Oder Neisse grens en Kodak

Duitsland, Binz

De grensovergang Polen Duitsland die ik nam bij de Neuwarper See was niet over de Oder Neisse grens, maar veel westelijker. De Oder Neisse grens werd overeengekomen in Jalta, maar de Russen eisten dat Stettin niet Duits zou worden. Vandaar. De DDR bleef hierover nog wel beleefd bezwaar maken bij de Polen en de Russen, maar zonder resultaat natuurlijk. Dus Stettin en de omgeving west ervan werden Pools.

Acceptatie van die grens door Duitsland was wel een harde voorwaarde van de vier bezettende mogendheden van destijds voor hun instemming met de eenwording van Duitsland. Die eenwording was een hoogtepunt voor kanselier Kohl, die dat als een unieke historische gebeurtenis zag. Premier Lubbers zag dat anders en maakte bezwaar tegen die eenwording. Een Kodakmomentje voor Lubbers die daarna van Kohl geen voorzitter van de Commissie EU mocht worden. Leek mij een verstandige beslissing gelet op het beperkte inzicht van Lubbers in wat men (mensen, landen, culturen) buiten Nederland belangrijk vinden getuige zijn handtastelijkheden, later bij een Amerikaanse vrouwelijke collega. Exit Lubbers.

Opvallend berichtje in de krant enige tijd geleden: in het deel van Polen dat Oostenrijks Hongaars was geweest blijkt de Poolse taalvaardigheid van de huidige generatie leerlingen beter te zijn dan van die uit de twee andere delen.
Ander opvallend bericht: Polen, Litouwen en Oekraïne die een Lublin Triangel overeenkomst sluiten. Lublin 1596 revisited.
Nog interessanter misschien: de Three Seas Initiative langs een Noord Zuid as in de EU met Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Slovenië. Belangrijke factor in de EU en buffer tussen Oost en West.
Misschien puntje van internationale aandacht voor NL politici, ipv als maar UK, Brussel etc.

Opvallend hoe je in maar vier tassen steeds spullen kwijt kan zijn, terwijl ik toch een ijzeren inpak-discipline heb!
Rammelende tassen en inhoud is ook soms een probleem op al die klinkerwegen. Ik probeer van alles, maar er blijft een rinkelspook.

Het landschap hier is zeer uitgestrekt en kalm: grote landerijen, weinig bebouwing. Ik heb wel eens gehoord dat de collectieve boederijen uit de communistische tijd nu soms succesvol kunnen zijn omdat zij, eenmaal geprivatiseerd en geliberaliseerd, door hun schaalgrootte beter meekunnen.

Ook nog een socialistisch realistich beeld gezien: LPG-Bauern in brons uit 1976. LPG? Ja, zeiden enkele (voormalige Oost) Duitsers mij. Zij begrepen na de wending niet dat dat Liquified Petroleum Gas betekende, omdat het voor hen altijd Landwirtschaftliche ProduktionsGenossenschaft had betekend. In 1976 natuurlijk ook, en ter verering van die Genossenschaft dit beeld.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Heel leerzaam en leuk om te lezen, bedankt voor het delen!

Ann-Cathrin 2020-08-21 15:24:12

Doen de rammeltjes in je tas je nog denken aan de rinkelende theelepeltjes...?

Jolize 2020-08-21 19:26:59

Polen of DDR. Zo te zien een pot nat. Wat een uithoek.

Heintje Franconi 2020-08-22 11:39:06

Een uithoek is het zeker! En nu de kust blijven volgen tot je in Delfzijl bent? Dan moet je wel om Denemarken heen, maar de wegen zijn daar volgens mij top!

Willem dM 2020-08-22 22:06:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.