan hebben we het natuurlijk over Birkenau en niet over de ‘kazerne’ in Auschwitz waar het moorden al begon met nekschoten. Maar dat schoot niet op en dus … Altijd boeiend te lezen hoe Cor zich met fiets en al op drukke perrons en in volle treinen staande weet te houden. Ook bij temperaturen van rond 40 C? Nee hoor, het is daar krap 30 C en ja, dan kan ik het ook wel. In NL moeten we zien te overleven bij 40 C, dat is andere koek. Benieuwd naar zijn verslag van vandaag. Tenminste als hij langs de ingangscontrole weet te komen.

Heintje Franconi 2022-07-19 10:43:17

Norbert. Ben altijd weer gefascineerd door je aangrijpende, historische en dicht bij de grond zijnde verhalen. Ben benieuwd wat er nog meer komt. En of je een plaatsje in de trein kunt bemachtigen. Succes!!!

Anke 2022-07-19 14:18:07

Ik zou nerveuze spanning krijgen van dat bos waar niet door te komen is. Over nazi kampen (die niet Pools genoemd mogen worden) ook mijn zuid-Afrikaansen/Duitse exchange studente , die een half jaar bij mij in Den Haag woonde verving ‘Duits’ met nazi als ik het over oorlogsgebeurtenissen had.

Cécile 2022-07-19 23:47:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.